Deze week stemde de Tweede Kamer in met de melkveewet die ruimte moet geven voor economische ontwikkeling van de melkveehouderij. Milieudefensie reageerde teleurgesteld en voorziet meer megastallen. “Bedrijven worden zó groot dat weidegang onmogelijk wordt.”
Per 1 januari worden de melkquota afgeschaft omdat die volgens de Europese Commissie de economische groei van de melkveehouderijen tegenhouden. De Nederlandse zuivelindustrie groeit namelijk fors, met name in de export naar China en de rest van Azië. De nieuwe melkveewet moet de deur openen naar wereldhandel.
Schadelijk voor mens, milieu en dier
De verwachtig is dat er de komende jaren 200 duizend koeien bijkomen en de boeren 20 procent meer gaan produceren. Maar meer koeien betekent meer mest. Met alle gevolgen van dien. Door het mestoverschot komen schadelijke stoffen als stikstof en fosfaat in het gond- en wateroppervlak terecht. De meststof nitraat is schadelijk voor ons drinkwater.
Daarbij komt door de eenzijdige fok op hoge productie het welzijn van de koeien in het geding. Ruim 75 jaar geleden leverde een koe 3300 liter melk, dat is inmiddels 8000 liter per jaar. Een groot deel van de koeien krijgt daardoor uier- en klauwontsteking.
Mestoverschot
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil daarom milieuvoorwaarden stellen aan de groei van de melkveehouderijen. De melkveehouders moeten de de toename van het mestoverschot beperken en de groei van hun bedrijf compenseren met de aankoop van extra grond. Een andere optie is de toename van het mestoverschot met 100 procent verwerken. Het idee is dat deze voorwaarden een rem zullen zetten op het aantal koeien dat een veehouder kan houden.
Volgens Milieudefensie biedt dit echter geen enkele garantie. Al eerder bleek dat er op grote schaal wordt gefraudeerd met mest en dat de mestwetten de groei van de veestapel niet afremmen .
“Daarom hebben we aan staatssecretaris Dijksma gevraagd om nieuwe grenzen te stellen aan de veehouderij”, zegt Jacomijn Pluimers, campagneleider duurzaam voedsel van Milieudefensie. “We willen dat melkveebedrijven alleen nog mogen groeien als ze genoeg grond bijkopen om hun koeien naar buiten te laten en hun mest op uit te rijden. De melkveehouderij moet ver weg blijven van industriële mestverwerking, dat levert in de varkens- en kippensector al genoeg problemen op. En als de groei van de melkveehouderij dan toch uit de hand loopt moet er maar een nieuwe grens ingevoerd worden. Dat kan bijvoorbeeld met productierechten, een systeem dat bepaalt hoeveel dieren er gehouden mogen worden.”
Campagne weidegang
Om hun eisen kracht bij te zetten is Milieudefensie gestart met de campagne Wij Willen Wei waarmee ze aandacht vraagt voor weidegang. De koeien verdwijnen uit ons landschap en dat wordt met de nieuwe wet alleen maar erger. “Bedrijven worden zó groot dat weidegang onmogelijk wordt”, zegt Pluimers.
Ook voor de boeren is de nieuwe wet volgens Milieudefensie een crime. Megastallen verdringen in hoog tempo de familiebedrijven waardoor het onmogelijk wordt hun hoofd boven water te houden.Met de campagne pleit Milieudefensie voor een omschakeling naar kwaliteitsproducten in plaats van zoveel en zo goedkoop mogelijk produceren.
Steun van LTO
LTO Nederland waardeert de steun van Milieudefensie voor weidegang. “Ook wij willen weidegang stimuleren. Dat is precies wat we met elkaar hebben afgesproken in het convenant weidegang”, reageert voorzitter Kees Romijn namens LTO Melkveehouderij.
Het convenant weidegang is een overeenkomst met 63 partijen die weidegang willen bevorderen. Momenteel staan ongeveer op 80 procent van de Nederlandse melkveebedrijven de koeien in de wei.
Pluimers is echter sceptisch: “We hebben weinig vertrouwen in dat programma omdat het huidige Convenant Weidegang na 2 jaar praten nog niet tot verbetering heeft geleid”, aldus Pluimers.
Uit een peiling van TNS NIPO die in opdracht van Milieudefensie is gedaan blijkt dat 97 procent van de Nederlanders graag koeien in de wei wil blijven zien.
Lees ook: Bereid je voor op de melktsunami
Aad zegt
En jullie denken dat ze in Den Haag luisteren. Dat doen dictators niet. Die denken alleen aan hun eigen kop.