Reacties

 1. T. Andringa zegt

  Voor welke landbouw methode we ook gaan kiezen; voor groei zijn we afhankelijk van fotosynthese. Kiijken naar de foto bovenaan deze reportage komt het probleem van dit moment in volle hevigheid in beeld. De blauwe lucht is voor een groot gedeelte dichtgetrokken met vliegtuig-bewolking! (contrails) Als gevolg van veel te lage vliegticket-prijzen is het aantal vluchten explosief gestegen. Bijna alle dagen wordt de zon daardoor flink gehinderd door de contrails. Kijkt u nog een keer naar de foto, is deze lucht blauw? Nee dus een melkwitte waas hangt er voor de zon, daarmee het groei proces behoorlijk hinderend. Bovendien is ook de temperatuur op dat moment veel lager. Met als tegenhanger dat de nachtelijke uitstraling wordt beperkt door deze ‘deken’, wat uiteindelijk zorgt voor klimaatopwarming. Minder vliegen is nu meer dan ooit noodzakelijk.

 2. Louise zegt

  Goed om te weten, dat er mensen zijn die verder kijken dan alleen winst op de korte termijn en ook daadwerkelijk stappen zetten!

  Ik wil ingaan op de vorige reactie, waarin T.Andringa het over contrails en minder vliegen heeft.
  Maar heel veel mensen denken dat, terwijl er heel wat anders aan de hand is!
  Hieronder wat meer info.

  Een lucht vol Chemtrails.
  ( andere benamingen: management of solar radiation management , geo engineering) .

  Maarten Horst – een onderzoeksjournalist is een onderzoek gestart (zie link hieronder) en wil dat er kamervragen over gesteld worden.
  Als je de betreffende personen nl. vraagt, waarom de lucht er geregeld vol mee zit, wordt er nooit antwoord op gegeven. Er is nl. héél wat meer aan de hand!

  http://vitalifeiten.nl/maarten-horst-solar-radiation-management/#comment-1603

 3. jeroen Boland zegt

  DANK voor deze uitgebreide bijdrage!
  Jammer dat zo’n artikel geen enkele relevante discussie oproept. (Contrails chemtrails ??!! en vliegverkeer : niet relevant hier.) Dat kennen we van online-artikelen. Mensen stoppen hun reaguur-energie liever in de socials en de Waan Van De Dag.

  Ik nam deel aan een van de studiedagen met Dolmans c.s. en Shepard.
  Twee dingen bleven me bij.
  1. Dolmans, quote: “Op de natuurakkers oogst ik ca 1.200 kg bio-spelt e.d. per ha per jaar, daarmee kan ik leuk draaien.” Dit is leuke extensieve graanteelt, compleet met subsidies, geringe kapitaalslasten voor een interessante (ook Duitse) nichemarkt, maar het is tevens een zware onderbenutting van potentieel van deze landbouwgrond. Dat kan beter!
  2. Shepard kwam met mooie staatjes schema´s. en een hinkstapsprong over zijn bedrijven, maar met heel weinig cijfers. Discussie daarover wordt door de AkkernaarBos beweging onder de pet gehouden. AkkernaarBos zendt mooie en beloftevolle revolutionaire signalen uit, met veel ‘volgers’, maar loopt nog erg vooruit op de muziek. Bewust en voor de hand liggend; maar komen er ook écht duurzame, houdbare en rendabele alternatieven uit voort?
  Los van de AkkernaarBos studiedagen:
  Ketelbroek – met alle respect voor de fenomenale realisatie, want ik volg het sinds ca 2012 – komt op mij vooral over als een sjieke hobby met een hoog exotisch en vijfsterren-karakter in een zeer specialistische, kennisintensieve niche van vooralsnog een persoon.

 4. Gerard zegt

  Heel interessant artikel, Vooral de gedachte van grote productie in een groeiend landschap. Helaas zijn er nog wel veel andere problemen die voorkomen in de productielandbouw. Steeds druk vanuit de globalisering door verspreiding van insecten en ziekten, Het huidige voedsel pakket komt uit de gangbare landbouw en de druk is enorm om te blijven produceren. Terwijl ook staat omschreven dat er veel neveninkomsten nodig zijn om te kunnen leven van je eigen bedrijf! Dan wordt de landbouw een hobby en zo ervaar ik het al jaren.
  Met name de coöperatieve afzet mogelijkheden die in Nederland de landbouw divers en renderend maakten in de jaren 1900 zijn door de Rabobank en het CDA afgebroken waardoor de supermarkten de markt bepalen.
  Ook de mens zelf is bepalend, de tuin vol met kunst gras en beton. Mensen genieten minder van de natuur maar leven als een robot met computer in de hand, en tabak in de andere. Kennelijk is een reclame campagne
  nodig om de natuur te promoten

 5. Anne zegt

  Ik zou zeggen, wissel eens uit met biologisch-dynamische boeren, zij zijn al 100 jaar in Nederland met het zelfde doel, en hebben dus ook al 100 jaar expertise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.