Aankomende woensdag begint documentairefestival IDFA. Wij hebben er zin in! En we weten ook al waar we heen willen. En jij? Nog het programma aan het doorspitten? Vooral doen, maar lees eerst onze 10 tips (op alfabetische volgorde).
-
10 Billion – What’s on Your Plate
De regisseur van Taste the Waste, Valentin Thurn, buigt zich in deze film over de vraag waarmee we straks die tien miljard wereldburgers moeten voeden. Kweekvlees en genetisch gemodificeerde zooi of zijn er ook andere alternatieven? Ja dus: kleinschalig en lokaal geproduceerd voedsel. Hell yeah!
-
Banking Nature
De natuur beschermen door er een prijskaartje aan te hangen, is dat werkelijk de beste oplossing? Bedreigde diersoorten en bossen behandelen als financiële producten? Banking Nature onderzoekt de risico’s hiervan en laat voor- en tegenstanders zien. De opmerking van Mark Tercek, CEO van The Nature Conservancy (voormalig investment banker bij Goldman Sachs, op zichzelf al suspect) zegt wat mij betreft genoeg: “If we invest money in protecting nature, we’ll earn very, very high financial returns.”
Gerelateerd aan dit onderwerp is het idee van biodiversity offsetting, natuurcompensatie. Eerder schreven wij dit hierover: Betalen voor vernietigen biodiversiteit slecht idee.
-
Behemoth
De Chinese regisseur Liang Zhao reist door Binnen-Mongolië en ziet hoe destructief de ongelimiteerde groei van dit land is. Met massale mijnbouwindustrie en een spookstad vol leegstaande, eentonige wolkenkrabbers concludeert hij dat de zoektocht naar het paradijs lijkt te zijn geëindigd in een hel.
-
How to Change the World
Heerlijke film over de onbevangen oprichters van Greenpeace, die bijna allemaal ook voor camera verschijnen. De bij de film betrokken dochter van twee van de oprichters, Emily Hunter: “Het gaat niet over Greenpeace, of over een groep hippies uit de jaren zeventig, maar over hoe een kleine groep gewone, maar toegewijde, gepassioneerde mensen werkelijk de wereld kan veranderen.”
Lees ons interview met haar.
En o ja, ook hij is een van de oprichters van Greenpeace… De ‘Judas’ van het verhaal, oud-voorzitter Patrick Moore en grote splijtzwam binnen de organisatie, heeft zich bijzonder genoeg tóch laten interviewen voor How to Change the World. Hij heeft zich later als consultant regelmatig uitgesproken tegen klimaatverandering en is de man die een tijd geleden viral ging omdat hij een glas glyfosaat kreeg aangeboden nadat hij zei dat het veilig was om te drinken. Woedend weigerde hij: “Ik ben toch niet gek!”.
-
Land Grabbing
Soms is het impliciete, soms expliciete landroof, maar deze film laat zien hoe kleinschalige boeren in Roemenië, Cambodja, Ethiopië, Sierra Leone en Indonesië hun land en daarmee hun zelfstandigheid en waardigheid wordt afgepakt. Soms met heel veel geweld, soms met een veel te kleine afkoopsom. Altijd met pure zelfverrijking als doel. En de Europese Unie speelt daarin een kwalijke rol. Een van die vele waardevolle films die je eraan herinneren dat er wel degelijk een verband is tussen ellende ver weg en ons eigen welvarendheid.
Lees ook: “Armoede en landroof moeten worden tegengegaan door te investeren in kleinschalige landbouw”
-
Need for Meat / Vleesverlangen
Een vleesverslaving, bestaat dat? En zo ja, wat doe je er tegen? In de buitengewoon persoonlijke film Vleesverlangen (IDFA gebruikt alleen Engelstalige titels, dus daar heet de film Need for Meat) gaat Marijn Frank (bekend van de Keuringsdienst van Waarde) op zoek naar antwoorden. Ze wordt vooral gedreven door de vraag: welk voorbeeld geef ik eigenlijk aan mijn kind? “Als verstokte vleeseter heb ik het morele gelijk niet aan mijn kant. Wel verfrissend toch?” De trailer geeft een heel goed beeld van wat je kunt verwachten: Frank loopt stage in een (op zich klein en vriendelijk) slachthuis met als doel zelf een dier te slachten. “Ik vind dat ik dat er voor over moet hebben om vlees te kunnen eten.”
