Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Kippenkringloop

Kippenkringloop

Michiel Bussink | 18 februari 2012 |

Ook de kippen hebben recht op een lokale kringloop. Dat wil dan wel zeggen dat als de tijd van de kip eenmaal gekomen is, alles zo efficiënt en lokaal mogelijk van dat beest aan te wenden. Dus inclusief wat wel ‘de minder courante delen’ worden genoemd. Zoals de levers.

KippenkringloopEr is een revolutie gaande in den lande. Overal, in allerlei hoeken en gaten, in dorpen en stadswijken, op eilanden en in boerenschuren: het heft wordt in eigen hand genomen. Het heft van de stroom- en gasmeter. Dag met het handje naar energiemolochen als Nuon-Fattenvall en RWE-Essent met hun smerige fossiele kolenenergie: we gaan zelf onze energie opwekken, met zon, wind, hout, aardwarmte.

Honderden, sommigen zeggen wel duizend, groepjes van burgers en aanverwanten zijn in de weer om hun koelkasten en laptops op zonnepanelen te laten draaien, om met houtsnippers de sporthal te verwarmen en elektrische deel-dorpsauto’s te laten rijden op het licht dat onze lieve Heer op het kerkdak laat vallen. Soms gebundeld in lokale duurzame energiebedrijven, met inmiddels een landelijke belangenclub (E-decentraal). En dat onder een extreem-rechtse, anti-groene regering.

Nu zegt die, conform de liberale retoriek natuurlijk: ‘zie je wel, de overheid hoeft niks te doen, de maatschappij kan het zelf’. Maar dat zien ze toch niet helemaal goed. Het is een tegenbeweging, die zich niet door de naargeestige politieke wind op de kop laat zitten en zo aan draagvlak werkt voor een verandering van regime. Want ondanks de autonomie van die energetische lokalo’s, zitten allerlei stomme overheidsregeltjes in de weg. Zoals een maximum dat er aan lokale groene stroom aan het elektriciteitsnet geleverd mag worden.

Trouwens ook over die kleine jongens is wel wat te zeuren. Kippenstront opstoken bijvoorbeeld, is dat nu lokaal duurzaam? Want waar komen de mineralen uit die poep oorspronkelijk ook al weer helemaal vandaan? Ook de kippen hebben recht op een lokale kringloop. Dat wil dan wel zeggen dat als de tijd van de kip eenmaal gekomen is, alles zo efficiënt en lokaal mogelijk van dat beest aan te wenden. Dus inclusief wat wel ‘de minder courante delen’ worden genoemd. Zoals de levers, een exclusief hapje.

Ingrediënten

  • 100 gram kippenlevers per persoon
  • sjalotje
  • appel
  • 20 gram boter
  • cognac

Verhit de boter en wacht tot een deel van het schuim is weggetrokken.

Bak de schoongemaakte levertjes rondom op hoog vuur. Draai het vuur laag, bestrooi met peper en zout, doe het fijngesnipperde sjalotje en de in stukjes gesneden appel erbij en laat zes tot acht minuten zachtjes bakken. Schep de levertjes uit de pan en roer de aanbaksels los met een flinke scheut cognac. Verdeel de levertjes over de borden, giet de jus er over, feel the energy.

Michiel Bussink schrijft over eten en drinken, voedsel, land- en tuinbouw, natuur en landschap, cultuurhistorie, levensbeschouwing en zingeving. Vind hem op www.michielbussink.nl

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Tags: kippen Verschenen in: Down to Earth 09 (feb 2012)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Beter boeren, Lijstje

De kippen van Vos

De kippen van Eva Vos scharrelen lekker door de boomgaard. Misschien niet het meest efficiënt, maar wel zoals de natuur het heeft bedoeld.
Onder Vuur

Lidl versus Wakker Dier

De vlaggen konden uit vorig jaar december: Albert Heijn, Jumbo en Lidl kondigden aan per direct plofkip vrij te worden. Maar al snel trok Wakker Dier haar felicitaties in: Lidl werkt nog steeds met ‘plofkipras’ Ross 708, alleen groeien de dieren door kunstgrepen nu 50 in plaats van 60 gram per dag. We vroegen Lidl om een reactie.
Recept, Samen eten

Recept voor 150 liter Sering-soep

Of je nou 60 liter soep wil koken, of 150 liter om uit te delen tijdens de A12-blokkade van XR, de Sering-koks draaien er hun hand niet voor om. Dit is hun basissoep.
Recept

Germaans-christelijke eieren

Michiel Bussink heeft spijt van de kippen die hij heeft gekocht: ze leggen veel eieren, maar zijn ook heel agressief tegen elkaar.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons