Down to Earth 69
Klimaatverandering, Water
Water zaaien in de Andes
Dankzij smeltwater van de Peruaanse gletsjers worden in woestijnachtige gebieden nu avocado’s gekweekt. Maar dat water raakt op, en wat dan? Vier agrarisch ingenieurs, de zussen Machaca, zoeken de oplossing in traditionele technieken.
Klimaatverandering
Kusterosie in Ghana: de zee komt steeds dichterbij
Ingeklemd tussen zee en lagune, is er in de Ghanese Keta-regio geen ontsnappen meer aan het stijgende water. Fotograaf Lieven Engelen bracht het verwoestende effect van overstromingen en kusterosie in beeld.
Recept
Aardappels met witte kool en karnemelksesaus
Michel Bussink maakt aardappels met witte kool en karnemelksesaus. Zónder gif en soja.
Recensie
Een egel met diepe gedachten
In een reeks korte teksten schetst Toon Tellegen de gedachten van een egeltje dat zich verwondert over bij na alles wat er in hem opkomt.
Leestips
Leestips: Onheil afwenden, dierenleven in de tuin en de blauwe fabel
Jaap Tielbeke over het rapport van de Club van Rome, Ties Joosten over 'onze' KLM en tips voor de tuinliefhebbers.
Recensie
Wachten op de sneeuwluipaard
The Velvet Queen gaat eigenlijk over twee mannen die wachten. Schrijver/avonturier Sylvain Tesson en wildfotograaf Vincent Munier zijn op zoek naar een van de zeldzaamste grote katten: de sneeuwluipaard.
Landbouw & voedsel
Zwerflandbouw in Suriname: de natuur kun je niet nabouwen
Vroegen verhuisden ze met hun ‘kostgrond’ mee, maar die tijd is voorbij. De zwerflandbouwers van Suriname zien hun oogst steeds vaker mislukken, omdat hun moestuin te ver weg ligt. Bovendien blijven de regens soms weg – of ze vallen juist te vroeg.
Jongeren, Water
Jikke wil de kanoet redden
Door gasboringen daalt de bodem onder de Waddenzee. De relatieve zeespiegelstijging die daardoor ontstaat, berooft trekvogels van hun rustplaats. Zoals de kanoet bijvoorbeeld, de lievelingsvogel van de 11-jarige Jikke uit Friesland.
Interview
Waarom bomen planten niet altijd een goed idee is
Bomen planten is ‘hot’. Helaas gebeurt het vaak met te veel haast en een gebrek aan kennis, zegt ecoloog Bert Maes. Het gevolg is dat eeuwenoude ecosystemen worden vernietigd. Nederland heeft nog wilde bospopulaties van wel 5000 jaar oud, maar we zijn er niet zuinig op.
Milieu
PFAS: de vervuiler betaalt niet
Er is vrijwel geen plek ter wereld meer waar ze niet voorkomen: PFAS. Deze forever chemicals breken niet af en verspreiden zich in rap tempo door het milieu, met ernstige gevolgen voor de gezondheid van mens en dier. Toch blijft de chemische industrie maar PFAS produceren. Daar zijn ze lang mee weggekomen, maar er lijkt eindelijk iets te veranderen.
Recente reacties