Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Frisdrank met ontploffingsgevaar

Frisdrank met ontploffingsgevaar

Michiel Bussink | 20 april 2013 |

Op scholen mogen frisdrankautomaten nog steeds. Maar het kan beter: zelfgemaakte ginger lemon ale, citroengemberbier.

Frisdrank met ontploffingsgevaarEen patatkraam vóór het schoolplein mag niet van Paul Rosenmöller. Als baas van het Convenant Gezond Gewicht sprake hij ferme woorden tegen het halen van vette bekken voor de schoolpoort. Maar waarom is hij dan niet boos over een veel grotere schande: frisdrank- en snoepautomaten ín school? Want dagelijks een blikje cola of Icetea maakt dikker, liet recent onderzoek van de Vrije Universiteit zien.

Ik wilde het graag weten van Rosenmöller. Waarop weinig zeggende communicatie-jargon van zijn woordvoerster mijn deel was. Parafraserend komt het hier op neer: ‘we zijn toch met z’n allen zo fijn bezig’. Wie dat vervolgens van een afstandje analyseert komt tot de conclusie: Rosenmöller ligt op oud-Hollandse-polder-wijze in bed met de frisdrank- en snoepindustrie.

Anders dan de patatboer op de hoek, zitten Coca Cola en Mars namelijk in zijn Convenant, via de Vereniging inzake Distributie en Diensten door Automaten en Apparaten, die zichzelf zo aanprijst: “Nederland is een echt automatenland. Met één vendingmachine per 55 inwoners heeft ons land de hoogste automaatdichtheid. Op stations, in kantoren, in wachtruimtes, op scholen; de consumptie-automaat is niet weg te denken uit het dagelijks leven. Elk product kan uit een automaat worden verkregen. Automaten voorzien in de behoeften van de momentconsument.”

Wonderlijk dat Rosenmöller als ex-vakbondsman en linkse-politicus in de oprechte bedoelingen van Coca Cola en Co. lijkt te geloven, zonder oog voor de corrumperende werking van convenanten en evenmin voor de factor macht.

Dat laatste snappen ze in Frankrijk donders goed: daar zijn frisdrankautomaten op school gewoon verboden. Zolang dat hier nog niet het geval is: ouders van Nederland, ga er over zeuren op de school, waarbij ook milieu als argument mag worden gebruikt. Er zijn scholen die de automaten de deur uit doen, mede omdat dat voor minder afval zorgt.

Ondertussen geven we onze tieners een workshop ‘frisdrank maken’. Voor weekenden en feestjes, met cool ontploffingsgevaar.

Ginger-lemon-ale, oftewel gembercitroenbier (nagenoeg alcoholvrij)

Ingrediënten

  • Flink stuk verse gember (zeg 8 centimeter)
  • 1 biologische citroen
  • 100 gram suiker (meer of minder naar smaak)
  • Halve theelepel gedroogde gist
  • Een petfles van 1½ liter
  • 1½ lauw water

Rasp de gember fijn, rasp de schil van citroen, pers de citroen uit en doe alles in een kom, samen met de suiker en de gist. Giet er wat water bij tot het geheel enigszins is opgelost. Doe dat met behulp van een trechter in de petfles en vul af met de rest van de water, tot zo’n vijf centimeter onder de dop. Laat een dag of een nacht staan. Kijk dan of de boel is gaan gisten – pas op-! en zet dan in de koelkast. Inschenken via een zeefje.

Michiel Bussink schrijft over eten en drinken, voedsel, land- en tuinbouw, natuur en landschap, cultuurhistorie, levensbeschouwing en zingeving. Vind hem op www.michielbussink.nl.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: Down to Earth 16 (apr 2013)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Gevulde pompoen, geoogst met paard en wagen

Michiel Bussink gaat als work-out het liefst hooi van het land halen, of pompoenen. Die kunnen daarna mooi de oven in.
Recept

Zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata

Recept van Van Tuin tot Bord: zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata
Recept

Recept: Kikcurry met groenten

Voor ongeveer zes personen. Ingrediënten • 375-500 gr. sperziebonen (vers of uit de diepvries), afgehaald en gehalveerd• 2-3 paprika’s (mix van kleuren)• 250 gr. champignons• 2 uien• 3 teentjes knoflook• 1 stuk gember (ca. 1 duimgrootte)• 1 rode peper• 1 blik kokosmelk (400 g)• 1 blik kikkererwten (400 g)• 1/2 groentebouillonblokje, opgelost in 125 ml […]
Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons