Hoe zou je koken als geld geen rol zou spelen? Dat vroeg directeur Marco Wisse aan de koks in zijn centrum voor geriatrische zorg Naarderheem. Sindsdien wordt daar niet meer opgewarmd, maar écht gekookt, met verse ingrediënten, vaak biologisch en van het seizoen. Duurder? Nauwelijks. En de resultaten zijn opmerkelijk.
Voor de stelling dat biologische voedselproductie goed is voor bodem, water en lucht is in de loop van de tijd veel wetenschappelijk bewijsmateriaal verzameld. Over de voordelen voor onze gezondheid bestaat echter nog veel onzekerheid – wat Big Food gretig aangrijpt om de biologische sector in discrediet te brengen. Het is dan ook een aangename verrassing te horen over een zorginstelling waar de introductie van vers vervaardigd en deels biologisch voedsel heeft geleid tot aantoonbare, positieve gezondheidsresultaten onder bewoners.
De bewuste proeftuin is het net buiten de vestingmuren van Naarden gelegen Naarderheem, centrum voor geriatrische revalidatie en complexe zorg. Het heeft 800 cliënten per jaar en is verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Een geweldige plek voor wetenschappers zou je zeggen: een nauw omschreven groep mensen, de invloeden van buitenaf zijn controleerbaar, er is gelegenheid voor langdurige observatie en meting. “Nee”, tempert directeur Marco Wisse direct mijn enthousiasme, “de biologische maaltijden zijn helaas nog geen onderwerp van onderzoek; tot mijn spijt zijn we bijvoorbeeld niet begonnen met een nulmeting. Maar we zien wel èchte verbeteringen.”
Wisselende kaart
Vijf jaar geleden was de in Bussum gevestigde productiekeuken van Naarderheem afgeschreven. In die zogeheten ‛ontkoppelde’ keuken werd het eten voor 80 procent gegaard en dan teruggekoeld, om tegen etenstijd te worden ‛geregenereerd’ – zeg maar opgewarmd – in de bekende drievaksborden, bedoeld om ‛smaakoverdracht’ tegen te gaan. Wisse vroeg de koks van het huis hoe zij hun werk zouden inrichten als geld geen rol zou spelen.
“In koor zeiden ze dat ze dan écht wilden koken. Vers, in een open keuken midden tussen de eters, met de beste ingrediënten – en die zijn vaak biologisch, benadrukten ze. De tomaat van de grootgrutter moesten ze met kunstgrepen op smaak brengen, terwijl ze aan de biologische niets hoefden te doen. Van 100 gram gangbaar rauw vlees vloog 18 procent zó de afzuigkap in, tegen minder dan 2 procent van biologisch vlees. En wat dacht ik van verspilling? Van de halffabrikaten die in de ‛ontkoppelde’ keuken worden gebruikt is onderweg al veel gesneuveld, eindjes wortel bijvoorbeeld die je je nog goed in de soep kunt gebruiken. Bovendien zagen ze bij het op afstand portioneren niet wat er overbleef, dus waren ze geneigd te veel te geven. Het had iets ontroerends, die passie voor het vak, bij koks die al jaren alleen nog bakken opentrokken om daarmee een klein kunstje te doen.”
Naarderheem besloot de koks de ruimte te geven en koppelde dat aan de inrichting van een ambachtelijk, voor familie en ouderen van buiten toegankelijk restaurant met een dagelijks wisselende menukaart, voor gemiddeld 180 gasten.
Vier dagen bloemkool
Honderd procent biologisch bleek geen haalbare kaart. “Op onze website staat minimaal 40 procent, ik denk dat we 60 procent halen”, zegt Wisse. “Vlees, zuivel, groente en fruit zijn in principe biologisch en seizoensgebonden. Cliëntenraadsleden waren bang voor vier dagen achtereen bloemkool, maar de koks stelden hen gerust: dan zouden de gasten die bloemkool toch terug de de open keuken in smijten? Vis kopen ze in volgens de viswijzer. Er staat een biologisch broodje op het menu, maar de meeste bewoners prefereren die oude kleffe boterham.”
