Hou je zelf kippen? Dan zijn die eieren niet zomaar gezond, zegt de Voedsel en Warenautoriteit NVWA. Uit hun onderzoek blijkt dat eieren van hobbykippen doorgaans meer dioxine bevatten dan eieren uit de winkel.
Normaal gesproken houdt de NVWA zich helemaal niet bezig met de kip in je tuin, maar alleen met producten die verhandeld worden. Maar eind 2013 bleek in Harlingen dat eieren van hobbyhouders veel dioxine bevatten. Daarom besloot de NVWA tot een onderzoek. De uitkomsten daarvan laten zien dat Harlingen geen uitzondering was. Het blijkt landelijk het geval dat eieren van hobbykippen over het algemeen meer dioxine bevatten dan scharreleieren uit de supermarkt.
Dat komt doordat kippen die buitenlopen ook grond binnenkrijgen tijdens het scharrelen, en die bevat dioxine. Ook kleine hoeveelheiden dioxine in de bodem zijn terug te zien in het ei. Het gaat dus om ‘normale’ milieuvervuiling, niet om vervuilde grond. Op zich is dat geen verrassing. Al langer is bekend dat ook biologische eieren uit de supermarkt hogere dioxinewaarden hebben, om dezelfde redenen.
Om de hoeveelheid dioxine die je kippen binnenkrijgen zo klein mogelijk te laten zijn, kun je de grond in het hok vervangen door schone grond of zand, het hok regelmatig schoonmaken, tegels leggen en voer niet op de grond strooien maar in een bak. Een van de bronnen van dioxine is as, dus let goed op of er een stookplaats in of in de buurt van het hok is geweest en haal die weg.
Wat zijn de gezondheidsrisico’s hiervan? Die zijn verwaarloosbaar als er niet te veel eieren worden geconsumeerd, stelt de NVWA. De autoriteit adviseert om niet meer dan drie eieren per week te eten, wat ook de richtlijn van het Voedingscentrum is.
Geef een reactie