In een fijn stuk over de enigszins haperende Duitse Energiewende beschrijft Myrthe Verweij dat de energiebedrijven Eon, RWE en EnB vinden dat de staat maar moet opdraaien voor de ontmanteling van hun kerncentrales. Het was tenslotte de regering die na Fukushima plotsklaps besloot dat de Atomausstieg versneld moest plaatsvinden. De Duitse milieuminister was niet onder de indruk en omdat het stuk te lang was besloten we de passage te schrappen.
Een week of wat later zit de CEO van RWE, de Nederlander Peter Terium, bij discussieprogramma Buitenhof. Daar blijkt dat hij ook bij Merkel geen gehoor kreeg. Heel vervelend, want door het onbetrouwbare gedrag van haar regering heeft RWE geen centjes om in hernieuwbare energie te steken. Beweert Terium.
Groen beeld
Naar zeg, van die Merkel. Had zij de kerncentrales wat langer open gehouden, dan zou RWE echt genoeg opzij hebben gezet om alles zelf op te ruimen. Dat het bedrijf nogal lang in fossiel en nucleair is blijven hangen heeft heus niets met de slechte financiële positie te maken. Maar bij Buitenhof schetst Terium een heel groen beeld van RWE. Hij benadrukt dat er geld in duurzame energie is geïnvesteerd waarvan de opbrengsten bedoeld zijn voor die ontmanteling. Maar die zijn er nog niet uit.
Komt door Merkel. Want: “Als je van de ene op de andere dag de spelregels verandert, dan komen er andere bedragen uit”. Daarom loopt er nu, in navolging van het Zweedse Vattenfall, een rechtszaak tegen de Duitse staat met een verzoek om schadevergoeding. Is dat niet een beetje vreemd?, vraagt Paul Witteman met gevoel voor understatement.
Vrijhandelsakkoord
Ja, enorm vreemd. Precies om deze investeerdersbescherming zijn zoveel mensen tegen het vrijhandelsakkoord TTIP tussen de EU en de VS. Omdat het dan opeens gewoon wordt dat internationale bedrijven (die toch al grotendeels de dienst uitmaken) regeringen aanklagen als hun beleidsvoornemens de winst in gevaar brengen. En groei dan nóg meer ten koste van mens en milieu gaat. Bovendien zullen het dan geheime rechtszittingen zijn.
Ondertussen is Terium natuurlijk wel verantwoordelijk voor de spaarcentjes en pensioenen van de aandeelhouders. En zit hij met die verdomde transitie naar hernieuwbaar. Bij de Nederlandse regering valt geen cent te halen, en dat is ook terecht, vindt Terium. De markt moet zijn werk doen en zijn eigen risicoanalyses maken. Alleen wordt dat door het onvoorspelbare overheidsbeleid nogal bemoeilijkt, legt hij uit; Amerikaanse en Canadese investeerders haken af met als argument: wat als die subsidies voor hernieuwbaar van de ene op de andere dag verdwijnen? Vijftien minuten televisie die precies duidelijk maken waarom we dat handelsakkoord niet moeten willen.
Kijk hier het interview met Terium terug (vanaf minuut 38)
Geef een reactie