Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Consument > 5 x eten en drinken dat verdwijnt door klimaatverandering

5 x eten en drinken dat verdwijnt door klimaatverandering

Merel van Goor den Held | 13 mei 2019 | 1 Reactie

Eerlijk is eerlijk, dit is een onderwerp waar je misschien wel liever helemaal niets over zou willen weten. Voedselonzekerheid is volgens de Wereldvoedselorganisatie van de VN een van de belangrijkste impacts van klimaatverandering. Welke producten moeten we straks missen doordat ze niet tegen stijgende temperaturen, droogte of hevige regenval kunnen? Down to Earth zette een paar voorbeelden op een rij. Kunnen we zonder?

Koffiebonen

 

In Ethiopië, de bakermat van de koffie, zorgt de stijgende temperatuur dat koffiegebieden ongeschikt worden voor het verbouwen van de geliefde boon. Op termijn kan klimaatverandering daar zelfs de helft van het koffieproductiegebied van de kaart vegen, volgens onderzoekers. Voor andere koffiegebieden in de wereld geldt ongeveer hetzelfde. Denk je eens in wat een ramp dit is voor de 120 miljoen veelal kleinschalige, arme koffieboeren op de wereld.

 

Gevoeligheid Koffieplanten groeien op plaatsen waar het gemiddeld 18 tot 22 graden is. Warmte en grillige regenpatronen zijn funest.

 

Alternatieven Boeren kunnen verhuizen naar hoger gelegen gronden dichter bij de evenaar. Omdat koffieplanten pas na een paar jaar bessen geven, vergt dat een investering. Andere strategieën kunnen combinatieteelt of het ontwikkelen van veerkrachtiger productiesystemen zijn.

 

Prognose Wisselt per land. Samengevat is koffie tegen 2050 een schaars product. Wilde koffie is in 2080 zelfs uitgestorven, voorspellen wetenschappers.

Alles van mais

Minder mais, minder taco’s? Ja, ook. Maar het zal je verbazen waar mais verder allemaal nog in wordt gestopt. Het wordt gebruikt als veevoer, voor de productie van biobrandstof, kunststof en zoetstof. Maar ook voor talloze andere toepassingen: van printerinkt en tatoeagevloeistof tot antistollingsmiddel in bloedtransfusies. Een vermindering van de maisproductie door klimaatverandering is al aan de gang. Een studie uit 2018 voorspelt flinke risico’s op tekorten met stijgende temperaturen.

Gevoeligheid Hitte is voor het mislukken van maisproductie een grotere factor dan droogte.

Alternatieven Hittetolerantie is lastig in gewassen te kweken, voor mais is dat nog niet gelukt. Andere multi-purpose gewassen als soja en aardappelen hebben net zo goed te lijden onder klimaatverandering. Sommige gebieden in Europa en Zuid-China worden geschikter voor mais, maar dat compenseert de teruggang niet voldoende.

Prognose Verschillende studies spreken van een gemiddeld opbrengstverlies van vijf procent per graad opwarming. Het risico dat grote misoogsten tegelijkertijd in de vier belangrijkste maisproductiegebieden optreden, is met twee graden opwarming zeven procent. Met vier graden is dat risico, hou je vast, 86 procent.

Zwarte truffel

De beroemde, kostbare truffel uit de mediterrane regio’s van Frankrijk, Spanje en Italië wordt nog zeldzamer dan ze al is. Volgens onderzoekers in het tijdschrift Science of the Total Environment zit de delicatesse als gevolg van klimaatverandering al over vijftig jaar diep in de problemen.

Gevoeligheid Kan slecht tegen minder neerslag gecombineerd met hogere zomerse temperaturen. Heeft een koudeperiode nodig.

Alternatieven Truffels groeien in principe over de hele wereld, maar Europese truffelsoorten zijn veruit het lekkerst. Helaas worden die bedreigd. Maar de vindplaatsen schuiven op: in Wales kunnen plots zwarte truffels gekweekt worden en wellicht wordt ook Nederland geschikt. In truffelolie wordt in plaats van de real deal ook wel een synthetische versie van geur- en smaakstoffen gebruikt.

Prognose Achteruitgang van de zwarte truffel van 78 tot 100 procent tussen 2071 en 2100.

