Is gas duurzame energie? Je zou het denken als je minister Henk Kamp hoort. De problemen met gaswinning in Groningen wil hij de komende zes jaar oplossen met geld uit de ‘begrotingsreserves duurzame energie’. Bijna 400 miljoen euro voor bodemonderzoek, Staatstoezicht op de Mijnen, en een overheidsdienst voor huizenversterking in het aardbevingsgebied. Dat geld, beste mensen, hebben wij zelf opgehoest. Met de Opslag Duurzame Energie.
Er was wel wat te doen over die opslag op de energierekening, toen die in 2013 ingevoerd werd. Startend op 9 euro per jaar, loopt het op tot 237 euro per jaar in 2023. Wat krijgen we daarvoor terug? Nou, die begrotingsreserves dus, die worden uitgegeven via onder andere de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie SDE. Elsevier schreef eind 2014 over de opslag:
Die verrekte windmolens ook! Zonnepanelen, zo rekende het weekblad voor, zijn wel een zinnige investering. Toch jammer dat de SDE+ regeling niet meer voor particulieren geldt, maar alleen voor energiebedrijven. Anders kon je uit het fonds voor duurzame energie, nou ja, je duurzame energie financieren.
Henk Kamp krijgt nu de wind van voren. Schandalig, noemen zijn medepolitici het ‘plunderen van de begrotingsreserves’, zonder garanties dat zijn opvolger dit geld terug zal storten. Kamp’s woordvoerder laat weten dat het echter gaat om ’tijdelijke financiering van andere zaken, waaronder de maatregelen in Groningen’ – écht iets anders.
Lenen van de toekomst ten gunste van fossiel. Kán écht níet, vinden we allemaal ineens. Terecht. Maar ondertussen hebben we een regeling die transitie frustreert. Die fossiele energiebedrijven betaalt voor groene stroomproductie, terwijl particulieren hen ook betalen als ze terugleveren aan het net. Ergens een windpark plaatsen lukt nauwelijks, laat staan als je geen energiebedrijf bent. Het Energieakkoord is een soap. Urgenda daagt de staat vanwege uitblijvende maatregelen tegen klimaatverandering.
“De duurzaamheidsagenda van het kabinet zal er niet door worden geraakt”, sust Kamp. Misschien heeft hij gelijk. Want we hebben boter op ons hoofd als we denken dat we met die begrotingsreserves anders wél echt iets tegen klimaatverandering aan het doen zijn.
Geef een reactie