Reacties

 1. H. Steinberg zegt

  N.a.v. het item van natuurlijke lactatie, milieu en poedermelk meen ik ergens gelezen te hebben dat moeders die zelf borstvoeding geven wat minder kans schijnen te hebben om (later) borstkanker te ontwikkelen.
  Dit is natuurlijk een medische vraag, maar het ZOU o.a. ook een argument kunnen zijn voor borstvoeding.
  Of dat waar is…? En is dat onderzocht?

  • Lybrich Kramer zegt

   Dit is inderdaad onderzocht, een meta-analyse in de Lancet (2002) heeft aangegeven dat borstvoeding beschermend werkt op het krijgen van pre-menopauzale borstkanker. Het RIVM heeft recentelijk een update gedaan van de positieve effecten van borstvoeding. Daarin wordt aangegeven dat voor zowel pre- als postmenopauzale borstkanker geen effect dan wel een positief effect wordt gezien (RIVM report 2015-0043).

 2. Stefan Kleintjes, lactatiekundige Bedum zegt

  In het artikel ‘Borstkanker en borstvoeding’, op de site van Kenniscentrum Borstvoeding, lees je o.a. “Zeker als er borstkanker in de familie voorkomt, is het een overweging wat langer door te gaan met het geven van de borst. Garanties zijn er uiteraard niet te geven, maar een risicovermindering van 59% kan wel degelijk het verschil uitmaken.”
  https://www.borstvoeding.com/aanverwant/varia/borstkanker.html
  De bronnen vind je onderaan het artikel.

 3. L. van den Heuvel zegt

  Ik mis in het onderzoek naar de voetafdruk nog een aantal zaken. Zoals, een borstvoedinggevende moeder eet toch zelf ook meer? En als ze het langer doet zijn er voor het kloven en bewren ook energie en materialen nodig. Ik vermoed dat die zaken, zeker al de moeder lokale / biologische producten gebruikt, het eindoordeel niet veranderen, maar wellicht wel de verhoudingem veranderen. Zijn die zaken meegenomen in het onderzoek?

  er

 4. Eva zegt

  Klopt het dat melkpoeder dat in kunstvoeding gebruikt wordt geoxideerd cholesterol bevat? Dienen we baby’s dan ook vast statines te geven?

 5. Ellis de Wal zegt

  De mens het enige zoogdier die vaak niet succesvol eigen jong kan zogen maar terug valt op melk van andere zoogdieren.

  Wat niet genoemd wordt is dat zelf zogen positieve invloed heeft/lijkt te hebben op moeder-kind binding.

  Het westen heeft een relatief korte lactatie-periode. Syrie, Marokko en meer Arabische en Zuid-Afrikaanse landen is het niet vreemd om langer dan een half jaar te zogen.

Trackbacks

 1. […] ”Poedermelk voor baby’s heeft een enorme ecologische voetafdruk. Onnodig, zo stelt IBFAN. Bij de keuze tussen kunstvoeding of borstvoeding is het milieu zelden een overweging.” Bron: Kleine voetjes, grote voetafdruk – Down To Earth Magazine […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.