Komt een boer bij de stembus
Als ik eventjes de deur uit moet om hout voor de kachel te halen, munt uit de tuin of een fles yoghurt uit de dorpswinkel, dan schiet ik in mijn klompen. Zo ook toen ik vorig jaar maart mijn burgerplicht ging vervullen en naar het stemlokaal in ons Kulturhus toog. Daar bleek het een drukte van jewelste, want behalve stemmers waren er journalisten, waaronder een tv-ploeg die Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging stond te interviewen. Wat doet die hier, vroeg ik mij af, ze woont toch in Deventer? Caroline bleek ervoor te hebben gekozen niet in haar woonplaats te gaan stemmen, maar in mijn dorp “want de BBB is een plattelands-partij”. Aha, oké, dank voor de toelichting. In het stemlokaal trof ik vervolgens de hoffotograaf van de regionale krant. “Ha, Ronald, hoe is het ermee?” vroeg ik. “Ha, Bussink, wel op de goeie partij stemmen, haha”, zei hij. Aldus geschiedde.
Na afloop van de verkiezingsdag bleek Caroline van der Plas een zetel te hebben gewonnen en Ronald stilletjes, terwijl ik het stembiljet invulde, een foto te hebben geschoten van mijn benen die onder het stemhokje uit piepten, inclusief klompen. De foto verscheen een week later prominent in De Boerderij, hét blad van agrarisch Nederland, onder de kop: ’Komt een boer bij de stembus.’
“Inderdaad, jij bent meer boer dan Caroline van der Plas,” zei mijn vrouw, niet ten onrechte. Maar niet alleen is de fractievoorzitter van de BBB geen boer, ze is zelfs anti-boer. Zij en haar partij verdedigen namelijk een extreem intensief, vervuilend en plattelandsonvriendelijk landbouwsysteem, waarin steeds mínder boeren overblijven en waarvan alleen de agro-industrie profiteert. Bedrijven als veevoer-gigant For Farmers en gifmultinational Bayer, sponsoren van het blad Pig Business, waarvan Caroline chef-redacteur was. Jammer dat sommige boeren erin trappen. Wie zich écht inzet voor de boeren, maakt zich hard voor een landbouw waarin het geld van onze voedselaankopen niet langer grotendeels naar de agrarische industrie gaat, maar naar de boeren zelf. Zodat die in staat worden gesteld met veel minder vee in een natuurrijk landschap zinvol en zorgzaam te boeren. Het kan donders goed, kijk maar eens op de website van Caring Farmers, Caroline. Oké?! Dit Achterhoekse plattelandsgerecht klinkt de stadsen onder ons wellicht wat vreemd in de oren, maar is echt lekker. Zonder dat er gif van Bayer en soja van For Farmers aan te pas hoeft te komen, Caroline.
Aardappels met witte kool en karnemelksesaus
- 1 liter karnemelk
- 6 eetlepels bloem
- 200 gram (biologische) spekjes, eventueel in vegetarische variant
- halve witte kool
- aardappelen naar behoefte
- peper en zout
Aardappelen afboenen of, als de schil te onaantrekkelijk is, schillen en in gezouten water koken. Spekjes uitbakken in een koekenpan. De witte kool ragfijn snijden, met een mes of keukenmachine. De bloem in een kommetje met wat karnemelk tot een papje roeren. De rest van de karnemelk in een steelpannetje doen, aan de kook brengen en ondertussen het karnemelkpapje erdoor roeren. Al roerende kort laten koken, de spekjes erdoor doen, op smaak brengen met peper en zout en serveren met de gesnipperde rauwe kool en aardappelen.
Geef een reactie