Landbouw & voedsel
Hoe we ons eten produceren kan ten koste gaan van mens, dier, bodem en milieu, maar het kan ook anders. Over soja, tosti's, de melktsunami en herstellende landbouw.
Landbouw & voedsel
Radicale verandering nodig in denken over landbouw
Om te zorgen dat we onze planeet niet verwoesten moeten we de schadelijke effecten die het produceren van ons voedsel aan het milieu en de maatschappij toebrengt verwerken in de prijs. En de landbouw weer gaan zien als onderdeel van het natuurlijke en sociale systeem.
Energie & klimaat, Landbouw & voedsel
Voedselbedrijven doen te weinig aan CO2-beperking
De tien10 grootste voedingsmiddelenbedrijven doen te weinig aan het beperken van CO2-uitstoot. Vooral in de toeleveringsketen dragen ze zelf bij aan het probleem. Wanneer de gezamenlijke CO2-uitstoot zou worden vergeleken met die van andere landen, dan staan zij qua vervuiling op de 25e plaats.
Energie & klimaat, Klimaatverandering, Landbouw & voedsel
Plantaardiger dieet beperkt stikstofemissies
Europese burgers kunnen de uitstoot van stikstof met maar liefst 40 procent verminderen door de consumptie van vlees en zuivel te halveren. Minder vlees eten heeft ook nog eens allerlei gezondheidsvoordelen. Dat stelt Nitrogen on the Table, een nieuw Europees rapport dat deze maand wordt uitgebracht. Stikstofemissies dragen bij aan lucht-, water- en bodemvervuiling, ze versterken het broeikaseffect en leiden tot biodiversiteitsverlies.
Energie & klimaat, Klimaatverandering, Landbouw & voedsel
Beperken rundvlees en voedselverspilling goed voor klimaat
Minder rundvlees eten, het beperken van voedselverspilling en CO2 vastleggen in landbouwgronden zijn drie manieren waarop de wereld snel broeikasgasemissies van de landbouw kan terugdringen. Dat blijkt uit een onlangs verschenen Amerikaans rapport.
Landbouw & voedsel, Visserij, Water
Grote Visserij Debat: “Eigen vis eerst”
Nederlanders moeten vooral vis uit eigen wateren gaan eten. Dat vonden veel deelnemers aan het Het Grote Visserij Debat. Na grote debatten over vlees, landbouw en genetische modificatie organiseerde het Food Film Festival afgelopen weekend een groot debat over vis.
Beter boeren, Landbouw & voedsel
Joel Salatin promoot helende landbouw
De vergaande kringlooplandbouw die de Amerikaanse boer Joel Salatin propageert “is in Nederland nog veel makkelijker te regelen.” Een kwestie van doen, al is het middels miljarden stapjes.
Landbouw & voedsel, Onder Vuur
Ronde Tafel voor duurzaam rundvlees
In januari kondigde McDonald’s aan in 2016 de overgang in te zetten naar duurzaam rundvlees; half maart publiceerde de Global Roundtable for Sustainable Beef (GRSB) een concept van haar ‘Principes en Criteria voor Mondiaal Duurzaam Rundvlees’. Daarop kwam veel kritiek: “te vaag en vrijblijvend”. Gert van der Bijl van Solidaridad, deelnemer aan deze Ronde Tafel, reageert.
Landbouw & voedsel
De strijd om ons zaad
De standhouders achter de kistjes pootgoed, potjes bonen en envelopjes zaaigoed deden goede zaken, op Reclaim the Seeds 2014. Maar als het Europese Parlement op 11 maart een voorgestelde Europese zadenwet had goedgekeurd, liepen hun producten voortaan kans illegaal te zijn, en hun transacties strafbaar.
Landbouw & voedsel
‘Zaad is de eerste schakel van de voedselketen’
Een paar honderd mensen zouden toch wel een weekend in Wageningse collegebanken willen zitten voor de conferentie Voedsel Anders, dachten de organisatoren. Toen de teller op achthonderd stond was de tent vol en moesten ze de inschrijving sluiten. Voedsel is hot.
Landbouw & voedsel
Mestbeleid drijft op fraude
De Nederlandse veestapel produceert veel te veel mest. De problemen die dat oplevert, moeten met mestbeleid worden getemperd. Maar de fraude blijkt zo fors, dat de problemen zich juist opstapelen. “Ik heb niet zo’n behoefte de methoden uit de doeken te doen, want dan gaat er nóg meer gefraudeerd worden.”
Recente reacties