Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Brandnetelomelet (LEF-dieet)

Brandnetelomelet (LEF-dieet)

Michiel Bussink | 14 april 2012 |

Laatst was er een deskundige die zei dat een laag consumentenvertrouwen juist gezond is. Hij promootte het LEF-dieet®: “Vooral eten wat op Loop- En Fiets-afstand groeit.”

Brandnetelomelet (LEF-dieet)Hebt u er ook zoveel last van, van de economische crisis? Laatst dacht ik “wat is dat toch, dat ik niet lekker in mijn vel zit? Het zal toch niet mijn consumentenvertrouwen zijn, zo dunnetjes de laatste tijd?” Gauw een afspraak gemaakt met Prescan®, voor een Total Body Scan® en ja hoor: in drie maanden tijd tweeënhalf procentpunt minder consumentenvertrouwen. Hoe kom ik er aan? Hoe kom er van af! Gelukkig hebben ze bij Prescan® een heel team van vriendelijke artsen. “U bent beslist niet de enige”, zei Dr. Oetker®. Hij wees me op lotgenotencontact en gaf als recept: “Doorbreek de vicieuze cirkel.”

Dus gewoon, ook al heb je eigenlijk helemaal geen zin, gaan shoppen op zaterdagmiddag. Koop wat leuke gadgets in de nieuwe Applestore® en dan vooral ook na afloop jezelf lekker verwennen, een portie bitterballen – twee porties mag best eens een keertje – biertje er bij. En warempel, na een paar zaterdagen shoppen met ons lotgenotencontact is mijn consumentenvertrouwen er met sprongen op vooruitgegaan.

Maar eerlijk is eerlijk, de kilootjes zijn er óók aangevlogen. Weer een geruststelling dat de helft van de Nederlandse mannen te dik is. Dat komt, las ik in een boekje van een professor, omdat we in een ‘obesogene’ omgeving leven: overal is tegenwoordig calorierijk eten in overvloed. Daar kunnen we niet alsmaar weerstand aan bieden, dat zit in de genen.

Wat ik niet helemaal snap is dat er met economische crisis toch te veel te eten is: hoe kan dat? Nou ja, daar hebben we deskundigen voor. Al heb je daar ook idioten tussen. Laatst was er eentje die zei dat een laag consumentenvertrouwen juist gezond is. Hij promootte het LEF-dieet®: “Vooral eten wat op Loop- En Fiets-afstand groeit.” Ha, ha, ik ben toch zeker niet gek.

Brandnetelomelet (LEF-dieet)

Ingrediënten

  • Vergiet vol jonge brandneteltopjes
  • sjalotje
  • boter
  • 6 eieren
  • scheut melk of room
  • peper en zout
  • handvol geraspte oude kaas

Snipper het sjalotje. Haal de prik van de brandnetels door ze kort in kokend water te dompelen. Hak de brandnetel fijn. Smelt de boter in een koekenpan. Smoor ui en brandnetels tot ze zacht zijn. Klop ondertussen de eieren met de melk of room en peper en zout los. Giet het over de brandnetels en laat zachtjes garen. Strooi tegen het eind van het garen de kaas over de omelet en laat eventjes smelten.

Michiel Bussink schrijft over eten en drinken, voedsel, land- en tuinbouw, natuur en landschap, cultuurhistorie, levensbeschouwing en zingeving. Vind hem op www.michielbussink.nl

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: Down to Earth 10 (apr 2012)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Recept: Kikcurry met groenten

Voor ongeveer zes personen. Ingrediënten • 375-500 gr. sperziebonen (vers of uit de diepvries), afgehaald en gehalveerd• 2-3 paprika’s (mix van kleuren)• 250 gr. champignons• 2 uien• 3 teentjes knoflook• 1 stuk gember (ca. 1 duimgrootte)• 1 rode peper• 1 blik kokosmelk (400 g)• 1 blik kikkererwten (400 g)• 1/2 groentebouillonblokje, opgelost in 125 ml […]
Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Recept

Zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata

Recept van Van Tuin tot Bord: zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata
Recept

Natuur is eigenlijk altijd kunst

Michiel Bussink laat zich beïnvloeden door de Botanischer Wahnsinn van herman de vries en maakt een gemengde wilde voorjaarsplantensalade.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons