Aan de productie van bont en exotisch leer (huiden van bijvoorbeeld krokodillen en slangen) is veel onnodig dierenleed verbonden. In februari bracht de Eerlijke Verzekeringswijzer een nieuw praktijkonderzoek uit waarin Nederlandse verzekeraars zijn beoordeeld op hun investeringen in deze producten. Zij hebben voor een miljard euro aan beleggingen uitstaan bij modehuizen die gebruik maken van die dieronvriendelijke producten. Geen van de verzekeraars scoorde een voldoende en de meeste kregen zelfs een één. Aegon ontving als rapportcijfer een twee. We spraken met Harald Walkate, die bij Aegon ‘Head of Responsible Investment / Strategy & New Business Initiatives’ is, over het rapport.
Wat vonden jullie van het rapport en trekken jullie je dat aan?
“Natuurlijk trekken we ons dat aan. We vinden het heel goed dat er onderzoek wordt gedaan naar dit thema en verantwoord beleggen vinden we van steeds groter belang. Zo’n rapport bekijken we natuurlijk zorgvuldig om te zien hoe we daar lering uit kunnen trekken.”
Zijn jullie het eens met de beoordeling?
“Wij vinden dat we al stevig beleid hebben op dit terrein. Dierenwelzijn vinden we belangrijk, daarom hebben we er in ons beleid ook enkele paragrafen over opgenomen. Het uitgangspunt is dat dieren ook recht hebben op een waardig bestaan. We refereren daarbij ook aan de Vijf Vrijheden voor dieren, een goed internationaal normenkader. We vinden dat we al goed beleid hebben, maar zien ook dat het rapport het niet in alle opzichten met ons eens is. We denken dat we daar nog stappen in kunnen zetten.”
Jullie hebben eigen onderzoek gedaan waaruit bleek dat jullie inderdaad in modehuizen investeren die bont en exotisch leer verkopen. Wat doen jullie met die uitkomsten?
“Daarover zijn we in gesprek. Het betreft overigens een klein deel van onze beleggingen. We beleggen voor onze klanten in indexfondsen, dat zijn fondsen die passief beleggen, dus zonder analisten en portefeuillemanagers die een afweging maken. Je volgt een internationale index en belegt in alle bedrijven van de index. Daaronder vallen ook de modehuizen.”
Spreken jullie bedrijven op hun dierenwelzijnsbeleid aan?
“Daar zijn we nog over aan het nadenken. Bedrijven waarin we beleggen beoordelen we continu op hun scores op maatschappelijk en milieuvlak, dus we kijken wel naar dierenwelzijn. Wat we vaak zien is dat modehuizen daar geen helder beleid op voeren. Het zou voor ons een eerste stap zijn om te kijken of dit soort bedrijven plannen hebben om daar transparanter in te worden. Zodat het voor ons ook duidelijker wordt wat het beleid is van deze bedrijven op dit vlak.”
Hoe belangrijk is dierenwelzijn binnen jullie investeringen?
“Het is voor ons heel belangrijk. Als we kijken hoe onze concurrenten met dit thema omgaan, denken we dat we daar heel goed voor de dag komen. Maar er zijn ook andere thema’s belangrijk onder de noemer verantwoord beleggen. We proberen om al deze thema’s zoveel mogelijk mee te laten wegen in onze beleggingsbeslissingen.”
Geef een reactie