Reacties

 1. Moniek Evers zegt

  Geweldig initiatief!!!! Je bent wat je eet! Gezondheid begint op je bord! Was het overal maar vast zover!
  Het past in dezemoderne tijd Lees bijvoorbeeld het boek van ?Chris Verburg, de Voedselzandloper,die dit precies zo verwoordt. Zijn streven is ook om heel gezond ouder te worden

  • Ellen Rijken zegt

   Mijn schoonmoeder is bij Antroz, een antroposofische geriatrische instelling geweest. Daar werd ook biologisch gegeten. Ik neem aan dat de meeste antroposofische instellingen vanwege hun overtuiging (Rudolf Steiner heeft de biologisch-dynamische landbouw uitgevonden)| in ieder geval zullen streven naar biologisch eten.

   • liesbeth sluiter zegt

    Beste Ellen,

    Klopt! Marco Wisse, de directeur van Naarderheem, zei tijdens het interview inderdaad dat hij wist dat er nog enkele andere zorginstellingen waren die kookten met biologische ingrediënten, waaronder antroposofische.
    Dat Naarderheem, een ‘gewone’ zorginstelling, het ook doet – en de enorme belangstelling die dit artikel daarover trekt – wekt de hoop dat er op grotere schaal iets op gang kan komen dat ertoe leidt dat onze ouderen in zorginstellingen beter te eten krijgen.

 2. A.F.Nuis - van der Leije zegt

  Mijn moeder zat in een verpleeghuis van Rivas in Alblasserdam . Daar word altijd vers gekookt op de huiskamers en als de bewoners dat willen mogen ze helpen. Maar er is in het weekend ook ruimte om een patatje of een loempia te halen . En doordeweeks ook vis .
  Het is maar net waar de bewoners trek in hebben .

  • Marco Wisse zegt

   Dat concept kennen we binnen de zorggroep ook vooral op de afdelingen waar dementerende verblijven. In de veel korter durende zorg in Naarderheem past dat niet. Vandaar onze andere keuze. Door ons concept kunnen we overigens heel makkelijk inspelen op individuele wensen van onze clienten.

   • Gerda zegt

    Geweldig initiatief. Eten is de basis en we moet toch gezond zijn. Voor iedereen en zeker voor mensen met dementie. Zelf spreek ik liever over mensen of bewoners met dementie dan dementeerde

 3. Erik zegt

  Eindelijk een instelling die nadenkt over al die energie die in de ontkoppelde maaltijd zit koken terug koelen opslaan opscheppen koelen transport opslag verwarmen evt verpakken en schoonmaak,al dit soort kleine energie momenten bij elkaar zijn een belasting voor onze aarde,koken op locatie met verse producten is veel beter en gezonde en kost zoals er wordt gezegd niet veel meer,maar levert uiteindelijk meer op,voor mens en dier.

 4. Christel zegt

  Gaat dit nou om het eten in het restaurant van Naarderheem of voor alle bewoners? Op het filmpje lijkt het alsof de mensen a la carte eten en zelf betalen. Dan ben ik niet echt onder de indruk. En naar mijn weten is 12 euro ongeveer 5 euro meer dan waar ‘mijn’ bewoners drie maaltijden van moeten krijgen…

  • Marco Wisse zegt

   Beste Christel, alle warme maaltijden worden op deze manier klaar gemaakt dus ook het “dagmenu”. Er is ook een a la carte kaart voor mensen die iets anders of luxer willen, voor mensen uit de buurt of voor bezoek dat is met bijbetaling. De kwaliteit is in alle gevallen gelijk maar wij serveren in het dagmenu meer dagelijkse kost en op de kaart staan wat luxere gerechten.
   Ten aanzien van het budget; de overigens gedateerde richtlijn van de NZA ten aanzien van voeding is €12,40 als “voedingsdagprijs”. de in het stuk genoemde 20 cent extra voor dit concept is gebaseerd op het verschil met onze oude productiekeuken. Als jij voor 24 uur voeding €7,- hebt maak ik mij wel zorgen over de verdeling van het budget.

