• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Onderwerpen > Landbouw & voedsel

Landbouw & voedsel

Hoe we ons eten produceren kan ten koste gaan van mens, dier, bodem en milieu, maar het kan ook anders. Over soja, tosti's, de melktsunami en herstellende landbouw.

Landbouw & voedsel

Toneelstuk Sicco Mansholt: “Wat hebben we gedaan?”

“Meneer Mansholt is vast een man van de klei, die weten alles altijd zo goed”, zegt een noodlijdende boerin in Mansholt. Maar in de laatste jaren van zijn werkzame leven beseft de man van de schaalvergroting en landbouwsubsidies juist dat hij fout zat. Prachtig, urgent theater over lef en idealisme.
Landbouw & voedsel

“Snel Nederlands verbod op schadelijke insecticides”

Het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen (CTGB) moet twee groepen insecticides zo snel mogelijk van de markt halen, uiterlijk per 2015. De meest gebruikte neonics blijken minstens 5.000 tot 10.000 keer giftiger te zijn voor bijen dan het al lang verboden insecticide DDT. Dat zegt Sijas Akkerman, hoofd voedsel Natuur & Milieu in een reactie op de zojuist verschenen wetenschappelijke analyse van de Task Force on Systemic Pesticides.
Landbouw & voedsel

Radicale verandering nodig in denken over landbouw

Om te zorgen dat we onze planeet niet verwoesten moeten we de schadelijke effecten die het produceren van ons voedsel aan het milieu en de maatschappij toebrengt verwerken in de prijs. En de landbouw weer gaan zien als onderdeel van het natuurlijke en sociale systeem.
Energie & klimaat, Landbouw & voedsel

Voedselbedrijven doen te weinig aan CO2-beperking

De tien10 grootste voedingsmiddelenbedrijven doen te weinig aan het beperken van CO2-uitstoot. Vooral in de toeleveringsketen dragen ze zelf bij aan het probleem. Wanneer de gezamenlijke CO2-uitstoot zou worden vergeleken met die van andere landen, dan staan zij qua vervuiling op de 25e plaats.
Energie & klimaat, Klimaatverandering, Landbouw & voedsel

Plantaardiger dieet beperkt stikstofemissies

Europese burgers kunnen de uitstoot van stikstof met maar liefst 40 procent verminderen door de consumptie van vlees en zuivel te halveren. Minder vlees eten heeft ook nog eens allerlei gezondheidsvoordelen. Dat stelt Nitrogen on the Table, een nieuw Europees rapport dat deze maand wordt uitgebracht. Stikstofemissies dragen bij aan lucht-, water- en bodemvervuiling, ze versterken het broeikaseffect en leiden tot biodiversiteitsverlies.
Energie & klimaat, Klimaatverandering, Landbouw & voedsel

Beperken rundvlees en voedselverspilling goed voor klimaat

Minder rundvlees eten, het beperken van voedselverspilling en CO2 vastleggen in landbouwgronden zijn drie manieren waarop de wereld snel broeikasgasemissies van de landbouw kan terugdringen. Dat blijkt uit een onlangs verschenen Amerikaans rapport.
Landbouw & voedsel, Visserij, Water

Grote Visserij Debat: “Eigen vis eerst”

Nederlanders moeten vooral vis uit eigen wateren gaan eten. Dat vonden veel deelnemers aan het Het Grote Visserij Debat. Na grote debatten over vlees, landbouw en genetische modificatie organiseerde het Food Film Festival afgelopen weekend een groot debat over vis.
Beter boeren, Landbouw & voedsel

Joel Salatin promoot helende landbouw

De vergaande kringlooplandbouw die de Amerikaanse boer Joel Salatin propageert “is in Nederland nog veel makkelijker te regelen.” Een kwestie van doen, al is het middels miljarden stapjes.
Landbouw & voedsel, Onder Vuur

Ronde Tafel voor duurzaam rundvlees

In januari kondigde McDonald’s aan in 2016 de overgang in te zetten naar duurzaam rundvlees; half maart publiceerde de Global Roundtable for Sustainable Beef (GRSB) een concept van haar ‘Principes en Criteria voor Mondiaal Duurzaam Rundvlees’. Daarop kwam veel kritiek: “te vaag en vrijblijvend”. Gert van der Bijl van Solidaridad, deelnemer aan deze Ronde Tafel, reageert.
Landbouw & voedsel

De strijd om ons zaad

De standhouders achter de kistjes pootgoed, potjes bonen en envelopjes zaaigoed deden goede zaken, op Reclaim the Seeds 2014. Maar als het Europese Parlement op 11 maart een voorgestelde Europese zadenwet had goedgekeurd, liepen hun producten voortaan kans illegaal te zijn, en hun transacties strafbaar.
  • Vorige pagina
  • Pagina 1
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 14
  • Pagina 15
  • Pagina 16
  • Pagina 17
  • Pagina 18
  • Pagina 19
  • Volgende pagina

Footer

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Rob Dikkers op Op Achterhoekse akkers keert de natuur terug
  • Marijke Kortekaas op Inheemse toppers voor in de tuin
  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”

Lees ons papieren magazine

Lees Down to Earth 91

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons