Met het goedkeuren van het Maleisisch houtkeurmerk MTCS heeft Mansveld haar eigen duurzaaminkoopbeleid wat betreft hout aan de wilgen gehangen. De ingestelde toetsingscommissie (TPAC) keurde het systeem af, maar Mansveld besluit het nu toch toe te laten, mits het over twee jaar wel op orde is. Ondertussen kunnen overheidsinstellingen zonder consequenties met ons belastinggeld MTCS hout in overheidsbouwprojecten inzetten.
MTCS voldoet niet aan duurzaamheidseisen omdat het op grote schaal conversie, dus kaalkap van bos, toelaat. Uit satellietonderzoek bleek eerder al dat grote delen tropisch regenwoud verdwijnen onder de noemer van het MTCS certificaat en wereldwijd heeft Maleisië de grootste ontbossing. Zonder dat hier ook maar een milieu effect rapportage aan te pas is gekomen om te kijken waar kwetsbare veengebieden zijn of tropisch bos met een hoge biodiversiteitswaarde.
Daarnaast worden de rechten van inheemse volken ernstig geschonden. Vele landclaims van inheemse groepen worden niet erkent. Vaak zijn deze mensen al generaties lang afhankelijk van het bos om in hun dagelijkse levensbehoeften te voorzien. Daarnaast eist de Nederlandse overheid het recht op inspraak en consultatie bij besluitvorming, echter MTCS verzaakt om kaarten openbaar te delen en mensen het recht te geven van vooraf geïnformeerde toestemming.
Het lijkt erop dat duurzaamheidseisen het wederom verliezen van economische belangen. Nederland is een van de belangrijkste afzetmarkten van Maleisisch tropisch hardhout. Meranti, hout dat voor bijvoorbeeld voor kozijnen wordt gebruikt is een van de meest geëxporteerde soorten.
De problemen in Maleisië zijn al decennia bekend, ongeveer twintig jaar geleden maakte de Nederlandse overheid ook al afspraken met Maleisië over rechten van inheemse volkeren. Nu jaren later zijn de problemen onveranderd. Het is dus maar de vraag of binnen de gestelde twee jaar MTCS ineens wel kan voldoen aan de duurzaamheidseisen. Het lijkt er sterk op dat Mansveld zich hier een oor heeft laten aannaaien door Maleisië. Ondertussen gaat de verwoesting van dit kwetsbare ecosysteem gestaag door.
Anouk van Baalen is campaigner energie & grondstoffen bij Milieudefensie
Geef een reactie