   • Karin van Duuren zegt

    Geïnspireerd door dit verhaal wil ik dit ook graag binnen onze instellingen “wakker” maken.
    Helaas zijn wij 2 jaar geleden over gegaan van “koken” naar regenereren…tot groot verdriet van de bewoners en de cliëntenraad. Uiteraard wordt er voortdurend gesproken over het kostenaspect.
    Als lid van een cliëntenraad van een verzorgingshuis ben ik op zoek gegaan naar de richtlijnen tav voeding, maar kan het niet zo makkelijk vinden. Wij hebben ook een belachelijk laag budget voor voeding, daar maak ik me dan ook zorgen over als ik jou hoor zeggen 12,40.
    Kan jij me vertellen waar ik die richtlijnen kan vinden?
    Alvast bedankt.

 5. Arnold van Woerkom 0650 640 145 zegt

  Geweldig initiatief, goed voor gezondheid en welzijn, blijk ook uit de besparingen op dat terrein.
  We moeten ook niet vergeten dat emotie en beleving ook belangrijk zijn. Eindelijk is een team dat geloof heeft in zijn kunnen en maken het ook waar, nogmaals hulde. Ik ben een voedsel producent uit Flevoland en heb nagedacht hoe we onderscheidend voedsel kunnen produceren. Ben in het verleden aangelopen tegen een onderzoeksrapport dat aangaf dat de mineralen-sporenelementen en vitaminen in ons voedsel dramatisch zijn afgenomen gemiddeld meer dan 60%. Laten die ingrediënten nu juist de bouwstoffen zijn die onze cellen ontwikkelen en gezond in stand houden. Onze gezondheid status wordt bepaald op cellulair niveau. Een cel die te kort bouwstoffen krijgt ontwikkeld stress, ongemakken, ziekten en kwalen in die volgorde. Wij hebben op dit moment, door het ontwikkelen van een totaal nieuw teeltconcept, vanuit ZORG voor de consument, al weer aantoonbaar, 30% meer bouwstoffen in ons geproduceerd voedsel als onze traditionele, en ook biologische collega’s. In onze bewaarschuur liggen gezondheid bevorderende aardappelen te wachten op die consument die aandacht heeft voor gezond voedsel. Misschien een moment om eens met elkaar van gedachten te wisselen over de mogelijkheden en kansen. Achter mijn naam heb ik mijn mobiel nr. geplaatst. Vriendelijke groet Arnold van Woerkom Producent van gezondheid bevorderend voedsel door middel van een nieuw teeltconcept vanuit natuurlijk denken.

 6. Jeroen zegt

  “Daar zitten de kogeltjes nog in als hij binnenkomt, dan weet je dat het geen kiloknaller is.” Inderdaad, je bent wat je eet. Tjongejonge…valt me tegen dat jagen op deze wijze gepropageerd wordt.

  • Marco Wisse zegt

   Beste Jeroen, scherp ! Het was zeker niet bedoeld als propaganda voor jagen maar vooral als antiereclame voor de kiloknaller waarvan de slachtmethode ook niet boven alle kritiek verheven is. Ik gebruik je reactie nog wel om eens met de koks om tafel te zitten of de schieteend wel past bij ons streven om verantwoord met voeding om te gaan.

 7. Roelie zegt

  Wat ontzettend goed!! Hier wil ik wel wonen. Beter kan het haast niet. Opgewarmd eten, groot product is tegenwoordig wat de ouderen voirgeschoteld krijgen. Wij moeten ons schamen dat wij dit toestaan.
  Succes ook voor de toekomst. Smakelijk

 8. Ilse zegt

  Fantastisch dat directeur Marco Wisseom en het koksteam deze verandering heeft doorgezet in zijn verzorgingstehuis Naarderheem. Wat zouden de bewoners en hun familie blij met jullie zijn! Het is mooi om te lezen dat er nog mensen zijn met zo’n positieve manier van denken binnen de zorg. Ik hoop dat er veel verzorgingstehuizen dit initiatief gaan volgen!! Alle mensen, en dus ook ouderen verdienen toch een lekker potje eten op hun oude dag.