Naast bewonersvoorkeuren en de beperkte beschikbaarheid van stabiele en liefst lokale leveranciers, is de belangrijkste belemmering de prijs van biologische producten. Zo is rijst drie tot vier keer zo duur, zegt Wisse; dat is teveel. Hij vroeg de koks indertijd of ze het nieuwe koken konden waarmaken voor € 1 extra per voedingsdagprijs; dat durfden ze wel aan. ‛Dat is 20 cent geworden,’ zegt Wisse met enige trots. “De richtlijn van de Nederlandse Zorgautoriteit is €12,40 per voedingsdagprijs, wij zitten op € 12,60. Dat beetje extra haal ik makkelijk elders vandaan. Van 20 cent minder zuster per dag merk je niets.”
Voedingssupplementen
Het werkte. Al na één week kwam de chef naar Wisse toe met de mededeling dat er iets vreemds aan de hand was: demente bewoners aten de helft méér dan normaal. Dat kon alleen maar betekenen dat ze het gewoon lekkerder vonden. Maar gezonder was het ook, zowel fysiek als financieel: na een jaar bleken artsen nog maar voor € 12.000 aan voedingssupplementen voor te schrijven, in plaats van de € 60.000 van voorheen. Netzomin als het veelvuldige bezoek aan het restaurant van familie en ouderen van buiten, is dat een hard bewijs voor de weldadige effecten van vers, biologisch voedsel. Maar het is wel een sterke aanwijzing, die schreeuwt om verder onderzoek. Marco Wisse is dan ook verheugd dat de Universiteit van Leuven Naarderheem heeft gevraagd mee te werken aan een op stapel staand Europees onderzoek naar de bijdrage van goede voeding aan de kwaliteit van leven in zorginstellingen.
Daarnaast doet hij zijn best de boodschap te verspreiden onder andere zorginstellingen. Brancheorganisatie Actiz geeft niet thuis, zegt hij, maar er zijn wel meer dan vijftig zorginstellingen komen kijken. “Het probleem is dat je de koks, de facilitaire diensten en cliëntenraden snel overtuigt, maar vastloopt op de boekhouders en bestuurders. In het verleden werden instellingen geleid door professionals, nu door economen. Als ik hen voorreken dat op de kosten van een verpleegdag die 20 cent extra te verwaarlozen zijn, terwijl ze de cliënttevredenheid wel enorm doen toenemen, dan worden ze daar niet warm van. Zij zijn voorgeprogrammeerd op outsourcen en werken graag met internationale grootcateraars als Sodexo en Apetito, die de hele drukte rond het eten van hen overnemen en alles zo goedkoop mogelijk doen. Terwijl ze natuurlijk wel ook betaald moeten worden, inclusief BTW. Zij vormen een enorme macht in het veld.”
Hoe slaagt Naarderheem erin in deze tijd van bevroren budgetten zo’n warmbloedig initiatief te realiseren? Wisse: “Je moet professionals niet onder het juk van managers zetten, dat onderdrukt hun vakmanschap. Als ze de ruimte krijgen, maken ze echte kwaliteit, die nauwelijks meer kost.”
Wat zegt de wetenschap?
Met dank aan Martien Lankester
Vind meer over gezond eten in de zorg op De Mooie Maaltijd
Moniek Evers zegt
Geweldig initiatief!!!! Je bent wat je eet! Gezondheid begint op je bord! Was het overal maar vast zover!
Het past in dezemoderne tijd Lees bijvoorbeeld het boek van ?Chris Verburg, de Voedselzandloper,die dit precies zo verwoordt. Zijn streven is ook om heel gezond ouder te worden
Marco Wisse zegt
En voor een sfeerimpressie van het eten in Naarderheem; https://youtu.be/lQWi_VMJGl8
Ellen Rijken zegt
Mijn schoonmoeder is bij Antroz, een antroposofische geriatrische instelling geweest. Daar werd ook biologisch gegeten. Ik neem aan dat de meeste antroposofische instellingen vanwege hun overtuiging (Rudolf Steiner heeft de biologisch-dynamische landbouw uitgevonden)| in ieder geval zullen streven naar biologisch eten.
liesbeth sluiter zegt
Beste Ellen,
Klopt! Marco Wisse, de directeur van Naarderheem, zei tijdens het interview inderdaad dat hij wist dat er nog enkele andere zorginstellingen waren die kookten met biologische ingrediënten, waaronder antroposofische.
