Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Moeder Natuur, fucking cool

Moeder Natuur, fucking cool

Michiel Bussink | 9 november 2015 |

Michiel Bussink bezocht een symposium over de Nederlandse eetcultuur en zag daar iets anders typisch Hollands: de alomtegenwoordige koopmansgeest.

640px-Cichorium_endivia_J1

Heeft Nederland een eigen eetcultuur? Bij die vraag doemen wellicht geprakte aardappels met droge gehaktbal en kapotgekookte andijvie op. Ja, maar toch ook fantastische oude boerenkaas, vette nieuwe haring en karaktervolle jenever. Cultuur is niets iets eenduidigs, noch statisch. “Tradities zijn van korte duur”, zei antropoloog en historica Linda Roodenburg (zie haar virtuele museum) onlangs op het symposium KOST in Amsterdam, waar tout foodie-Nederland acte de présence gaf.

Toch zijn er volgens haar wel drie constanten in de Nederlandse eetcultuur te ontwaren: moralisme (vroeger moest er om de haverklap gevast worden; tegenwoordig neemt het de vorm aan van ‘fout vlees’ en ‘duurzaamheid’), innovatie (zoals we met polders nieuw land maken, maken we met de landbouwwetenschap wat de natuur zelf niet biedt) en open staan voor invloeden van buitenaf (Indisch, Frans, Italiaans, et cetera).

KOST moest een startpunt worden van “een nieuwe beweging voor een gezonde eetcultuur voor iedereen”, aldus de mij tot dan toe onbekende BN’er Miljuschka Witzenhausen, ambassadrice van het organiserende Platform Van Moeder Natuur. “We gaan eten weer fucking cool maken!”, riep ze lichtelijk hysterisch de zaal in. Dat wilde ze bereiken door ruim tienduizend kinderen te leren koken met basisvoedingsmiddelen.

En toen begon de boel te schuren

Prima, alleen red je het daar niet mee tegen het PR-geweld van de voedselindustrie met zijn ongezonde, onduurzame rommel, had nu net de Londense activistische hoogleraar Voedsel en gezondheid Martin Caraher duidelijk gemaakt: wet- en regelgeving zijn óók nodig. En toen begon de boel te schuren.

Want, nee, nee, wetgeving dat was niet de bedoeling, was de enige keer dat een representant van de voedselindustrie plenair de mond open deed. Platform Van Moeder Natuur bleek opgericht door de Nederlandse Zuivel Organisatie (zeg maar FrieslandCampina, hoofdschuldige van het groeiende mestoverschot), het Nederlands Bakkerij Centrum (voor al uw flubberige fabrieksbrood) en GroentenFruitHuis (voor de export van onze aardgaspaprika’s naar China). Ook typisch Hollands, die alomtegenwoordige koopmansgeest.

Gelukkig was daar toch ook weer de moraal. “Over wat voor Moeder Natuur hebben we het hier eigenlijk?”, wilde duurzame vissersvrouw Barbara Rodenburg, pas verkozen tot Held van de Smaak 2015, boos weten: “Hoe staat het met de sloten die vergiftigd worden? Hoe staat het met het levend landschap dat lijdt onder intensieve veehouderij?” Waarop Miljuschka reageerde met: “Met biologische landbouw kunnen we de wereld niet voeden.” Gezucht en gekreun uit de zaal was haar deel. Moedertje natuur weet wel beter.

Stamppot rauwe andijvie met walnoten

Een typisch smakelijk product van de Nederlandse eetcultuur, met moderne twist van eigen bodem
  • Aardappelen
  • Een halve krop andijvie
  • Boter
  • Peper, zout, nootmuskaat
  • Twee handen vol walnoten
Schil aardappelen, al is dat bij jonge biologische aardappelen niet per se nodig. Kook ze gaar. Was en droog ondertussen de krop andijvie en snijd in kleine snippers. Bak de enigszins verkruimelde walnoten even in de boter. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn, roer er een klont boter door, plus peper, zout, nootmuskaat en de walnoten en tot slot de andijvie. Dien direct op.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: Down to Earth 31 (oktober 2015)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Recept

Oliebollentraditie

De conservatief in Michiel Bussink koestert het wintergebak dat zich al zo'n 5 eeuwen in de Lage Landen heeft bewezen: oliebollen.
Recept

Toekomstige tuinbonen

Op Michiel Bussinks juniverjaardag staat er - als het even meezit - een recept met de eerste tuinbonen van het seizoen op tafel, zoals couscous met munt en tuinbonen.
Recept

Zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata

Recept van Van Tuin tot Bord: zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons