Wim Brink Leeftijd: 54
IsWerkt bij: Waterschap Drents Overijsselse Delta
Missie gebruikt regenwater om drinkwater te besparen
Blij met regenwater
Als het regent, worden deze mensen blij. Zij hebben slimme manieren bedacht om regen te gebruiken. Het huishouden van Wim Brink draait al jaren op regenwater. Annemieke Beekmans is directeur van RAIN, een programma voor regenwaterprojecten in ontwikkelingslanden. En Joris Hoebe maakt Hemelswater, een speciaalbier gemaakt van, juist, regenwater.
Blij met regenwater
Hou je zelf zo van de regen?
Nou, nee. Ik blijf ook liever droog onderweg naar mijn werk. Maar ik heb twee jaar in het noorden van Soedan gewoond en daar aan den lijve ondervonden wat het betekent als je niet genoeg water hebt. In veel landen is regen een onbenutte bron van water. Terwijl het eigenlijk zo logisch is om er gebruik van te maken.
Waarom gebeurt dat dan niet?
Bedrijven en overheden richten zich meer op grote infrastructurele projecten, zoals een waterdam. Hier is een groter financieel en politiek belang bij. Wij richten ons juist op kleinschalige, lokale projecten, waar veel minder geld in omgaat. In instabiele landen zoals Soedan is dat een veel duurzamere aanpak. Er is vaak na de aanleg ook helemaal geen geld meer om zo’n groot project te onderhouden.
Jullie stimuleren manieren om regenwater op te vangen. Maar is het probleem niet juist dat er te weinig regen valt in droge landen?
Nee, het probleem is dat het niet gelijkmatig over het jaar valt. Er is vaak sprake van een regenseizoen, waarin de grote hoeveelheid water in korte tijd juist overlast veroorzaakt. En een droog seizoen, waarin er een groot tekort is aan water. Door klimaatverandering verschuiven deze seizoenen en worden ze onvoorspelbaarder, waardoor boeren er steeds minder goed op kunnen anticiperen. Door het water op te slaan kun je droge periodes overbruggen.
Hoe pakken jullie dat aan?
We gaan altijd uit van lokale behoeftes, materialen en oplossingen. Denk aan tanks van bamboe en cement voor drinkwater, of vijvers voor het vee. Vanuit Nederland bieden we trouwens vooral technische ondersteuning en kennisdeling. Het meeste werk gebeurt door lokale organisaties, wij stellen onze expertise ter beschikking. Die combineren we met de eeuwenoude kennis die er ter plekke al is, maar door de focus op grote infrastructurele projecten in de vergetelheid is geraakt. Het is mooi om te zien hoe die kennis weer omhoog komt door wat wij aan het doen zijn.
Benno van Agnarak zegt
Ik heb al gedoucht en van wassen gaat mijn ‘merk-‘kleding,kapot!