Ieder nummer spreken we met een organisatie die kritiek heeft gekregen op hun groene gehalte. Wat is de andere kant van het verhaal? Deze keer laten we pensioenfonds ABP aan het woord over de kritiek van ABP Fossielvrij.
Al langer spreekt actiegroep ABP Fossielvrij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds aan op hun investeringen in de fossiele industrie. Zij stellen dat deze onverantwoord zijn ten opzichte van de klimaatdoelen in Parijs en een financieel risico vormen. Op 10 mei stonden zij opnieuw op de stoep bij het pensioenfonds. We spreken met Asha Khoenkhoen, woordvoerder van ABP.
Hoe vinden jullie deze kritiek?
“Wij vinden het heel goed dat ABP Fossielvrij er is. Wij gaan altijd graag met hen in gesprek. Wij maken ons namelijk net zo goed zorgen over het klimaat. Waar we van mening verschillen is dat zij vinden dat wij daarom uit energiebedrijven moeten stappen die ook in fossiele brandstoffen zitten. Wij vinden van niet.”
Waarom niet?
“Wij zien de energiebedrijven als degenen die de verandering voor elkaar moeten krijgen. Zij moeten van fossiele brandstoffen als bijvoorbeeld kolen overgaan naar hernieuwbare energie. Als grootste belegger hebben wij hier invloed op en daar zien wij ook resultaten van. Zo moet mede dankzij ons ExxonMobil nu verantwoording gaan afleggen over klimaatrisico’s. En onze invloed aanwenden doen wij niet alleen in aandeelhoudersvergaderingen, maar ook in de vorm van brieven en gesprekken. Wij zien dat als wij uit deze bedrijven stappen, kortetermijnbeleggers die juist meer olie willen oppompen, onze plaats innemen.”
Kloppen de dingen die ABP Fossielvrij zegt volgens jullie?
“ABP Fossielvrij legt de focus op fossiel, wij op CO2. En zo stelt ABP Fossielvrij dat wij, ondanks ons duurzaamheidsbeleid, het afgelopen jaar juist meer geïnvesteerd hebben in fossiel. Die stijging is grotendeels veroorzaakt door hogere aandelenkoersen. ABP Fossielvrij kijkt alleen naar onze aandelen in de energiesector. Wij kijken voor de CO2 vermindering naar de hele portefeuille. In 2016 hebben we instrumenten ontwikkeld om te kunnen sturen op onze CO2-uitstoot. Vanaf halverwege dat jaar hebben we een CO2-vermindering van 16 procent gerealiseerd.”
ABP Fossielvrij waarschuwt voor de ‘carbon bubble’, de overwaardering van fossiele aandelen doordat een groot deel noodzakelijkerwijs niet gebruikt kan worden. Wat vinden jullie hiervan?
“Wij onderschrijven het klimaatakkoord van Parijs en willen met ons beleid bijdragen om de gemaakte afspraken te halen. We ontkennen de carbon bubble niet. Bij elke investering houden wij rekening met een aantal criteria, waaronder ook de risico’s verbonden aan klimaatverandering. Met de scenario’s die wij hanteren houden we rekening met de risico’s verbonden aan het klimaat.”
Andere banken laten zien dat fondsen zonder fossiel net zo goed of beter presteren.
“Een deel van de mensen die bij ons een pensioen hebben, vindt duurzaamheid belangrijk, voor anderen telt een zo hoog mogelijk pensioen. Wij zijn ervan overtuigd dat duurzaam beleggen en goede rendementen absoluut samen kunnen gaan. En wij denken dat onze activiteiten om energiebedrijven te pushen tot verduurzamen nodig zijn voor een duurzaam en goed pensioen.”
Geef een reactie