 9. Anthony zegt

  Jaren zelf in de zorg gewerkt, eerst aan het bed en als laatste functie Clustermanager in een woon- en zorgcentrum in de Randstad. Inmiddels is dat 18 jaar geleden. Ik weet nog steeds de walging die ik kreeg bij het zien van de flauwe en ronduit stinkende maaltijden. Ik gaf de bewoners ook groot gelijk dat ze weinig aten en dat vanuit het thuisfront lieten aanvullen met meegebrachte maaltijden. Iets wat eigenlijk niet mocht.
  Om maar te zwijgen over de “soep-compleet” voor bewoners met kauw- en slikproblemen. Volgens mij zat het toetje er nog net niet doorheen maar deed de geur en aanblik me kokhalzen.
  Geweldig hoe jullie de koks weer met passie aan het werk laten gaan. Koken is geweldig en te zien dat de bewoners weer met smaak gaan eten idem dito. Bewegen, slapen en eten zijn primaire levensbehoeften. Hopelijk gaan meer huizen dit nadoen.

 10. marco Wisse zegt

  @Karin van Duuren; de €12,40 komt uit de oude richtlijn van de NZA Nederlandse Zorg Autoriteit. Tot een jaar of wat geleden gaf de NZA richtlijnen uit over hoe het budget van een zorginstelling was opgebouwd. €12,40 was e richtlijn voor alle eten en drinken per dag in een verpleeghuis. Die richtlijnen bestaan niet meer het staat zorgorganisaties vrij het beschikbare budget naar eigen inzicht en in overleg met de OR en cliëntenraad te verdelen. Het budget van zorginstellingen is eigenlijk alleen maar lager geworden en de meeste kosten hoger dus is het voor directies wel een zoektocht om uit te komen met het budget. Als je zou willen dat er meer geld uitgegeven gaat worden aan eten en drinken moet je ook bereid zijn ergens anders een veer te laten. dat zijn altijd moeilijke beslissingen en daar kan de CR de directie misschien bij helpen. Ik kan je dus niet helpen aan de richtlijnen en zou je willen adviseren de dialoog aan te gaan met de directie over een herverdeling van het budget. Als het management wil weten hoe wij het doen zijn ze van harte welkom.

 11. Carla Peeters zegt

  Mooie beweging van het revalidatiecentrum Naarderheem om met verse lokale en biologische producten de maaltijden te bereiden. De positieve resultaten van Naarderheem sluiten goed aan bij uitkomsten van een eerder onderzoek van het Louis Bolk instituut bij Woonzorgcentrum Insula Dei Huize Kohlmann voor ouderen in Arnhem. Ook de pilotstudie van Brabantzorg in 2009 geven een indicatie voor positieve effecten van een verse goede en gezonde voeding in zorgorganisaties. Interessante vraag is of hiermee ook het verouderingsproces vertraagd en revalidatie versneld wordt. Wij als COBALA Good Care Feels Better focussen ons op gezond oud worden en optimaal herstel bij ziekten. Wij zien positieve resultaten door aanpassingen in persoonsgerichte voeding en leefstijl http://www.goodcarefeelsbetter.com Graag wisselen wij met u van gedachten hoe op eenvoudige en effectieve wijze een positieve impact op de kwaliteit van leven bereikt kan worden.

 12. Jos Ollebek zegt

  Machtig initiatief, vanuit respect en door dicht bij de basis te blijven.

  En als dit indruk maakt dan nodig ik de redactie van harte uit om zeker ’s naar Zeeuws Vlaanderen af te zakken om het project ”Dásmaakt” te komen bekijken.
  Binnen ZorgSaam worden in het Zeeuws Vlaamse Vremdieke in Hoek, Bachten Dieke in Terneuzen en Emmaus in IJzendijke maaltijden met nagenoeg alleen nog verse Zeeuws-Vlaamse producten geserveerd. En veel van die producten worden bewerkt door mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Zij zijn via het WerkServicePunt Zeeuws-Vlaanderen (WSP) aan de slag. Deze mensen zijn straks volledig klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.