Hanneke Tees zorgt graag voor natuur en mens. Daarom mogen reizigers via het platform Welcome To My Garden hun tent opzetten in haar tuin.
“Ik groeide op in Zuidoost-Groningen, waar ik 50 meter de tuin in kon voordat ik bij een achterweggetje kwam en over de landerijen van mijn vader keek. Hij had samen met zijn broer een landbouwbedrijf. Nu woon ik in Amsterdam-West en heb ik een – voor mijn gevoel – postzegeltuin van zo’n 5 bij 10 meter. Fietsende of wandelende reizigers kunnen daar een tweepersoonstentje kwijt.”
Alle ruimte gebruiken
“Ik woon in een groot huis. Het is meer ruimte dan ik nodig heb, daarom heb ik soms een statushouder in huis. Op de bovenste verdieping woont een buitenlandse student die moeilijk woonruimte konden vinden. Een tijd geleden wandelde ik met een vriendin van Maastricht naar Spa en gebruikte ik voor het eerst de site van Welcome To My Garden. Daarmee kun je een slaapplaats in iemands tuin aanvragen. Ik was meteen enthousiast. Echt tof, dat mensen die lopend of fietsend reizen gewoon een tentje in iemands achtertuin kunnen opslaan. Daar wilde ik mijn tuin ook voor inzetten.
Toen ik trouwde, hebben mijn partner ik elkaar beloofd: ‘Voor ons betekent met elkaar leven, meewerken aan het bewoonbaar maken van deze aarde in verbondenheid met andere mensen.’ We genieten meer van reizen als we fietsend of lopend onderweg zijn en willen onze ecologische voetafdruk klein houden. Door mensen in onze tuin te laten kamperen, helpen we anderen hetzelfde te doen.”
Slijptol
“Ik vind het belangrijk om voor onze natuur en bodem te zorgen, maar ook voor elkaar. Ik zie dat niet terug in de snelle wereld die we met z’n allen gecreëerd hebben. Als mensen in onze tuin slapen, wil ik dat ze zich thuis voelen. En waar nodig help ik, bijvoorbeeld met een kom warme soep of een fijne douche. Soms gebeuren er grappige dingen, zoals de keer dat twee Franse studenten hun fietssleutel kwijt waren. We hebben ze opgepikt in Sloten en de volgende dag met een slijptol hun sloten opengemaakt, zodat ze verder konden reizen. Die keren dat anderen je uit de brand hielpen: dat zijn vakantiemomenten die je bijblijven.”
Geef een reactie