Thuiswerken, al jaren wordt het gezien als een stap in de groene richting. Minder mensen onderweg, minder files, minder uitstoot. Klinkt logisch, maar is dat ook echt zo? En hoe zit het met de rest? Vergaderen, lunchen, stroomverbruik. Hoe duurzaam is je thuiswerkplek eigenlijk? Down to Earth zoekt het voor je uit. Waar? Thuis natuurlijk.
Reizen
We reizen gemiddeld 19 kilometer per dag naar ons werk. De meeste mensen doen dat met de auto, bijna 7 op de 10. Een goeie tweede is de fiets, dan volgt de trein. 1 procent gaat te voet. Ook wordt er steeds meer gesnord op de weg.
Voordelen: Makkelijke milieuwinst voor de automobilist en de scooterrijder. Dag reistijd, hallo uitslapen! Minder haast, minder stress. Ook minder files.
Nadelen: Reis je met trein of fiets, dan maak je weinig verschil. Weg is je uurtje lezen in de trein. Niet uitwaaien op de fiets en minder lichaamsbeweging. Tenzij je een bureaufiets aanschaft, dan kun je fietsen terwijl je werkt. Er zijn ook fietsen die energie opwekken, maar die kosten volgens de berekeningen van Lowtech Magazine meer energie dan ze opleveren, vooral door de grote hoeveelheid energie en grondstoffen die nodig zijn voor de productie van de batterij.
Impact: 44 procent van de werknemers werkt sinds het begin van de coronacrisis meer thuis of is daarmee begonnen. Een kwart hiervan wil dit blijven doen, blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Hoeveel minder stikstof, fijnstof en CO2-uitstoot dit oplevert, is moeilijk te zeggen. Dat verschilt sterk per auto. En het ligt er maar aan of al die voornemens worden uitgevoerd natuurlijk.
Elektriciteit
Kachel aan, muziekje op. Daar zit je dan, thuis achter je laptop. Hmm, kost dat niet juist extra energie? Klopt. Volgens een Brits onderzoek produceer je als je thuis werkt een derde meer aan CO2 dan op kantoor. Dat komt omdat je op je werk energie deelt.
Voordelen: Als je toch al van plan was eens kritisch naar je stroomverbruik te kijken, is dit een mooie aanleiding. Thuis ben je eigen baas en kun je werk maken van energiebesparing: haal de zon in huis, kies de juiste computer, koop ledlampen: de mogelijkheden tot besparing zijn eindeloos. Daar hoort die energieopwekkende fiets dus niet bij, maar als je toch graag fietsend de wereld verbetert is een blenderbike een idee. Wat, blenderbike? Ja, trap je eigen smoothie bij elkaar. Kost geen stroom, wel spierkracht.
Nadelen: Investeringen nodig om te besparen. Veel uitzoekwerk.
Impact: Een laptop gebruikt 70 procent minder energie dan een desktopcomputer en, bijkomend voordeel, kost 75 procent minder aan materialen en grondstoffen. Ledlampen zijn 90 procent zuiniger dan gloeilampen. Volgens Milieu Centraal branden er nog 65 miljoen (!) gloeilampen in de Nederlandse huizen, goed voor 950 miljoen kilowatt aan stroom per jaar.
Communicatie
Skypen, appen, mailen. Wie thuis werkt, spreekt zijn of haar collega’s niet bij de koffieautomaat, maar online.
Voordelen: Minder afleiding, dus meer rust en focus. Meer invloed op met wie je contact hebt en wanneer. Meer tijd om te reageren.
Nadelen: Non-verbale communicatie bestaat niet voor niets. Minder gezellig. Minder samenhang.
Impact: Het online opslaan van data kost bakken energie, het genereert warmte en gebruikt grote hoeveelheden koelwater. Goed voor 2 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, evenveel als de luchtvaart. Datacenters zijn grootverbruikers en slurpen energie. Het goede nieuws is dat steeds meer internetbedrijven overgaan op groene stroom.
Greenpeace deed er onderzoek naar. Op www.clickclean.org kun je bedrijven en apps vergelijken. Probleem is dat de groei van het aantal datacenters — in Nederland zijn er al meer dan 6000 — zo hard gaat dat vergroening en besparing er niet tegenop kunnen.
Lunch
Met die blenderbike kun je ook je eigen koffiebonen malen. Heet water erop, biologisch broodje erbij, klaar is je thuiswerklunch!
Voordelen: Goede koffie. Zelf bepalen wat je eet. Minder verleidingen.
Nadelen: Je moet het zelf (leuk en lekker) maken.
Impact: Een derde van de jaarlijkse voedselproductie wordt verspild, thuis en op het werk. Dat een bedrijfslunch bijna altijd minder duurzaam is dan een eigen boterhammetje, heeft te maken met het gebruik van wegwerpmateriaal en de manier waarop er met restafval wordt omgegaan. Stichting Stimular berekende dat het afval van bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening voor 20 procent uit GFT bestaat. Dat wordt veelal niet gescheiden ingezameld en dus niet hergebruikt.
Koffie is trouwens ook nog wel een dingetje, of je nou uit werken gaat of dat thuis doet. Ontbossing, bodemerosie, waterverbruik. Om maar eens wat te noemen. Ook de manier van zetten, het gebruik van melk en de hoeveelheid afval spelen een rol bij de klimaatimpact van je bakkie.
Persoonlijke verzorging
In je pyjama je inbox bijwerken of in je huispak aanschuiven bij een online vergadering, het kan allemaal als je huiswerkt. Ook is de drempel om een douchebeurt over te slaan een stuk lager.
Voordelen: Minder nieuwe kleding nodig. Minder was. Uitslapen, je douchebeurt overslaan en jezelf wassen aan de wastafel levert een makkelijke waterbesparing op, maar liefst 46 liter bij 5 minuten douchen. Er is volgens The Guardian zelfs een groeiend aantal mensen dat zich helemaal niet meer doucht en ook geen zeep gebruikt. Ze laten microben het vuile werk opknappen. Verfrissend!
Nadelen: Kleding heeft invloed op hoe je je voelt, daar is veel onderzoek naar gedaan. Dus als je de hele dag in je joggingbroek rondloopt voel je je wellicht minder capabel dan in je strakke pak.
Impact: Mode is de op een na vervuilendste industrie ter wereld. Het kost land, water, energie, draagt bij aan plastic soep en er worden veel pesticiden gebruikt. Volgens Milieu Centraal heeft een kledingstuk een impact van 19 kilo CO2. Dat is
ongeveer net zoveel als een gemiddelde boom per jaar opneemt. Je kunt natuurlijk een boom planten om elk kledingstuk dat je koopt te compenseren. Maar minder kleding kopen is een stuk eenvoudiger.
Rijkert Knoppers zegt
Lees mijn boek “De Siddermens, ons lichaam als energiebron” met tal van ideeën om zelf energie op te wekken, niet alleen met een trapfiets, maar ook met de warmte van je lichaam of bijvoorbeeld door je vingers te bewegen. Uitg. Techwatch.
Teun zegt
Mensen die 1 of meerdere dagen per week thuiswerken hebben de neiging verder van hun werk af te gaan wonen. Op de dagen dat ze wel naar kantoor gaan ze weer meer woon-werkverkeer afstand afleggen. Een gedeelte van de milieuwinst verdwijnt dan weer.
Onder het kopje electriciteit wordt gesteld dat mensen meer stroom thuis gebruiken. Wat veel meer energie door thuiswerken kost is verwarming van grote (oude) energie-onzuinige huizen waarin mensen thuiswerken. In energiezuinige kantoren kan je warmte veel beter delen. Een gedeelte van de milieuwinst verdwijnt dan weer.
Mark zegt
`Mensen die 1 of meerdere dagen per week thuiswerken hebben de neiging verder van hun werk af te gaan wonen. Op de dagen dat ze wel naar kantoor gaan ze weer meer woon-werkverkeer afstand afleggen. Een gedeelte van de milieuwinst verdwijnt dan weer.`
Dat herken ik toch echt niet. Wat is je bron?
Misschien moet je het omdraaien: mensen accepteren werk dat verder van huis is, als ze ook enkele dagen thuis kunnen werken. Met als extreem uiterste: mensen die volledig thuis of op een locatie naar keuze werken, en opdrachten wereldwijd aannemen :).
Wat ik trouwens kan onderschrijven over persoonlijke verzorging: douchegel is een volledig overbodig product! Iedereen kan daar van de ene op de andere dag gewoon mee stoppen. Shampoo is wat lastiger, maar ook die gebruik ik inmiddels niet meer.
Teun zegt
Beste Mark, google Brever wet op Wikipedia. Mensen willen altijd gemiddeld 70 tot 90 minuten per dag reizen en in beweging blijven, met bijbehorende uitstoot. De acceptatie van verder gelegen werk of het verder van werk gaan wonen kan beide.
Rien Mertens zegt
zittend elektriciteit opwekken, daarvoor is geen batterij nodig. Al ruim 10 jaar geleden zijn die door diverse studenten en een bedrijf gebouwd, je levert de energie direct terug aan het net.