Heeft u al gewobd dit jaar? Langzamerhand is de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) zo bekend, dat ‘wobben’ een werkwoord is geworden. Hoog tijd dat het in de Van Dale wordt opgenomen!
U wobt als u informatie opvraagt bij een bestuursorgaan over de uitvoering van zijn taak, waarbij u verwijst naar de WOB.
Een bestuursorgaan, zoals een gemeente, moet op basis van de WOB uit eigen beweging informatie geven over de uitvoering van haar taak. Maar daarnaast moet een bestuursorgaan serieus ingaan op verzoeken om informatie van burgers of organisaties.
Het uitgangspunt is dat alle stukken openbaar zijn, maar er zijn wel uitzonderingen. U zult bijvoorbeeld van de staat geen informatie krijgen over de locatie van kernwapens in Nederland: daardoor kan de veiligheid van de staat in gevaar komen. Via WikiLeaks ligt die informatie overigens alsnog op straat.
Opvallend is dat de WOB een groen karakter heeft. Een verzoek om milieu-informatie kan niet snel worden geweigerd. Bijvoorbeeld als het gaat om de uitstoot van gevaarlijke stoffen bij een bedrijfsbrand, zoals onlangs in de gemeente Moerdijk, kan het bevoegde bestuursorgaan niet zeggen dat die informatie vertrouwelijk is. Om als omwonende op milieuvervuiling te kunnen reageren, moet je immers wel weten wat er aan de hand is.
Een praktijkvoorbeeld. Milieudefensie deed vorig jaar een onderzoek bij gemeenten naar het gebruik van duurzaam hout bij aanbestedingen. We deden daarbij een beroep op de WOB. We konden bezwaar maken als een gemeente niet binnen vier weken reageerde. Maar dat kostte de gemeente ook geld. Een gemeente die we erop hadden gewezen dat ze te laat reageerde, en die vervolgens nóg niet binnen twee weken de gevraagde informatie gaf, moest een dwangsom betalen.
In de Algemene wet bestuursrecht (artikel 4:17) staat precies wat dat kost. “De dwangsom bedraagt de eerste veertien dagen 20 euro per dag, de daaropvolgende veertien dagen 30 euro per dag en de overige (veertien, JM) dagen 40 euro per dag.”
Zo kan een weerbarstige gemeente u nog aardig wat geld opleveren! De meeste gemeenten komen echter snel over de brug met de gevraagde stukken.
Wil u wobben? Kijkt dan op www.milieuhulp.nl, een gratis kennisbank van enkele milieuorganisaties, waaronder Milieudefensie. U vindt daar informatie over de WOB en een standaardbrief die u direct kunt gebruiken.
Geef een reactie