Lees ook:
Ons interview met Marijn Frank
Ons artikel Ziek van antibiotica. Wat is een gezonde veehouderij?
Onze filmrecensie van One Single Planet waarin Marianne Thieme zegt: “De bio-industrie is een tikkende tijdbom”
-
Racing Extinction
https://www.youtube.com/watch?v=PijSIbXCK1Q
Zitten we al middenin de zesde massa-extinctie of kunnen we die nog stoppen? Oscar-winnaar Louie Psihoyos van het ijzingwekkende The Cove is terug met verborgen camera’s en undercoverteams om de illegale handel van bedreigde diersoorten te laten zien. Met grootschalige filmprojecties op gebouwen en muren vraagt hij, met een team van kunstenaars en wetenschappers, aandacht voor een andere grote bedreiging van diersoorten: klimaatverandering. Op 2 december wordt de film uitgezonden door Discovery.
-
Return of the Atom
Finland heeft de twijfelachtige eer om als eerste westerse land na de Tsjernobyl-ramp een nieuwe kerncentrale te bouwen. Hij had al in 2009 af moeten zijn, maar er loopt nogal wat mis. Zoals IDFA het zo mooi verwoordt: “Wat begint als een ambitieus wereldproject, ontpopt zich tot dorpsklucht dat het hele scala aan menselijke zwakheden blootlegt. (…) De film volgt de verwikkelingen rond de reactor over een periode van tien jaar en schetst een bij vlagen hilarisch, maar vooral verontrustend beeld van naïeve bestuurders, schaamteloze hoogmoed en stuitende hebzucht.”
-
Surire
Het nationaal park Salar de Surire is een zoutvlakte op meer dan vierduizend meter hoogte in het Chileense deel van de Andes. Verdrietig maar waar (en helaas niet uniek), ook al is dit kale, uitgestrekte gebied beschermd, toch wordt er, met medeweten van de autoriteiten, zout gewonnen.
-
This Changes Everything
Een klimaatfilm die al in de eerste vijf minuten een hoopgevend perspectief biedt? Hij bestaat: This Changes Everything, naar het boek van Naomi Klein, geregisseerd door haar echtgenoot Avi Lewis. Klein legt uit dat we de Aarde sinds de Verlichting zijn gaan bekijken als een machine die wij kunnen beheersen en kunnen leegplukken. Het mooie is: dat verhaal kunnen we veranderen.
Lees ook onze recensie.
-
Wastecooking: Make Food Not Waste
In zijn op frituurvet rijdende auto komt activist David Gross in actie tegen de wereldwijde verspilling van voedsel. Vijf weken lang reist hij langs vervuilers en probleemoplossers in vijf landen en kookt overal gerechten in de aanhanger achter zijn auto: een afvalcontainer omgebouwd tot minikeuken. Hij bezoekt onder andere de bekende Nederlandse chefkok Jonathan Karpathios.
-
BONUS: Thuis kijken
Nooit meer zeggen: er is niks op teevee. Er is altijd het themakanaal Holland Doc, dag en nacht. Met vanaf 14 november de themaweek ‘De kracht van klein’, naar aanleiding van het speciale programma rond de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber, dit jaar gastcurator tijdens IDFA. Precies twintig jaar geleden schreef Barber zijn toonaangevende boek Jihad vs. McWorld over globalisering. Ook If Mayors Ruled the World (Als burgemeesters de wereld zouden regeren) was voor veel mensen een inspiratiebron. NPO Doc sluit hierbij aan met documentaires die juist gaan over Barbers alternatief: kleine, zelfvoorzienende gemeenschappen en maatschappelijk betrokken burgers. Heel veel films zijn ook On demand te bekijken!
Geef een reactie