Winter, de verwarming of kachel aan om je huis te verwarmen. Terwijl het buiten koud is en binnen lekker warm, gebruiken we ook weer energie om in dat verwarmde huis een ruimte te koelen, namelijk de koelkast. Beetje zonde, want apparaten die koelen of verwarmen gebruiken de meeste energie.
Hoe dan zonder koelkast? Heel simpel, je plaatst een kastje of doos gewoon buiten en zet daar je koelingproducten in. Zorg er wel voor dat deze kast of doos goed dicht kan, zodat er geen ongewenste gasten komen meesnoepen, bijvoorbeeld een koelbox. Niet vanwege de naam, maar omdat deze goed dicht kan. Of je bewaart je koelingproducten gewoon in een koele ruimte, zoals kelder of garage.
Eigenlijk hoef je niet eens zoveel producten in de koelkast te bewaren. Want de meeste groenten en fruit horen helemaal niet in de koelkast thuis. Kijk hoe groenten en fruit groeien en probeer dat na te bootsen, zo blijven ze veel langer goed! Warmteminnende groenten zoals paprika, tomaat, courgette, aubergine, avocado en pompoen houden niet van kou en kunnen dus het beste op kamertemperatuur bewaard worden. Groenten die onder de grond groeien, kun je ook koel en in het donker bewaren, zoals aardappelen, uien, witlof, bieten. Dat kan in een kelder maar ook in een papieren zak in de koele garage. Groenten die rechtop in de aarde groeien, kun je ook rechtop bewaren in een bak met vochtige aarde, zoals wortelen en prei.
Je kan ook gemakkelijk zonder koelkast als je je maaltijden plant aan de hand van de houdbaarheid van je groenten. Dus op de dag dat je boodschappen doet en de dag daarna, eet je eerst de groenten die het snelst bederven, zoals sla, paksoi, spinazie, broccoli, boontjes. Op dag 3 en 4 die groenten die iets langer vers blijven. En de laatste dagen van de week groenten die goed houdbaar zijn, zoals wortelen, prei, kool, courgette, bieten, pompoen, witlof.
Wat betreft andere koelingproducten, minderen met vlees en zuivel is beter voor het klimaat én je gezondheid. En plantaardige “melk”, tofu en veggieburgers blijven best een paar daagjes goed in een buiten-kast, kelder of garage.
Leven zonder koelkast is dus perfect realiseerbaar. En het voordeel hiervan is, naast minder energieverbruik, dat je ook weer echt bewust wordt van de afzonderlijke groei-omstandigheden van groente en fruit en die probeert na te bootsen in de bewaarmethode. Als je die methodes eenmaal toepast, heb je zelden nog rotte groenten of fruit. Aangezien je eigen groenten kweken helemaal hip is, hoort zonder koelkast leven en het toepassen van soort-specifieke bewaarmethoden daar ook bij.
Daarom voorspel ik de nieuwe trend: Zonder koelkast is “cool”!
Geef een reactie