Het is een creatief proces: een bouwwerk maken van levende natuur. De mensen achter The Greenman Project zoeken een plek voor een levend dorp. Nu nog een gemeente die het aandurft.
Cathelijn en Bob Radstake-Blankevoort zijn de mensen achter The Greenman Project. Ze leggen legt permacultuurtuinen en voedselbossen aan. En maken ‘levende’ bouwwerken – van tafels tot schuttingen, alles uit groen dat gewoon nog doorgroeit. Hun droom voor de toekomst: een levend dorp bouwen. Niet in hun eentje, maar als ‘meewerkproject’. Op hun huidige woonplek, in een recreatiegebied aan de Vecht, wilden ze laten zien dat het kan: een woning bouwen van levende – en eetbare – natuur. Maar het project wordt in de kiem gesmoord. Cathelijn, Bob en dochter Lelie worden uit huis gezet.
Regels
“Een recreatiegebied is niet bestemd voor permanente bewoning. Dat wisten we natuurlijk, maar tot nog toe werd het gedoogd. Per 1 juli komt daar een eind aan.” Terwijl Cathelijn de verhuizing voorbereidt, bouwt Bob in een verderop gelegen loods een SRV-wagen om voor het gezin om in te wonen. En om mee op reis te gaan, op zoek naar een nieuwe plek.
Het levende dorp moet op een open stuk land beginnen. “We willen laten zien dat je op een akker nieuwe, eetbare natuur kunt aanleggen waarin je kunt wonen”, zegt Cathelijn. “Je gaat geen bestaand bos stukmaken voor een moestuin.” In het dorp kan geëxperimenteerd worden met levend maar ook organisch bouwen en recyclebouw. Creatieve manieren van bouwen, die beginnen met het materiaal wat je voorhanden hebt. En niet met een bouwtekening.
Nu nog een gemeente die enthousiast is over het project. “Eentje die denkt: dit hebben we nodig, een groen project dat nieuwe mensen aantrekt. Die het aandurft om creatief met regelgeving om te gaan. Ze roepen hard dat ze burgerinitiatieven willen. Maar wij zijn al zes jaar bezig en de regelgeving is zo dat we geen kant op kunnen.” Want hoe krijg je een bouwvergunning zonder bouwtekening?
Festival
Een van de pijlers van The Greenman Project: dingen samen doen. Tussen de verbouw- en verhuiswerkzaamheden door wordt daarom voor de tweede keer het Living Village Festival georganiseerd. Met lezingen, workshops, muziek en veel meer. Mensen die hun leven duurzamer vorm willen geven, komen hun kennis en ervaringen delen. Over ecodorpen en tiny houses, voedselbossen en permacultuur. Met het festival wordt geld ingezameld om land te kunnen kopen voor het levende dorp. Als ze een plek kunnen vinden. “Er is land genoeg, maar dat wordt nu aan koeien gegeven. Voor mensen die kiloknallers willen eten, iedere dag.”
Bedevaart
Het stel heeft ondertussen een manier gevonden om beperkende regels te omzeilen. “Als het festival is afgelopen, gaan we op bedevaart. We richten een kerkgenootschap op, het ‘Kerkgenótschap’ Geen IDee”, lacht Cathelijn. “We gaan op zoek een plek waar we ons levende dorp kunnen bouwen. Liefst hier ergens in Overijssel of Gelderland. Maar waar we straks terechtkomen? Geen idee.” “Met een bepaald aantal aanhangers mag je je als kerkgenootschap ergens vestigen”, vult Bob aan. “En nog een voordeel: we hoeven geen belasting te betalen. Dat is ook een voordeel voor anderen.” Kerken hebben namelijk een ANBI-status: giften zijn aftrekbaar van de belasting. “Door geld aan de kerk te schenken steun je dus een leuk groen initiatief, en gaat je geld niet naar Defensie bijvoorbeeld.” Het is raar dat kerken op die manier de regels kunnen omzeilen, beaamt Bob. “En daar liften we op mee. Maar tegelijkertijd laten we zien hoe het werkt. Dit is hoe grote ondernemingen belasting kunnen ontduiken.” De SRV-wagen is omgedoopt tot ‘tiny temple’, waarmee ze binnenkort op reis gaan naar het beloofde land. “We roepen iedereen op om met ons mee te trekken. Dan laten we samen zien dat het tijd is voor verandering.”
Lees meer over het project op thegreenmanproject.nl en thelivingvillagefestival.org.
Yoram Krozer zegt
brilliant initiatief maar helaas ben ik geen gemeentebestuurder
Madeleine van Dijck zegt
SUPER zo wonen en leven.Kon ik maar mee doen. Helaas al heel oud.Ga door !!!
!Madeleine in Amsterdam
Jeroen Kluter zegt
Dit is een geweldig initiatief !!! Ik heb meegewerkt in de keuken en heb Yogalessen gegeven tijdens het afgelopen festival ; ik voelde me enorm welkom en gewaardeerd ; superfeest !
One Love, Jeroen-Ras Inahrun-Kluter Yogadocent en zorgverlener
Ron Rote zegt
Thijs de la Court is/was GroenLinks wethouder in Lochem. Prima entree via hem. Succes!