Weet jij al wat je gaat stemmen? Down to Earth heeft de afgelopen weken de meest uiteenlopende kiezers gesproken. Een ding hadden ze gemeen: ze wilden een groene wereld. Hier zijn ze allemaal nog een keer. Lees mee met hun overwegingen en bepaal je stem in de groene kieswijzers. En deel hieronder jouw eigen groene redenen, je tips voor partijen, kandidaten, kieswijzers. En deel op social media met de hashtag: #allegroenekiezers.
Marcel A’Campo, stemt: D66
“Al zo’n tien jaar stem ik D66. Heel positief vind ik dat ze pleiten voor een CO2-taks. En ze zijn erg voor elektrisch rijden. Pechtold vind ik bovendien een sympathieke man. En ze zijn pro EU, dat vind ik belangrijk. We gaan de EU heel hard nodig hebben voor een aantal grote problemen, waaronder het klimaatprobleem. De lat kan wel nog hoger voor de doelstellingen, aandacht voor de circulaire economie kan nog wel verbeterd worden, het zou goed zijn als er genoemd zou worden dat de scheepvaart en de luchtvaart onder het klimaatakkoord van Parijs moeten vallen. En gelukkig noemen ze de CO2-taks, maar er zijn wel problemen met het emissiehandelssysteem die aangepakt moeten worden. Ze zijn in ieder geval groener dan de andere partijen die frequent mogen regeren.”
Lukas Teijema, stemt: Libertarische Partij
“Ik denk dat de insteek van de Libertarische Partij heel veel mogelijkheden biedt voor natuur en milieu. De overheid respecteert eigendomsrechten nu niet en kan je onteigenen als ze ergens iets wil bouwen. Als je – zoals de LP wil – eigendom respecteert dan kun je alleen of samen een stuk natuur kopen dat nooit onteigend kan worden. Of als je minder belasting betaalt, kun je ook kiezen om een groter deel van je inkomen in natuur of milieu te steken. Ik vind de LP soms wel erg naïef; ze denken dat dingen zichzelf wel zullen regelen, zonder wetten. Een bedrijf dat chemisch vervuilt, gaat zich niet zonder druk aan regels houden. Ik stem op de LP voor een samenleving waarin mensen direct zelf kunnen handelen en veel sneller iets voor elkaar kunnen krijgen dan de overheid.”
Jade van der Linden, stemt: GroenLinks
“Een lange termijnvisie is voor mij heel belangrijk, want wij jongeren zijn de toekomst. Over vijftig jaar willen we ook nog schone lucht en een groene omgeving hebben. Wij willen dat niet alleen voor onszelf maar ook voor de generaties na ons. Ik heb veel mooie groene herinneringen uit mijn jeugd en ik maak ze nog steeds. Ik wil dat iedereen deze mooie herinneringen kan blijven maken. Ik denk dat wij, jongeren, dat moeten beseffen en dus moeten gaan stemmen. GroenLinks staat voor groene groei met duurzame grenzen. Ze willen duurzame energie stimuleren en de kolencentrales sluiten. Ik weet van GroenLinks dat het een partij is die zich daar echt aan gaat houden.”
Michel Verschoor, stemt: voor het eerst een christelijke partij
“Natuurbeleid is geven en nemen, maar ik erger me eraan dat er binnen groene partijen een groep donkergroenen is voor wie het heel zuiver en correct moet zijn. De ene milieuorganisatie is vrijzinniger dan de andere, maar doorgaans vergeten ze wat ik de ‘oer-groenen’ noem te steunen: boeren, vissers en jagers. Veel van die mensen hebben een groen hart, verduurzamen al jaren, maar het is nooit genoeg. Ik wil wel groen stemmen, maar geen GroenLinks meer. Naar mijn smaak zijn ze te extreem; een stadspartij zonder oog voor het platteland. Ik heb de verkiezingsprogramma’s nog niet heel goed bekeken, maar het wordt waarschijnlijk ChristenUnie of CDA.”
Alexander Kok, stemt: GeenPeil
“Als stemmer vind ik dat democratie meer is dan eens in de vier jaren een bolletje rood kleuren. Daarom geef ik mijn steun aan de democratische start-up GeenPeil; een uniek experiment in digitale, directe democratie. Er zitten nog veel haken en ogen aan online directe democratie, maar het experiment verdient zeker een kans. Middels het digitale platform van GeenPeil kan ik hierdoor meedenken over de issues die mij interesseren (o.a. klimaat, onderwijs) en laat ik de overige kwesties over aan de Tweede Kamerleden. Ik verwacht dat er na de verkiezing in maart een minderheidskabinet zal aantreden. Dan kunnen de zetels van GeenPeil nog belangrijker worden, bijvoorbeeld bij het door de PvdA en GroenLinks voorgestelde Klimaatakkoord. Dat akkoord kan nog lang niet rekenen op een meerderheid.”
Evelyn Roon, stemt: PvdD
“PvdD stelt zich op als een bewaker van waarden die ik belangrijk vind. Niet die economische groei tot in het krankzinnige doorvoeren, maar de oorzaken aanpakken van problemen en grote verbanden zien. Bijvoorbeeld: dat de vluchtelingenproblematiek onder andere veroorzaakt wordt door klimaatverandering. Thema’s als gelijke behandeling en mensenrechten worden al uitgebreid behandeld maar misschien kan dat nog meer worden benadrukt in de communicatie naar de kiezer. Maar ik snap dat je ook niet alles kunt doen. Ik wil verzet bieden en verzet zit in kleine dingen. Je moet met een kleine partij beginnen om uiteindelijk iets groots te kunnen veranderen.”
Anoniem, wil stemmen: niet meer links, wel groen
“Ik kom van oorsprong uit een rood nest, maar ik vind dat links tegenwoordig op allerlei punten de plank finaal misslaat. Bijvoorbeeld: dat de PvdA vanaf de jaren ’90 in de woorden van Kok de ‘ideologische veren heeft afgeschud’, heeft tot een consensus voor neoliberaal beleid gezorgd. De gevolgen daarvan zijn wat mij betreft evident. Ook D66 en GroenLinks zijn ‘sociaal-liberaal’ geworden, wat op zich al een contradictio in terminis is. Nog zo’n punt is het loslaten van de van oorsprong progressieve waarden van ‘antiklerikalisme’. Ik zou het liefst willen dat er nog linkse partijen waren zoals ze tot aan de jaren ’80 bestonden. Bij gebrek daaraan ga ik dan maar op zoek naar andere partijen die dit soort normen nog wel onder woorden brengen – en willen opleggen. Helaas hebben die dan weer de slechte eigenschap dat ze milieubeleid wegzetten als ‘linkse hobby’. Wat ook heel dom is. Ziedaar mijn dilemma.”
Bart Mijland, stemt: Artikel 1
“Ik ben lid geworden van PvdD en Artikel 1 omdat ik een steviger geluid wil op duurzaamheid en diversiteit. Voor mij zijn beide onderwerpen verbonden en belangrijk. PvdD houdt uiteraard stevig vast aan hun fundament. Maar diversiteit op zichzelf zie je niet zo zeer terug in de lijst of het programma. Tot mijn grote vreugde bleken er bij Artikel1 mensen te zitten uit de klimaat- en duurzaamheidsbeweging. Voor mij is het toch ook echt een voorwaarde dat ik op een groene partij wilde stemmen. Ze hebben de groene basisprincipes hebben heel goed op orde. Wat er niet in het concept terugkwam, maar wat ik wel graag zou willen zien, is aandacht voor het belang van natuur- en milieueducatie. Groen moet onderdeel zijn van het onderwijs.”
Abram Kleijweg, stemt: Piratenpartij
“Wat er voor mij uitspringt is dat de partij staat voor dat je decentraal je eigen energie kunt opwekken, collectief, met lokale initiatieven. Zodat burgers steeds meer zelfvoorzienend kunnen worden, ook qua voedsel. Ik heb een koophuis en kan niet wachten om zonnepanelen en een zonneboiler te laten installeren. Verder willen ze een verplicht energielabel voor kantoorpanden. Het lijkt logisch dat als zoiets voor particulieren geldt, het ook voor kantoren zal gelden. Maar dat is dus blijkbaar niet zo. Dat met die twee maten meten, waarbij grootverbruikers korting krijgen, daar moeten we echt vanaf.”
Machiel, stemt: niet
“In onze democratie kan ik kiezen wie in mijn naam anderen mag dwingen te doen wat mij een goed idee lijkt, in een dictatuur is er al voor mij gekozen. In beide gevallen vind ik het moreel verwerpelijk op die manier met mijn medemensen om te gaan. Dat wil niet zeggen dat leiderschap op zichzelf een slecht idee is, maar autoritair macht uitoefenen heeft altijd ook een averechts effect. Daartegenover kan een gemeenschap door middel van activisme ook zelf de verandering teweegbrengen die zij wil. Niet-stemmen moet niet betekenen dat je op de bank gaat zitten niksdoen. Als je niet stemt, heb je een morele verplichting om jezelf op een andere wijze in te zetten voor een betere samenleving. Dat kan voor iedereen weer anders zijn. Van hele kleine dingen, zoals je straat vegen als je hecht aan een schone leefomgeving, tot hele grote internationale acties.”
Anoniem, twijfelt tussen CU en Partij voor de Dieren
“Het lastige is: met de PvdD kun je moeilijk communiceren. Dat kan alleen als je lid wordt, dat vind ik zwak. Zo trek je twijfelaars niet over de streep. Maar de CU doet veel aan windowdressing: het programma ziet er – wat natuur betreft – mooi uit, maar hun stemgedrag is anders. De lobby’s laten hun invloed gelden, vooral naar de vissers en de boeren wordt goed geluisterd. Waarschijnlijk zit daar ook de aanhang, en dan gaan ze blijkbaar voor het zetelaantal. Daar heeft Marianne Thieme minder last van, die doet gewoon haar verhaal. En dan ziet ze wel wie haar steunt.”
Benne Kerver: Voor Nederland – VNL
“VNL heeft in haar programma staan dat ze dierenmishandeling keihard wil aanpakken en bestraffen, daar ben ik blij om. Wat misschien toegevoegd kan worden, is het bevorderen van dierenwelzijn in de voedselindustrie. Dat is voor mij ook belangrijk. Ik ben blij dat VNL als rechtse partij vanuit rationele overwegingen aandacht geeft aan het milieu, maar daar kan wel nog iets meer aandacht aan gegeven worden. Dat hier niet altijd de nadruk ligt heeft natuurlijk ook te maken met de belangrijkste thema’s van de komende verkiezingen. Net als VNL ben ik van mening dat de Nederlandse overheid zich moet beperken tot haar kerntaken. Zo kunnen organisaties, bedrijven en individuen de ruimte krijgen om in actie te komen en bij te dragen aan een groenere wereld.”
Liesbeth Hoogenboom, stemt: SP
“Wat de SP – in tegenstelling tot andere partijen – goed doet: zij probeert mensen mee te nemen in het hele duurzaamheidsverhaal. Natuurlijk moeten de kolencentrales dicht, liefst heel snel. Maar je kunt niet zomaar mensen op straat donderen met het excuus: “Sorry, maar je hebt het verkeerde beroep gekozen”. In een heleboel industrieën zullen banen moeten veranderen. Intensieve veehouders zullen hun bedrijf moeten afbouwen. Daar hoort ook omscholing bij, of een sociaal plan. Voor mij is dat heel belangrijk. Zonder dat verhaal wordt milieu een eliteding van mensen die het zich kunnen veroorloven om zonnepanelen op hun dak te leggen. En het is geen eliteding; het milieu gaat iedereen aan.”
Nichol Brummer, stemt: GroenLinks
“Ik ben wetenschapper en heb lange tijd in het buitenland gewoond. De tijd van de politieke moorden heb ik gemist. Toen ik terugkwam, herkende ik Nederland niet meer. Je had Wilders, Ayaan; het politieke klimaat was veranderd op een manier die ik helemaal niet snapte. En nog steeds niet echt snap. Wie mij vervolgens echt aansprak was Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks. Ik heb campagne gevoerd om Liesbeth van Tongeren terug op de lijst te krijgen. Er was iets raars gebeurd: de kieslijst kwam naar buiten en zij stond er niet op. De eerste, echt groene kandidaat stond vervolgens op #9. Dat maakte veel mensen ongelukkig. We zijn een campagne gestart, onder andere met een google groep en een twitteraccount, om mensen op te roepen haar via het ledenreferendum weer op de lijst te zetten. Tot onze grote verrassing lukte dat.”
Anoniem, wil stemmen: liefst VVD, maar dan duurzaam
“Die kolen blijven verbranden is stompzinnig. Het lastige is dat de VVD momenteel echt helemaal geen serieuze voorstellen heeft op dit gebied. Sterker nog: de partij gaat op hele cruciale momenten juist precies de andere kant op. Neem RoundUp. Het werkende bestandsdeel glyfosaat vind je momenteel terug in ontbijtgranen! Nu was er een voorstel om RoundUp in Nederland te verbieden voor consumenten. Dan zegt de VVD ‘nee’. Ik blijf VVD-lid en ik blijf actief. Het is een mooie partij met een prachtige achterban: heel veel talent uit het bedrijfsleven en de overheid. Dat is echt bijzonder. De partij kan goed besturen en heeft veel kennis. Maar op duurzaamheid moeten ze keihard bakzeil halen de komende jaren.”
Weet je het nog niet? Vul dan het Groene Kieskompas in, check welk Klimaatlabel de verschillende partijen hebben of zoek naar een Klimaatkandidaat. Of deel je eigen tips voor kieswijzers, kandidaten of partijen in de comments of met de hashtag #allegroenekiezers.
Geef een reactie