Dat Naarderheem, een ‘gewone’ zorginstelling, het ook doet – en de enorme belangstelling die dit artikel daarover trekt – wekt de hoop dat er op grotere schaal iets op gang kan komen dat ertoe leidt dat onze ouderen in zorginstellingen beter te eten krijgen.
A.F.Nuis - van der Leije zegt
Mijn moeder zat in een verpleeghuis van Rivas in Alblasserdam . Daar word altijd vers gekookt op de huiskamers en als de bewoners dat willen mogen ze helpen. Maar er is in het weekend ook ruimte om een patatje of een loempia te halen . En doordeweeks ook vis .
Het is maar net waar de bewoners trek in hebben .
jantje zegt
Vraag; hoeveel begeleiding is daar op de huiskamer?
Marco Wisse zegt
Dat concept kennen we binnen de zorggroep ook vooral op de afdelingen waar dementerende verblijven. In de veel korter durende zorg in Naarderheem past dat niet. Vandaar onze andere keuze. Door ons concept kunnen we overigens heel makkelijk inspelen op individuele wensen van onze clienten.
Gerda zegt
Geweldig initiatief. Eten is de basis en we moet toch gezond zijn. Voor iedereen en zeker voor mensen met dementie. Zelf spreek ik liever over mensen of bewoners met dementie dan dementeerde
Erik zegt
Eindelijk een instelling die nadenkt over al die energie die in de ontkoppelde maaltijd zit koken terug koelen opslaan opscheppen koelen transport opslag verwarmen evt verpakken en schoonmaak,al dit soort kleine energie momenten bij elkaar zijn een belasting voor onze aarde,koken op locatie met verse producten is veel beter en gezonde en kost zoals er wordt gezegd niet veel meer,maar levert uiteindelijk meer op,voor mens en dier.
Christel zegt
Gaat dit nou om het eten in het restaurant van Naarderheem of voor alle bewoners? Op het filmpje lijkt het alsof de mensen a la carte eten en zelf betalen. Dan ben ik niet echt onder de indruk. En naar mijn weten is 12 euro ongeveer 5 euro meer dan waar ‘mijn’ bewoners drie maaltijden van moeten krijgen…
Marco Wisse zegt
Beste Christel, alle warme maaltijden worden op deze manier klaar gemaakt dus ook het “dagmenu”. Er is ook een a la carte kaart voor mensen die iets anders of luxer willen, voor mensen uit de buurt of voor bezoek dat is met bijbetaling. De kwaliteit is in alle gevallen gelijk maar wij serveren in het dagmenu meer dagelijkse kost en op de kaart staan wat luxere gerechten.
Ten aanzien van het budget; de overigens gedateerde richtlijn van de NZA ten aanzien van voeding is €12,40 als “voedingsdagprijs”. de in het stuk genoemde 20 cent extra voor dit concept is gebaseerd op het verschil met onze oude productiekeuken. Als jij voor 24 uur voeding €7,- hebt maak ik mij wel zorgen over de verdeling van het budget.
Karin van Duuren zegt
Geïnspireerd door dit verhaal wil ik dit ook graag binnen onze instellingen “wakker” maken.
Helaas zijn wij 2 jaar geleden over gegaan van “koken” naar regenereren…tot groot verdriet van de bewoners en de cliëntenraad. Uiteraard wordt er voortdurend gesproken over het kostenaspect.
Als lid van een cliëntenraad van een verzorgingshuis ben ik op zoek gegaan naar de richtlijnen tav voeding, maar kan het niet zo makkelijk vinden. Wij hebben ook een belachelijk laag budget voor voeding, daar maak ik me dan ook zorgen over als ik jou hoor zeggen 12,40.