Biertje erbij

Wordt bier onbetaalbaar? Als er niets verandert aan de huidige situatie wel, stellen Chinese onderzoekers in het tijdschrift Nature Plants. Zij keken naar het effect van klimaatverandering op de opbrengsten en kwaliteit van een van de ingrediënten: gerst. Ook hop is gevoelig: belangrijke hopgebieden in de V.S. en Duitsland voelen nu al de effecten van het uitblijven van seizoensregens of smeltwater.

Gevoeligheid Mout voor bierproductie kan alleen uit gerst gewonnen worden die precies goed kiemt, wat alleen kan als deze groeit met voldoende water en niet te hoge temperaturen. Hop heeft veel water nodig.

Alternatieven Sommige regio’s zullen geschikter worden voor gerst. Dat kan de wereldwijde teruggang in opbrengst echter niet compenseren. Er wordt gewerkt aan het klimaatbestendiger maken van gerst. De andere soorten graan waarvan bier gemaakt kan worden, zullen net zo goed onder klimaatverandering lijden. Minder veehouderij zou meer gerst beschikbaar maken voor bier. In het geval van hop stappen sommige hopkwekers over op hydrocultuur. Genetische aanpassingen van gist kunnen een hopsmaak toevoegen aan bier.

Prognose Een teruggang in de opbrengst van gerst van drie to zeventien procent in de komende tachtig jaar, met mogelijk enorme prijsstijgingen als gevolg.

Zure, knapperige appels

Het lijkt het makkelijkste fruit dat er is, maar appels ondergaan een verandering dankzij klimaatverandering. Een opwarmend klimaat beïnvloedt zowel de opbrengst als de smaak en textuur van het fruit, zo blijkt uit onderzoeken.

Gevoeligheid Appels hebben een koudeperiode nodig tussen circa nul en tien graden. De Japanse Fuji appels blijken door het warmere klimaat zoeter en minder knapperig te worden. Groot Brittannië maakt zich vooral zorgen over watervoorraden. In extreem zonnige periodes is er een risico op zonnebrandplekken.

Alternatieven Koude regionen zullen dankzij het afnemen van vrieskou, hun koudeperiodes tussen nul en tien graden zien toenemen. Teeltgebieden schuiven daardoor op, maar hebben niet altijd een geschikte hoeveelheid licht, grond of regen.

Prognose De opwarming laat vooral lage temperaturen snel stijgen. Warme gematigde appelstreken zullen hun koudeperiodes grotendeels kwijtraken tegen het eind van deze eeuw.

Nieuwsbrief

Hoe vaak wil je mail van ons ontvangen?

Categorie: Consument Tags: klimaatverandering, voedselzekerheid Verschenen in: — Down to Earth 52 april 2019

Merel van Goor den Held

Merel van Goor den Held

  • Alle artikelen van Merel van Goor den Held op Down To Earth Magazine

Trackbacks

  1. 9 extra redenen voor een duurzaam leven - Het Groene Accent schreef:
    6 juni 2019 om 09:05

    […] gevolg dreigt te zijn van de klimaatverandering) er ook minder verschillende soorten etenswaar verdwijnen? Bijvoorbeeld koffie (iehk) en bier […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Uitgesproken

“Klimaatverandering aanpakken kan alleen met humor”

Hoe maak je een theaterstuk over de klimaatcrisis leuk? Met seks en humor, bewijst acteur Sieger Sloot met SeksKlimaat.
Interview

David Van Reybrouck over de Belgische Klimaatzaak: “Klimaatopwarming moet je zien als een vorm van geweld”

Ook in België spanden bezorgde burgers een klimaatzaak tegen de staat aan. (Die ze wonnen!) David Van Reybrouck was erbij en deed verslag.
Consument

De duurzame dood

Van cremeren tot composteren en natuurbegraafplaatsen, Down to Earth onderzoekt vijf meer of minder duurzame manieren om te gaan.
Energie & klimaat, Consument

Warm de winter door

Iedereen probeert op een energiezuinige warm te blijven deze winter. Hoe doen mensen elders op de wereld dat en hoe deden we dat vroeger?
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Lou op “Je beroepen op nationale vrijheid is een vorm van egoïsme”
  • Hannes op Waar komt al dat stikstof vandaan?
  • André op Bedreigde dorpen
  • Inouschka Vander Parren op Waar komt al dat stikstof vandaan?
  • Eric van den Berg op Verwarm je huis (niet) met een theelichtje
  • Eric van den Berg op Verwarm je huis (niet) met een theelichtje
  • CJT Baarslag op Voorkomen is beter dan genezen

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.