Voor ongeveer 40 personen. Of voor 4: deel dan de hoeveelheden door tien en neem 1 sinaasappel en 1 ui. De zoete aardappel kan eventueel vervangen worden door pompoen.
Ingrediënten:
- 8 uien
- bolletje knoflook
- olijfolie
- 8 el komijnzaad
- 1250 g winterwortels
- 1250 g zoete aardappel
- 6 l groentebouillon
- 4 kleine bio pers-sinaasappels
- bosje tijm
- 1000 g rode linzen
Bereiding:
1. Snijd de ui en teentjes knoflook fijn. Verhit wat olie in de soeppan. Bak de ui met de knoflook en 4 el komijnzaad 1 minuut zachtjes.
2. Schil de wortels en zoete aardappel en snijd ze in plakjes. Bak 1 minuut mee zonder te laten kleuren. Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook.
3. Was de sinaasappel en rasp de oranje schil er dun af. Houd de rasp apart en doe 2 sinaasappels in stukjes in de pan.
4. Laat de soep 10 minuten zachtjes koken.
5. Maak intussen de gremolata. Rooster in een droge koekenpan het laatste komijnzaad en schud in een vijzel. Vijzel het komijnzaad grof. Ris de blaadjes van de tijm. Rasp 1 of 2 extra tenen knoflook. Meng de sinaasappelrasp met de tijm, knoflook, het komijnzaad en nog wat olijfolie.
6. Pureer de soep grof met de staafmixer. Voeg de linzen toe en kook de soep nog 15-20 minuten tot de linzen gaar zijn. Breng de soep op smaak met zout en peper en sap van de laatste 2 sinaasappels.
7. Schep de soep in kommen. Schep in elke kom wat gremolata en maak af met een scheutje olijfolie.
Geef een reactie