Michiel Bussink heeft weinig vertrouwen in de ambities van minister van Landbouw Carola Schouten om de veestapel te verkleinen. Daarom nu een braadstuk dat wat tegenwicht kan bieden.
Duurzaamheid beschouwt de minister van landbouw als ‘een van de belangrijkste opgaven’ in haar beleid en de Nederlandse landbouw moet daarin koploper worden. ‘Veehouders ontkomen er dan ook niet aan om klimaat-en energieneutraal te produceren.’ ‘Vee moet in 2023 alle ruimte krijgen voor natuurlijk gedrag.’ Goed bezig die Carola Schouten, laten we haar een kans geven.
Ahum, sorry: bovenstaande quotes komen uit dagblad Trouw van 2008 en waren van haar voorgangster Gerda Verburg. De huidige minister heeft in semantische zin echter maar minieme vooruitgang geboekt: ‘Nederland als koploper in kringlooplandbouw’.
De identieke ambities roepen bij mij op: de in het verleden niet behaalde resultaten, bieden garanties voor depressiviteit over de toekomst. Zeker omdat Schouten qua uitvoering ook exact dezelfde mantra hanteert als haar collega tien jaar geleden: ‘Het kabinet vertrouwt op de kracht van de samenleving om de omslag te maken.’ Dat wordt dus niks met die kringlooplandbouw van Schouten.
Het einde van de Rabobank
De krachten in die samenleving zijn namelijk niet eerlijk verdeeld. Anders gezegd, de belangen die alles bij het oude willen laten zijn enorm: de Rabobank, FrieslandCampina, Vion (de grootste vleesverwerker), ZLTO (Zuid-Nederlandse boerenvakbond en eigenaar van Vion), de supermarkten. Zij verhinderen een omslag. Invoering van kringlooplandbouw – en dus een veel kleinere veestapel – betekent bijvoorbeeld het einde van de Rabobank in zijn huidige vorm. Want daarmee zou de bank miljarden aan kredieten in megastallen, sojaplantages, voer- en verwerkingsfabrieken moeten afboeken. Zoals Shell met een klimaatneutrale energievoorziening haar investeringen in olie- en gasvelden niet terugverdient.
Toch is niet alles hopeloos. Mits we met z’n allen voldoende tegenwicht weten te geven aan die gevestigde belangen. Daar hoort een helder verhaal bij: intensieve veehouders moeten stoppen met hun huidige manier van werken. Maar er komt een veel mooiere, leukere, zinvollere, bevredigendere veehouderij voor terug. Hopelijk gaat de pas opgerichte Transitiecoalitie Voedsel de boer op met die dubbelstrategie – helder verhaal plus aanlokkelijk perspectief. En hopelijk laat ze zich niet door de minister meelokken in het moeras van het zoveelste landbouwpolderoverleg.
Daarom nu een braadstuk dat je kunt maken met een zeer kleine veestapel.
Geef een reactie