Reacties

  1. H. Steinberg zegt

    N.a.v. het item van natuurlijke lactatie, milieu en poedermelk meen ik ergens gelezen te hebben dat moeders die zelf borstvoeding geven wat minder kans schijnen te hebben om (later) borstkanker te ontwikkelen.
    Dit is natuurlijk een medische vraag, maar het ZOU o.a. ook een argument kunnen zijn voor borstvoeding.
    Of dat waar is…? En is dat onderzocht?

    • Lybrich Kramer zegt

      Dit is inderdaad onderzocht, een meta-analyse in de Lancet (2002) heeft aangegeven dat borstvoeding beschermend werkt op het krijgen van pre-menopauzale borstkanker. Het RIVM heeft recentelijk een update gedaan van de positieve effecten van borstvoeding. Daarin wordt aangegeven dat voor zowel pre- als postmenopauzale borstkanker geen effect dan wel een positief effect wordt gezien (RIVM report 2015-0043).

  2. Stefan Kleintjes, lactatiekundige Bedum zegt

    In het artikel ‘Borstkanker en borstvoeding’, op de site van Kenniscentrum Borstvoeding, lees je o.a. “Zeker als er borstkanker in de familie voorkomt, is het een overweging wat langer door te gaan met het geven van de borst. Garanties zijn er uiteraard niet te geven, maar een risicovermindering van 59% kan wel degelijk het verschil uitmaken.”
    https://www.borstvoeding.com/aanverwant/varia/borstkanker.html
    De bronnen vind je onderaan het artikel.

  3. L. van den Heuvel zegt

    Ik mis in het onderzoek naar de voetafdruk nog een aantal zaken. Zoals, een borstvoedinggevende moeder eet toch zelf ook meer? En als ze het langer doet zijn er voor het kloven en bewren ook energie en materialen nodig. Ik vermoed dat die zaken, zeker al de moeder lokale / biologische producten gebruikt, het eindoordeel niet veranderen, maar wellicht wel de verhoudingem veranderen. Zijn die zaken meegenomen in het onderzoek?

    er

    • Jantsje zegt

      Een zogende moeder heeft maar iets meer aan dagelijkse voedingstoffen nodig en zal dus inderdaad iets meer eten (en drinken). Niet alle zogende moeders hoeven te kolven als ze langer borstvoeding geven, doordat ze bijvoorbeeld in deeltijd of thuis werken of hun kind tussentijds zelf kunnen voeden aan de borst. Kolven kan zowel met een borstkolf (handmatig bediend dan wel elektrisch of op batterijen) maar ook met de hand. Een borstkolf kan uiteraard bij een volgend kind weer gebruikt worden. Bewaren van moedermelk kan in herbruikbare flesjes of potjes/bakjes, die was je na gebruik af. Je kan het in een flesje met speen toedienen, maar dat hoeft niet altijd, met een kopje lukt vaak ook. Afgekolfde melk moet nog wel even opgewarmd worden, bijvoorbeeld au-bain marie of in een flessenwarmer, hetgeen stroom kost. Maar al met al zal het bij lange na niet opwegen tegen de milieu-impact van kunstvoeding. Daarbij moet de melk van moeder koe (of moeder geit, is tegenwoordig ook hip) machinaal afgetapt worden en door de boer bewaard in zijn melktank. De inhoud daarvan wordt vervolgens weer middels koeltransport opgehaald door de melkfabriek, tot poeder verwerkt en doorgestuurd naar de kunstvoedingsfabrikant, die bewerkt het verder, stopt het in blikken (aluminium, plastic en papier–>eveneens productiekosten en veel verpakkingsafval!) met een beertje of iets dergelijks erop en dan moet het richting winkels gedistribueerd en vervoerd en vervolgens richting woning van de baby alwaar het uiteindelijk bereid wordt. Toch allemaal net wat omslachtiger…

  4. Eva zegt

    Klopt het dat melkpoeder dat in kunstvoeding gebruikt wordt geoxideerd cholesterol bevat? Dienen we baby’s dan ook vast statines te geven?

  5. Ellis de Wal zegt

    De mens het enige zoogdier die vaak niet succesvol eigen jong kan zogen maar terug valt op melk van andere zoogdieren.

    Wat niet genoemd wordt is dat zelf zogen positieve invloed heeft/lijkt te hebben op moeder-kind binding.

    Het westen heeft een relatief korte lactatie-periode. Syrie, Marokko en meer Arabische en Zuid-Afrikaanse landen is het niet vreemd om langer dan een half jaar te zogen.

Trackbacks

  1. […] ”Poedermelk voor baby’s heeft een enorme ecologische voetafdruk. Onnodig, zo stelt IBFAN. Bij de keuze tussen kunstvoeding of borstvoeding is het milieu zelden een overweging.” Bron: Kleine voetjes, grote voetafdruk – Down To Earth Magazine […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.