Kan jij me vertellen waar ik die richtlijnen kan vinden?
Alvast bedankt.
Arnold van Woerkom 0650 640 145 zegt
Geweldig initiatief, goed voor gezondheid en welzijn, blijk ook uit de besparingen op dat terrein.
We moeten ook niet vergeten dat emotie en beleving ook belangrijk zijn. Eindelijk is een team dat geloof heeft in zijn kunnen en maken het ook waar, nogmaals hulde. Ik ben een voedsel producent uit Flevoland en heb nagedacht hoe we onderscheidend voedsel kunnen produceren. Ben in het verleden aangelopen tegen een onderzoeksrapport dat aangaf dat de mineralen-sporenelementen en vitaminen in ons voedsel dramatisch zijn afgenomen gemiddeld meer dan 60%. Laten die ingrediënten nu juist de bouwstoffen zijn die onze cellen ontwikkelen en gezond in stand houden. Onze gezondheid status wordt bepaald op cellulair niveau. Een cel die te kort bouwstoffen krijgt ontwikkeld stress, ongemakken, ziekten en kwalen in die volgorde. Wij hebben op dit moment, door het ontwikkelen van een totaal nieuw teeltconcept, vanuit ZORG voor de consument, al weer aantoonbaar, 30% meer bouwstoffen in ons geproduceerd voedsel als onze traditionele, en ook biologische collega’s. In onze bewaarschuur liggen gezondheid bevorderende aardappelen te wachten op die consument die aandacht heeft voor gezond voedsel. Misschien een moment om eens met elkaar van gedachten te wisselen over de mogelijkheden en kansen. Achter mijn naam heb ik mijn mobiel nr. geplaatst. Vriendelijke groet Arnold van Woerkom Producent van gezondheid bevorderend voedsel door middel van een nieuw teeltconcept vanuit natuurlijk denken.
Marco Wisse zegt
Beste Arnold, altijd goed om eens een kopje koffie te drinken samen 035 6954411
Jeroen zegt
“Daar zitten de kogeltjes nog in als hij binnenkomt, dan weet je dat het geen kiloknaller is.” Inderdaad, je bent wat je eet. Tjongejonge…valt me tegen dat jagen op deze wijze gepropageerd wordt.
Marco Wisse zegt
Beste Jeroen, scherp ! Het was zeker niet bedoeld als propaganda voor jagen maar vooral als antiereclame voor de kiloknaller waarvan de slachtmethode ook niet boven alle kritiek verheven is. Ik gebruik je reactie nog wel om eens met de koks om tafel te zitten of de schieteend wel past bij ons streven om verantwoord met voeding om te gaan.
Roelie zegt
Wat ontzettend goed!! Hier wil ik wel wonen. Beter kan het haast niet. Opgewarmd eten, groot product is tegenwoordig wat de ouderen voirgeschoteld krijgen. Wij moeten ons schamen dat wij dit toestaan.
Succes ook voor de toekomst. Smakelijk
Ilse zegt
Fantastisch dat directeur Marco Wisseom en het koksteam deze verandering heeft doorgezet in zijn verzorgingstehuis Naarderheem. Wat zouden de bewoners en hun familie blij met jullie zijn! Het is mooi om te lezen dat er nog mensen zijn met zo’n positieve manier van denken binnen de zorg. Ik hoop dat er veel verzorgingstehuizen dit initiatief gaan volgen!! Alle mensen, en dus ook ouderen verdienen toch een lekker potje eten op hun oude dag.
Marco Wisse zegt
Als andere zorginstellingen belangstellin hebben helpen we graag. Neem maar contact op met Naarderheem of kijk op http://www.demooiemaaltijd.nl
Anthony zegt
Jaren zelf in de zorg gewerkt, eerst aan het bed en als laatste functie Clustermanager in een woon- en zorgcentrum in de Randstad. Inmiddels is dat 18 jaar geleden. Ik weet nog steeds de walging die ik kreeg bij het zien van de flauwe en ronduit stinkende maaltijden. Ik gaf de bewoners ook groot gelijk dat ze weinig aten en dat vanuit het thuisfront lieten aanvullen met meegebrachte maaltijden. Iets wat eigenlijk niet mocht.
