Henk Scheele Leeftijd: 60 jaar
Isaardappelteler
Missie eigen aardappelen verwerken tot chips
Aardappels Anders
In onze onopvallende aardappel kan een betere wereld verscholen liggen. Er zijn mensen die geweldige dingen doen met aardappels, zoals Henk Scheele. Hij is een aardappelteler die op zijn boerderij in ’s-Gravendeel van eigen aardappelen Hoekse Chips bakt, een van de duurzaamste chipsmerken. Of boer Marc van Rijsselberghe, die met zoutresistente aardappelgewassen de wereld wil voorbereiden op de effecten van klimaatverandering. En dan is er nog Mark Geerts, CEO van Paperfoam, die minder plastic in de wereld wil en daarvoor afbreekbaar verpakkingsmateriaal ontwikkelde. Gemaakt van aardappelzetmeel.
Aardappels Anders: Mark Geerts met Paperfoam
Wat is Paperfoam?
Paperfoam is verpakkingsmateriaal dat voor een groot deel uit zetmeel bestaat. En dat zetmeel halen we uit aardappelen. Het wordt nu nog vooral voor het verpakken van elektronica gebruikt, maar het ligt ook al in de supermarkt. Misschien ken je de eierdozen van Rondeel wel.
Hoe ontstond het idee om verpakkingen van aardappelen te maken?
Ik werkte oorspronkelijk bij een zetmeelcoöperatie in de veenkoloniën, waar ze aardappelen verwerken tot zetmeel. Plastic wordt van synthetische polymeren gemaakt, en zetmeel is een hele mooie natuurlijke polymeer. Zo kwam een van mijn collega’s op het idee. Toen hebben we Paperfoam opgericht.
Wat is er zo duurzaam aan Paperfoam?
Aardappelen kan je elk jaar opnieuw laten groeien, in tegenstelling tot olie, wat je maar een keer uit de grond kan halen. De productie van het materiaal vraagt weinig energie. Het is ook een heel licht product, waardoor je bij het vervoer minder CO2 uitstoot. Al met al is de CO2-uitstoot van Paperfoam 85 procent lager dan van een plastic verpakking. En het is ook nog eens volledig biologisch afbreekbaar.
Gaat Paperfoam wereldwijd plastic vervangen?
Voorlopig zijn wij het enige bedrijf ter wereld dat het maakt. Maar ik geloof zeker dat dit de toekomst is. Plastic levert zoveel problemen op met al die kleine deeltjes die in het milieu terechtkomen. Bovendien is de voorraad olie gewoon eindig. We moeten heel snel met plastic stoppen, en daar willen wij met Paperfoam aan bijdragen.
Is het niet een beetje gek om aardappelen als verpakking te gebruiken zolang er ook nog mensen honger lijden op de wereld?
Nee hoor, dat zit elkaar niet in de weg. Zetmeelaardappelen zijn een heel ander type aardappelen dan consumptieaardappelen. Ze worden geteeld in hele specifieke gebieden, waar geen consumptieaardappelen kunnen groeien. Zoals de veengronden dus.
[…] gratis online te lezen en worden tevens verspreid via een nieuwsbrief, Facebook en Twitter. Behalve korte interviews, praktische tips voor thuis en uitgebreide achtergrondartikelen vind je ook enkele onderzoeken. Het […]