Reacties

  1. Thijs de la Court zegt

    Ik vind het sympathiek klinken, dat de Waddenzee bijvoorbeeld instemming zou moeten geven. Ik denk dat ik de bedoeling begrijp. Maar ik vind het ook een beetje vreemd, net als de uitspraak ‘de natuur’ kan goed voor zichzelf zorgen. Eigenlijk vind ik het antropocentrisch. Want het is ‘ons’ (menselijke) waardesysteem dat we juridisch vertalen in recht. Dus je neemt de natuur als rechtspersoon over in ons waardesysteem en pretenderen dus dat de natuur dat zou ‘willen’. Nou, dan kom je erg in de knoop met de complexe werkelijkheid. Ik heb helemaal niet de pretentie het ‘waardesysteem’ (een menselijk woord) op de natuur de projecteren. Respect voor de natuur, ook vanuit onze menselijke waarden, is iets anders. En vanuit een visie dat we deel zijn van, of afhankelijk zijn van, de complexe balansen, feedback mechanismen, kwaliteit en stabiliteit van de natuur (dus niet de rentmeester zijn, maar kwetsbaar onderdeel van die balansen) kan je heel veel zeggen over bescherming, economie (zoals over groei) en waarden. Maar deze visie op rechten van natuur in ‘ons’ systeem vind ik niet houdbaar noch wenselijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.