Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata

Zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata

Michiel Bussink | 19 augustus 2024 |

Voor ongeveer 40 personen. Of voor 4: deel dan de hoeveelheden door tien en neem 1 sinaasappel en 1 ui. De zoete aardappel kan eventueel vervangen worden door pompoen.

Ingrediënten:

  • 8 uien
  • bolletje knoflook
  • olijfolie
  • 8 el komijnzaad
  • 1250 g winterwortels
  • 1250 g zoete aardappel
  • 6 l groentebouillon
  • 4 kleine bio pers-sinaasappels
  • bosje tijm
  • 1000 g rode linzen

Bereiding:

1. Snijd de ui en teentjes knoflook fijn. Verhit wat olie in de soeppan. Bak de ui met de knoflook en 4 el komijnzaad 1 minuut zachtjes.

2. Schil de wortels en zoete aardappel en snijd ze in plakjes. Bak 1 minuut mee zonder te laten kleuren. Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook.

3. Was de sinaasappel en rasp de oranje schil er dun af. Houd de rasp apart en doe 2 sinaasappels in stukjes in de pan.

4. Laat de soep 10 minuten zachtjes koken.

5. Maak intussen de gremolata. Rooster in een droge koekenpan het laatste komijnzaad en schud in een vijzel. Vijzel het komijnzaad grof. Ris de blaadjes van de tijm. Rasp 1 of 2 extra tenen knoflook. Meng de sinaasappelrasp met de tijm, knoflook, het komijnzaad en nog wat olijfolie.

6. Pureer de soep grof met de staafmixer. Voeg de linzen toe en kook de soep nog 15-20 minuten tot de linzen gaar zijn. Breng de soep op smaak met zout en peper en sap van de laatste 2 sinaasappels.

7. Schep de soep in kommen. Schep in elke kom wat gremolata en maak af met een scheutje olijfolie.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Eiwitbron van eigen wateren

We krijgen groen licht van Good Fish Foundation voor mosselen uit onze eigen Oosterschelde, vertelt Michiel Bussink.
Recept

Natuur is eigenlijk altijd kunst

Michiel Bussink laat zich beïnvloeden door de Botanischer Wahnsinn van herman de vries en maakt een gemengde wilde voorjaarsplantensalade.
Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Recept

Oliebollentraditie

De conservatief in Michiel Bussink koestert het wintergebak dat zich al zo'n 5 eeuwen in de Lage Landen heeft bewezen: oliebollen.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons