Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Kweeperen voor Naomi

Kweeperen voor Naomi

Michiel Bussink | 31 oktober 2014 |

kweeperen-voor-naomiMet mediteren en biologische aardappelen kopen in tasjes van afbreekbaar plastic, gaan we het klimaat niet redden. Zegt Naomi Klein met haar nieuwste boek This Changes Everything. Alleen met een afschaffing van het kapitalisme kunnen we de permanente oorlog tegen het leven op aarde stopzetten. Een sociale revolutie voor kleinschaligheid en zelfbestuur dát is het enige wat helpt, volgens de Canadese schrijvende activiste.

Naomi meid, ik ben het helemaal met je eens. Toch bemerkte ik bij je verhaal een oprispinkje van treurigheid. Waarom? Het kritische duveltje in mij piepte dat het niet gaat gebeuren, die revolutie. In de jaren zeventig en tachtig waren de antikapitalistische sociale bewegingen veel krachtiger en zichtbaarder dan nu, terwijl de wereldeconomie toen nog lang niet zo klimaatonvriendelijk was. Waar is de Occuypy-beweging van een paar jaar geleden gebleven, terwijl er in de financiële wereld niks fundamenteel veranderd is? De oorlogen die net over de randen van Europa gevoerd worden, werken evenmin mee het idee te doen postvatten dat de antikapitalistische omwenteling in de wereld prioriteit heeft.

En dan beleef ik nog een mentaal dilemma met je analyse, Naomi, die – ik kan er niks aan doen – mijn eigen revolutionaire spirit ondergraaft. Een maatschappelijke beweging heeft een hele lange adem nodig, het blik gericht op de einder. Het vervelende van werken aan een langetermijnrevolutie is dat je én voortdurend moet benadrukken dat er nu heel erg veel niet deugt en de betere wereld in de toekomst ligt. Op individueel niveau kun je ongelukkig worden van zo’n levenshouding: om niet als treurige azijnpisser te eindigen, moet je toch als mens nú leven en zien wat er allemaal mooi is en goed gaat.

Dus revolutie, ja graag als het ff kan. Maar ondertussen koop ik toch maar biologische aardappelen in tasjes van afbreekbaar plastic, mediteer en beleef de woordeloze schoonheid van het najaarszonlicht dat de gouden overdaad beschijnt van de wulpse vruchten aan de kweepeerboom.

Kweeperen voor Naomikweepeer2kweeperen-voor-naomi

*½ Citroen
*2 Kweeperen
*Glas rode port
*400 gram vers eekhoorntjesbrood of 40 gram gedroogd
*Boter
*Sjalotje
*Gedroogde tijm
*Peper en zout
Halveer de kweeperen en verwijder met behulp van een appelboor het klokhuis. Leg de kweeën met het snijvlak naar boven in een schaal of gietijzeren pan. Besprenkel eerst met citroensap, dan met wat port, peper en zout. Doe een scheutje water in schaal of pan en zet die afgedekt in een op 180 graden voorverwarmde oven. De kweeperen zijn, afhankelijk van de grootte, in drie kwartier tot een uur gaar.
Veeg vers eekhoorntjesbrood schoon en snijdt in plakjes, week gedroogde een half uur in lauw water en knijp dan uit.
Bak de gesnipperde sjalot in de boter, doe er de eekhoorntjesbrood en tijm bij en bak zo’n tien minuten. Giet er dan een scheut port bij en laat zachtjes inkoken. Schep de paddenstoelen in de gare kweeperen en dien op.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Tags: klimaat, kapitalisme, Naomi Klein Verschenen in: Down to Earth 25 (okt 2014)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Leestips

Boekentips voor een groene zomer

De zon schijnt, en het regent... groene boeken. Deze verhalen zetten Down to Earth aan het denken (en doen!).
Interview

Donald Pols: “stem op een partij die sociaal en groen met elkaar verbindt”

Een jarenlange strijd bij de rechter leidde tot een klinkende overwinning voor de milieubeweging: Shell is verantwoordelijk voor de in Nigeria aangerichte schade. Voor de directeur van Milieudefensie is dit nog maar de eerste stap. Nu is het aan de overheid, en dus aan de kiezer.
Recept

Oliebollentraditie

De conservatief in Michiel Bussink koestert het wintergebak dat zich al zo'n 5 eeuwen in de Lage Landen heeft bewezen: oliebollen.
Recept

Recept: Kikcurry met groenten

Voor ongeveer zes personen. Ingrediënten • 375-500 gr. sperziebonen (vers of uit de diepvries), afgehaald en gehalveerd• 2-3 paprika’s (mix van kleuren)• 250 gr. champignons• 2 uien• 3 teentjes knoflook• 1 stuk gember (ca. 1 duimgrootte)• 1 rode peper• 1 blik kokosmelk (400 g)• 1 blik kikkererwten (400 g)• 1/2 groentebouillonblokje, opgelost in 125 ml […]
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons