Reacties

  1. Ivan zegt

    Dit artikel met een stukje elektriciteitsgeschiedenis heb ik met veel interesse gelezen. Je staat bij elektriciteitsvoorziening nooit zo stil. Dit bewijst wel dat de efficiency van duurzame energie nog in de kinderschoenen staat. Er moet nog veel gebeuren.

    • Eijmert W. Kleijn zegt

      Op zich is DC in huizen en gebouwen een goed idee , vooral als er zonnepanelen op het dak staan. En zeker als de “salderingsregelijng” versobert gaat worden. Steeds meer apparaten werken intern op gelijkstroom, zoals de genoemde adapters, leds etc. Maar ook nieuwe grotere gebruikers zoals koelkasten en zelfs Airco’s worden tegenwoordig voorzien van “Inverter techniek” waarbij ook eerst AC wordt omgezet in DC voordat dit naar de motor-inverter gaat. Het zou dus goed zijn als alle apparaten voorzien zouden worden van een DC aansluiting naast de AC aansluiting. Zodat alle gebruikers in principe de stroom uit de zonnepanelen gebruiken en dat een tekort aan Solarstroom aangevuld wordt met AC uit het net. Dit is heel goed en redelijk eenvoudig te realiseren. Maar er is nog wel een probleem op te lossen. DC is veel moeilijker af te schakelen omdat er dan een vlamboog aan blijven “staan” die niet snel dooft omdat er geen “nuldoorgangen ” zijn Dat treedt op als we gewone schakelaars blijven gebruiken met simpele contactjes, maar ook bij het lostrekken van stekkers in stopcontacten.

    • Eijmert W. Kleijn zegt

      Op zich is DC in huizen en gebouwen een goed idee , vooral als er zonnepanelen op het dak staan. En zeker als de “salderingsregelijng” versobert gaat worden. Steeds meer apparaten werken intern op gelijkstroom, zoals de genoemde adapters, leds etc. Maar ook nieuwe grotere gebruikers zoals koelkasten en zelfs Airco’s worden tegenwoordig voorzien van “Inverter techniek” waarbij ook eerst AC wordt omgezet in DC voordat dit naar de motor-inverter gaat. Het zou dus goed zijn als alle apparaten voorzien zouden worden van een DC aansluiting naast de AC aansluiting. Zodat alle gebruikers in principe de stroom uit de zonnepanelen gebruiken en dat een tekort aan Solarstroom aangevuld wordt met AC uit het net. Dit is heel goed en redelijk eenvoudig te realiseren. Maar er is nog wel een probleem op te lossen. DC is veel moeilijker af te schakelen omdat er dan een vlamboog aan blijven “staan” die niet snel dooft omdat er geen “nuldoorgangen ” zijn Dat treedt op als we gewone schakelaars blijven gebruiken met simpele contactjes, maar ook bij het lostrekken van stekkers in stopcontacten. Uiteraard zijn daar ook wel weer oplossingen voor.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.