Het jongste rapport van het klimaatbureau van de Verenigde Naties onderstreept eens te meer hoe urgent maatregelen zijn. Ook windmolens op land zijn hard nodig. Daarbij moeten we inpassing in het landschap en draagvlak onder de bevolking niet uit het oog verliezen.
Koraalriffen en het Noordpoolijs verdwijnen, omdat de temperatuur van de aarde verder zal stijgen. Dat staat in het deze week verschenen rapport van het klimaatbureau van de Verenigde Naties. De gevolgen zijn nog erger als het klimaat verder opwarmt. Nu al komt hierdoor de voedselvoorziening van de mensen in de tropen in gevaar, omdat oogsten mislukken door hitte en watertekorten. Gewapende conflicten en vluchtelingenstromen zijn het gevolg.
Het rapport laat laat eens te meer zien hoe ernstig de gevolgen van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering zijn. En hoe urgent het is dat we deze ellende proberen te voorkomen door de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. In het vorig jaar gesloten Energieakkoord doet een groot aantal partijen daarvoor een belangrijke aanzet.
Windparken
Deze week maakte de regering bekend op welke elf locaties zij grootschalige windparken op land wil laten realiseren. Ik ben blij met dat voorstel, want wind op land is een belangrijk onderdeel van de mix aan maatregelen die we nodig hebben. Het kabinet neemt nu haar verantwoordelijkheid en geeft duidelijk aan waar zij vindt dat grootschalige opwekking van windenergie wel kan en waar niet. Er moet natuurlijk wel aandacht worden besteed aan de precieze inpassing van die grote parken, rekeninghoudend met natuurgebieden bijvoorbeeld, zodat de nadelen voor landschap en omgeving tot een minimum worden beperkt.
Draagvlak
Wind op land moet overigens ook op kleinere locaties gerealiseerd worden. Het is van belang dat burgers uit de buurt hier ook zelf de ruimte voor krijgen. De vereniging ‘Friese dorpsmolens’ heeft goede ervaringen opgedaan met het verwerven van draagvlak voor windmolens. Door als inwoners van de dorpen te investeren in windmolens wordt er geld verdiend dat direct wordt ingezet voor de lokale gemeenschap. Zo houdt de windmolen het dorpshuis in stand.
Ook Milieudefensie werkt aan draagvlak, bijvoorbeeld door omwonenden van de A15 te betrekken bij windprojecten en zo direct de vruchten te laten plukken van energieopwekking.
Windmolens dragen zo bij om de problemen van de wereld (klimaatproblematiek) en de problemen van de eigen omgeving (leefbaarheid) op te lossen. Met die visie voor ogen is het nu tijd grote stappen te gaan zetten.
Hans Berkhuizen is directeur van Milieudefensie
Manon Wille zegt
Er zijn meer voorbeelden van windmolenpark(jes) waar omwonenden meedenken en medeeigenaar worden: ik ben zelf vanaf het prille begin betrokken bij Windpark Nijmegen-Betuwe en het ziet er goed uit …! Hopelijk staan de molens er eind 2015.
Willy zegt
Wat is de mening van Milieu Defensie over de onderzoeken en meningen tegen windenergie van de site http://www.nkpw.nl/ ?
(Nationaal Kritisch Platvorm Windenergie)
m.vr.gr. Willy Jaspers Focks