Om maar te zwijgen over de “soep-compleet” voor bewoners met kauw- en slikproblemen. Volgens mij zat het toetje er nog net niet doorheen maar deed de geur en aanblik me kokhalzen.
Geweldig hoe jullie de koks weer met passie aan het werk laten gaan. Koken is geweldig en te zien dat de bewoners weer met smaak gaan eten idem dito. Bewegen, slapen en eten zijn primaire levensbehoeften. Hopelijk gaan meer huizen dit nadoen.
Marco Wisse zegt
Dank je wel we zijn van harte bereid mee te helpen als andere zorginstelling willen weten hoe het moet/kan
marco Wisse zegt
@Karin van Duuren; de €12,40 komt uit de oude richtlijn van de NZA Nederlandse Zorg Autoriteit. Tot een jaar of wat geleden gaf de NZA richtlijnen uit over hoe het budget van een zorginstelling was opgebouwd. €12,40 was e richtlijn voor alle eten en drinken per dag in een verpleeghuis. Die richtlijnen bestaan niet meer het staat zorgorganisaties vrij het beschikbare budget naar eigen inzicht en in overleg met de OR en cliëntenraad te verdelen. Het budget van zorginstellingen is eigenlijk alleen maar lager geworden en de meeste kosten hoger dus is het voor directies wel een zoektocht om uit te komen met het budget. Als je zou willen dat er meer geld uitgegeven gaat worden aan eten en drinken moet je ook bereid zijn ergens anders een veer te laten. dat zijn altijd moeilijke beslissingen en daar kan de CR de directie misschien bij helpen. Ik kan je dus niet helpen aan de richtlijnen en zou je willen adviseren de dialoog aan te gaan met de directie over een herverdeling van het budget. Als het management wil weten hoe wij het doen zijn ze van harte welkom.
Carla Peeters zegt
Mooie beweging van het revalidatiecentrum Naarderheem om met verse lokale en biologische producten de maaltijden te bereiden. De positieve resultaten van Naarderheem sluiten goed aan bij uitkomsten van een eerder onderzoek van het Louis Bolk instituut bij Woonzorgcentrum Insula Dei Huize Kohlmann voor ouderen in Arnhem. Ook de pilotstudie van Brabantzorg in 2009 geven een indicatie voor positieve effecten van een verse goede en gezonde voeding in zorgorganisaties. Interessante vraag is of hiermee ook het verouderingsproces vertraagd en revalidatie versneld wordt. Wij als COBALA Good Care Feels Better focussen ons op gezond oud worden en optimaal herstel bij ziekten. Wij zien positieve resultaten door aanpassingen in persoonsgerichte voeding en leefstijl http://www.goodcarefeelsbetter.com Graag wisselen wij met u van gedachten hoe op eenvoudige en effectieve wijze een positieve impact op de kwaliteit van leven bereikt kan worden.
Jos Ollebek zegt
Machtig initiatief, vanuit respect en door dicht bij de basis te blijven.
En als dit indruk maakt dan nodig ik de redactie van harte uit om zeker ’s naar Zeeuws Vlaanderen af te zakken om het project ”Dásmaakt” te komen bekijken.
Binnen ZorgSaam worden in het Zeeuws Vlaamse Vremdieke in Hoek, Bachten Dieke in Terneuzen en Emmaus in IJzendijke maaltijden met nagenoeg alleen nog verse Zeeuws-Vlaamse producten geserveerd. En veel van die producten worden bewerkt door mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Zij zijn via het WerkServicePunt Zeeuws-Vlaanderen (WSP) aan de slag. Deze mensen zijn straks volledig klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.
Martin zegt
n ZorgSaam worden i v cv review service uk