Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Columns > Green Evelien > “Cool” kast in de winter

“Cool” kast in de winter

Green Evelien | 16 maart 2015 |

Foto: Dinand van der Wal
Foto: Dinand van der Wal

Winter, de verwarming of kachel aan om je huis te verwarmen. Terwijl het buiten koud is en binnen lekker warm, gebruiken we ook weer energie om in dat verwarmde huis een ruimte te koelen, namelijk de koelkast. Beetje zonde, want apparaten die koelen of verwarmen gebruiken de meeste energie.

Hoe dan zonder koelkast? Heel simpel, je plaatst een kastje of doos gewoon buiten en zet daar je koelingproducten in. Zorg er wel voor dat deze kast of doos goed dicht kan, zodat er geen ongewenste gasten komen meesnoepen, bijvoorbeeld een koelbox. Niet vanwege de naam, maar omdat deze goed dicht kan. Of je bewaart je koelingproducten gewoon in een koele ruimte, zoals kelder of garage.

Kijk hoe groenten en fruit groeien en probeer dat na te bootsen, zo blijven ze veel langer goed!

Eigenlijk hoef je niet eens zoveel producten in de koelkast te bewaren. Want de meeste groenten en fruit horen helemaal niet in de koelkast thuis. Kijk hoe groenten en fruit groeien en probeer dat na te bootsen, zo blijven ze veel langer goed! Warmteminnende groenten zoals paprika, tomaat, courgette, aubergine, avocado en pompoen houden niet van kou en kunnen dus het beste op kamertemperatuur bewaard worden. Groenten die onder de grond groeien, kun je ook koel en in het donker bewaren, zoals aardappelen, uien, witlof, bieten. Dat kan in een kelder maar ook in een papieren zak in de koele garage. Groenten die rechtop in de aarde groeien, kun je ook rechtop bewaren in een bak met vochtige aarde, zoals wortelen en prei.

Je kan ook gemakkelijk zonder koelkast als je je maaltijden plant aan de hand van de houdbaarheid van je groenten. Dus op de dag dat je boodschappen doet en de dag daarna, eet je eerst de groenten die het snelst bederven, zoals sla, paksoi, spinazie, broccoli, boontjes. Op dag 3 en 4 die groenten die iets langer vers blijven. En de laatste dagen van de week groenten die goed houdbaar zijn, zoals wortelen, prei, kool, courgette, bieten, pompoen, witlof.

Leven zonder koelkast is dus perfect realiseerbaar.

Wat betreft andere koelingproducten, minderen met vlees en zuivel is beter voor het klimaat én je gezondheid. En plantaardige “melk”, tofu en veggieburgers blijven best een paar daagjes goed in een buiten-kast, kelder of garage.

Leven zonder koelkast is dus perfect realiseerbaar. En het voordeel hiervan is, naast minder energieverbruik, dat je ook weer echt bewust wordt van de afzonderlijke groei-omstandigheden van groente en fruit en die probeert na te bootsen in de bewaarmethode. Als je die methodes eenmaal toepast, heb je zelden nog rotte groenten of fruit. Aangezien je eigen groenten kweken helemaal hip is, hoort zonder koelkast leven en het toepassen van soort-specifieke bewaarmethoden daar ook bij.

Daarom voorspel ik de nieuwe trend: Zonder koelkast is “cool”!

Green Evelien is onze nieuwe columnist! Ze leeft met haar gezin in de Ardennen een donkergroene eco-lifestyle en geeft ons ieder nummer een inspirerende tip. Neem ook een kijkje op haar website www.GreenEvelien.com.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Green Evelien Tags: voedselverspilling, energiebesparing Verschenen in: Down to Earth 27 (feb 2015)

Green Evelien

Green Evelien

Green Evelien leeft met haar gezin in de Ardennen een donkergroene eco-lifestyle. Ze heeft een website en blog waarmee ze anderen graag wil inspireren.

  • Volg Green Evelien op Facebook
  • Volg Green Evelien op Twitter @GreenEvelien
  • Website van Green EvelienGreenEvelien.com
  • Alle artikelen van Green Evelien op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Interview

Zo kan het ook: groen hart voor de wijk

Bij De Groene Kans kun je iedere woensdag groente, fruit, en brood ophalen dat door de supermarkt niet meer mag worden verkocht. Zo gaan ze voedselverspilling tegen én ontstaat een veilige plek voor mensen met de wind tegen.
Lowtech

Wist je dat… hoe betrouwbaarder het stroomnetwerk is, hoe lager de energiezekerheid?

Wat is energiezekerheid? Betekent dat dat er áltijd stroom uit het stopcontact komt? Of betekent dat dat je levensstijl matcht met het energieaanbod? Lowtech laat ons nadenken over wat er gebeurt als de stroom uitvalt.
Green Evelien

Green Evelien: Minder is meer

Als iets onbruikbaar wordt, dan vervang je het, maar heb je dit überhaupt nog wel nodig? Green Evelien helpt je ontspullen.
Green Evelien

Green Evelien: Zelf tandpasta maken

Green Evelien maakt zelf tandpasta. Met kokosolie - goed voor je mondhygiëne - en zuiveringszout - neutraliseert zuur, verwijdert tandplak, vermindert irritatie van het tandvlees. En je loopt ook nog eens minder kans op een onwelriekende adem.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons