Annemieke Beekmans Leeftijd: 48
IsDirecteur van RAIN, een programma van Aidenvironment
Missie Regenwater voor iedereen
Blij met regenwater
Als het regent, worden deze mensen blij. Zij hebben slimme manieren bedacht om regen te gebruiken. Het huishouden van Wim Brink draait al jaren op regenwater. Annemieke Beekmans is directeur van RAIN, een programma voor regenwaterprojecten in ontwikkelingslanden. En Joris Hoebe maakt Hemelswater, een speciaalbier gemaakt van, juist, regenwater.
Blij met regenwater
Hemelswater is een speciaalbier gemaakt van regenwater. Maar waarom? We hebben toch prima drinkwater in Nederland?
Met dit biertje willen we aandacht vragen voor het probleem van regenoverlast in grote steden. Door alle bestrating en betegeling kan de grond het water steeds minder goed opnemen, terwijl het ondertussen vaker hevig regent. Amsterdam Rainproof zocht naar een goede manier om mensen hier bewust van te maken. En aangezien mensen graag praten over bier en over regen, leek dit ons een hele geschikte combinatie.
Is het dan eigenlijk alleen een campagnestunt?
Het is meer dan dat, want met de productie van dit bier besparen we ook drinkwater. Toen ik thuis bier maakte, gewoon met zo’n kant-en-klaar setje in mijn eigen keuken, kwam ik erachter dat bij dat proces veel water verloren gaat. Per liter bier gebruik je ongeveer vijf liter drinkwater. Dat vind ik zonde.
Kan je regenwater zomaar drinken?
We filteren het eerst, waarna het heel schoon en zacht is. Daar zijn geen chemische processen voor nodig. De Europese wetgeving houdt echter nog geen rekening met regenwater als bron voor drinkwater. We ontwikkelen nu met partijen als KWR Watercycle Research Institute, Water Alliance en Waternet een gezamenlijk antwoord hierop.
Smaakt het anders dan gewoon bier?
Hemelswater is een blond, vrij bitter, hoppig bier. De brouwerij maakt volgens hetzelfde recept ook een biertje met Amsterdams leidingwater, als je ze vergelijkt proef je zeker verschil. Ons biertje is zachter, vermoedelijk omdat er geen kalk in het regenwater zit.
Wat gaan jullie nog meer met regenwater maken?
Voorlopig houden we het bij bier, we gaan eerst eens kijken of we hier een boterham mee kunnen verdienen. Er is veel vraag naar, we hebben al 75.000 flesjes gebrouwen en die zijn allemaal uitverkocht. Met crowdfunding willen we genoeg geld bij elkaar krijgen om brouwerij De Prael voor 100 procent op regenwater te laten draaien, als eerste bierbrouwerij ter wereld. En we willen het land door om voor iedere stad een eigen regenwaterbiertje te maken. Den Helder is hierna als eerste aan de beurt.
Geef een reactie