Deze keer in Onder Vuur: in Bodegraven leeft de groene glazenmaker, een zeldzame libellensoort die afhankelijk is krabbenscheer, een waterplant. Natuurorganisaties maken zich zorgen om het beheer. Zorgt de gemeente slecht voor de libel, of niet?
In Bodegraven leeft de groene glazenmaker, een zeldzame libellensoort die afhankelijk is van een waterplant genaamd krabbenscheer. Bij Vroege Vogels lazen we dat bij schoonmaakwerkzaamheden in sloten negentig procent van de krabbenscheer is weggehaald, natuurorganisaties flinke kritiek hebben op het schoonmaakbeleid, en er zelfs een berisping van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is geweest. Klopt dat? We mailden met de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.
Is de kritiek terecht?
“Gemeente Bodegraven-Reeuwijk houdt zoveel mogelijk rekening met de zeldzame, bedreigde en beschermde groene glazenmaker, evenals alle overige door de Flora- en faunawet beschermde dier- en plantensoorten. De informatie in de recente berichten over de groene glazenmaker klopt niet en de gemeente herkent zich niet in het beeld dat zij onzorgvuldig beheer uitvoert.”
Welke informatie klopt niet?
“Er is inderdaad een deel van de krabbenscheer verwijderd uit de watergang om de waterdoorvoer te garanderen, maar dit betrof geen negentig procent van de planten waar in het eerste bericht sprake van is. Een inspecteur van de NVWA, die was ingezet op verzoek van onder meer omwonenden, heeft geconstateerd dat er nog voldoende krabbenscheer in de watergang aanwezig is. Er is slechts circa vijftig procent van de krabbenscheer verwijderd en er is gewerkt conform de Gedragscode Flora- en faunawet voor waterschappen. De inspecteur zag geen reden om een waarschuwing te geven of sanctie op te leggen. De verwachting is dat de populatie groene glazenmakers door het verwijderen van een deel van de krabbenscheer conform de Gedragscode niet is geschaad. Mogelijk zijn er in de directe omgeving nog meer geschikte krabbenscheervelden aanwezig voor deze libellensoort.”
Hoe is vanaf nu jullie werkwijze?
“Een goed beheer voor de groene glazenmaker is erop gericht om elk jaar slechts een gedeelte van watergangen te schonen, bijvoorbeeld door de linker- en de rechteroeverzone met krabbenscheer om en om te schonen (vijftig procent in jaar één en vijftig procent in jaar twee of drie). Dit is onze aanpak. Het meest ideaal is een gebiedsgerichte aanpak van het beheer, waarbij er te allen tijde geschikte krabbenscheervelden en verlandingsstadia in een (groter) gebied aanwezig blijven. Door verschillende oorzaken en belangen kan niet altijd honderd procent op deze gebiedsgerichte manier gewerkt worden.”
Geef een reactie