Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Het dilemma van de naaktzadige pompoen

Het dilemma van de naaktzadige pompoen

Michiel Bussink | 19 november 2016 |

Vreselijk, vond de AH-manager, biologische pompóenen in het schap. Michiel Bussink snapt de weerzin niet en neemt ons mee langs Kürbiskernöl en Hokaido. Met een recept om kracht uit te putten.

pompoen recept
Beeld: Shutterstock

Biologisch stelde nog niet zoveel voor in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Toch werden er vanuit de biologische landbouwhoek al gesprekken gevoerd met Albert Heijn om daar ook ecoproducten in het schap te krijgen. Albert Heijn leek om te gaan. “Als we maar niet van die vreselijke pompoenen in de winkel hoeven te leggen”, sprak de AH-manager, die deze vruchtgroenten blijkbaar het summum van soft en alternatief vond. Achteraf bleek AH toen überhaupt nog niet aan bio toe. Nu, zo’n vijfentwintig jaar later, liggen pompoenen standaard bij de grootste grootgrutter, uitsluitend van biologische herkomst. Het kan verkeren. Niet altijd snel, maar goed, meer dan ons best kunnen we niet doen. Waarbij we kracht kunnen putten uit de pompoen.

Ontroerend van hoopvolle schoonheid zijn ze; gloedvolle oranje bolletjes die vol van smakelijke vruchtbaarheid liggen te pronken in de vensterbank

Het is moeilijk te begrijpen, die vroegere AH-weerzin tegen de pompoen – die ze in de Amerika’s toch al sinds zevenduizend jaar eten. Ontroerend van hoopvolle schoonheid zijn ze juist; gloedvolle oranje bolletjes die vol van smakelijke vruchtbaarheid liggen te pronken in de vensterbank. Al jarenlang teel ik ze, van het ras Hokaido, ook wel Uchiki Kuri (dezelfde als die van de Appie) genoemd, met heerlijk vruchtvlees. Nu kom ik wel eens in Oostenrijk en daar zijn ze in najaar en winter helemaal pompoengek, met inbegrip van de pitten én de Kürbiskernöl, oftewel pompoenpittenolie. Het is inderdaad een fantastisch smakelijke, wonderlijk groene olie. Waanzinnig gezond ook nog, zo schijnt.

Dat wil ik ook. Wat blijkt: pitten van mijn Hokaido moet je eerst pellen voordat je er wat mee kunt, een ondoenlijk karwei. De pitten van de Oostenrijkse pitpompoen zijn ‘naaktzadig’ en kun je zó eten. Dus daar zaadgoed gekocht en dit voorjaar voor het eerst de Gleisdorfer Ölkürbis gezaaid. Gigapompoenen leverde dat op: eerst groen, daarna vergelend met inderdaad de beloofde, smakelijke ‘naakte’ groene pitten. Maar het vruchtvlees is teleurstellend minder lekker dan dat van mijn oude vertrouwde Hokaidootje. Is er geen ras dat beide in huis heeft? Kampioen groentezadenleverancier Vreekens Zaden in Dordrecht blijkt zo’n tweehonderd verschillende rassen te verkopen. Er valt nog een pompoenwereld te ontdekken, voor mij en Albert Heijn.

Gefrituurde pompoen met veldsla en pompoenpitten

* 1 pompoen of een halve grote
* 125 gram bloem
* peper en zout
* 2 eieren
* 2 deciliter karnemelk
* veldsla
* sinaasappel
* olie, azijn, mosterd
* pompoenpitten
Maak een beslag door de bloem met wat zout boven een kom te zeven. Maak een kuiltje in het midden. Klop een ei los met een scheutje karnemelk en schenk dat in het kuiltje. Roer geleidelijk de bloem erdoor, ondertussen de rest van de karnemelk erbij gietend. Laat het beslag een half uurtje rusten. Breng ondertussen de frituurolie op temperatuur en snijd de pompoen in schijven van zo’n twee centimeter dik. Klop een eiwit stijf en spatel door het beslag.
Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan, was en droog de veldsla, schil de sinaasappel en snijd in stukjes. Klop een dressing van de azijn, mosterd, olie.
Haal de pompoen door het beslag en frituur in 3 tot 4 minuten.
Serveer de gefrituurde pompoen zo snel mogelijk (eventueel met mayonaise), met de veldsla waar de dressing, sinaasappel en pompoenpitten doorheen zijn gehusseld.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Tags: vegetarisme Verschenen in: Down to Earth 37 (november 2016)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Uitgesproken

“Hoop is iets anders dan optimisme”

Toen socioloog Ruben Jacobs een kind kreeg, sloeg de klimaatpaniek bij hem toe. Hij schreef een boek en ontdekte hoe hij hoop kan houden terwijl het onheil nadert.
Interview

Ewald Engelen: “Kiezers hebben met dat anti-elitaire ethos helemaal gelijk”

Terwijl hij zelf steeds meer ontdekt wat er fout is aan onze mondiale economische orde, ziet hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen dat het establishment alles wat er mis is aan dat systeem juist intensiveert. Daarom spreekt hij liever op TTIP-demonstraties dan dat hij plaatsneemt in adviesraden.
Recept

Recept: Kikcurry met groenten

Voor ongeveer zes personen. Ingrediënten • 375-500 gr. sperziebonen (vers of uit de diepvries), afgehaald en gehalveerd• 2-3 paprika’s (mix van kleuren)• 250 gr. champignons• 2 uien• 3 teentjes knoflook• 1 stuk gember (ca. 1 duimgrootte)• 1 rode peper• 1 blik kokosmelk (400 g)• 1 blik kikkererwten (400 g)• 1/2 groentebouillonblokje, opgelost in 125 ml […]
Recept

Eiwitbron van eigen wateren

We krijgen groen licht van Good Fish Foundation voor mosselen uit onze eigen Oosterschelde, vertelt Michiel Bussink.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons