TTIP Handelsverdrag
Achter gesloten deuren onderhandelden Europa en de Verenigde Staten over een trans-Atlantisch vrijhandelsakkoord. Tegenstanders vreesden dat dit ten koste zou gaan van arbeidsrechten en milieu en maakten van het onbekende TTIP een van de grootste gemene delers in de milieubeweging.
TTIP Handelsverdrag
Economie
Hoe verder na TTIP? Bereid je voor op talloze TTIP-deelakkoorden
Nieuwbakken president Trump gelooft niet in vrijhandelsverdragen. Meteen na zijn aantreden trok hij de stekker uit het Transpacific Partnership (TPP). Ook het Europees-Amerikaanse TTIP-verdrag ligt 'in een hele diepe vrieskiest'. Maar ondertussen onderhandelt het bedrijfsleven alvast over eigen TTIP-deelakkoorden. “Monsanto maakt het niets uit of hun genetisch gemanipuleerde soja vanuit de VS of Brazilië binnenkomt.”
Interview
Jan Terlouw: “De jeugd moet morgen in staking gaan”
Jeugdboekenschrijver Jan Terlouw was ooit hét gezicht van D66. Inmiddels vindt de ex-politicus dat de samenleving kapotgaat aan de neoliberale politiek. Zijn nieuwste boek, Het Hebzuchtgas, is een stevige aanklacht. Een gesprek over TTIP, politieke verantwoordelijkheid en wat de jeugd van tegenwoordig te wachten staat.
Opinie
“TTIP-leaks is het moment om TTIP daadwerkelijk te stoppen”
TTIP-leaks, de geheime documenten die Greenpeace lekte over TTIP, geven ons de kans om een einde aan de onderhandelingen te maken, beargumenteren Freek Bersch en Geert Ritsema.
Economie, Water
Van drinkwater tot zorg: het nieuwe dienstenverdrag TiSA liberaliseert alles graag
Naast het veelbesproken TTIP-verdrag onderhandelt de Europese Unie ook over een andere grote vrijhandelsovereenkomst. Via het Trade in Services Agreement, kortweg TiSA, moet specifiek de dienstensector geliberaliseerd worden, wereldwijd. Het leveren van diensten speelt een cruciale rol in de kenniseconomie. Maar liefst zeventig procent van alle geld wordt wereldwijd verdiend met dienstverlening. Dat varieert van […]
Opinie
Drastische hervorming van handelsverdragen nodig om klimaat te redden
Of je nou positief of negatief bent over het in Parijs bereikte klimaatakkoord, feit blijft dat internationale onderhandelingen over handel, zoals TTIP of de WTO-top deze week in Nairobi, minstens zo belangrijk zijn. Vrijhandelsverdragen staan een goed klimaatbeleid immers in de weg. Guus Geurts formuleert mogelijke oplossingen.
Interview
Koen Haegens: “De markteconomie bestaat niet”
De markteconomie is de grootste show op aarde, zo stelt Koen Haegens in zijn recent verschenen boek. Die moet ons doen geloven dat we in een maatschappij leven waar de markt zorgt voor welvaart, geluk, vrede en stabiliteit. Maar, zo laat hij overtuigend zien, het grootste deel van ons leven, ook van het economisch leven, wordt helemaal niet door de markt bepaald.
Opinie
Waarom het ons gaat lukken TTIP te stoppen
Fatalisme bekruipt ons als we het over TTIP hebben. “Te groot, te complex, het gebeurt allemaal achter gesloten deuren, wat kunnen wij eraan doen?” Nergens voor nodig. De strijd tegen TTIP en de bijbehorende politieke agenda is te winnen. Dat zegt Freek Bersch, campagnemedewerker TTIP bij Milieudefensie.
Economie, Politiek
TTIP: Hoe verkoop je een vrijhandelsverdrag?
Volgens de Europese Commissie gaat TTIP Europa veel banen en geld opleveren. Maar een blik achter de schermen in Brussel laat zien dat ontluisterend weinig daarvan op de realiteit is gebaseerd. Kijk mee hoe een vrijhandelsverdrag aan de burger verkocht wordt. Over gelekte e-mails, dubbele petten en de onzin van 545 euro per gezin per jaar erbij.
Opinie
“TTIP maakt een effectief klimaatakkoord onmogelijk”
Morgen wordt er in Brussel actiegevoerd tegen het handelsverdrag TTIP. Waarom is het zo belangrijk? Omdat dergelijke vrijhandelsverdragen ook een effectief klimaatakkoord in de weg zitten.
TTIP: de dubbele moraal van de vrije markt