Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Veertigjarentaart

Veertigjarentaart

Michiel Bussink | 14 april 2011 |

Het leven begint bij veertig. Wordt gezegd. Vooral bedoeld als bezweringsformule om latente is-dit-het-leven-nu?- gedachten de kop in te drukken. Tevergeefs, want ze ploepen hoe dan ook op: is veertig jaar Milieudefensie aanleiding voor een feestje?

VeertigjarentaartAls het een beetje gelukt was: de aarde gered, onze leefwijze enigszins in evenwicht met het komen en gaan van stof, lucht, water. Je kunt daar plichtmatig rooskleurig over gaan zitten doen, zo van de zure regen is veel minder, de Rijn een stuk schoner, het glas is half vol en als het dan toch leeg is, brengen we het met zijn allen mooi naar de glasbak.

Maar het is wel zo eerlijk om objectief proberen te kijken: is ons aller ecologische voetafdruk nu bescheidener dan in 1971? Eh, nou nee, niet bepaald. Gaat het misschien dan toch een beetje de goede kant op? Eh, nou nee, niet bepaald. Kerncentrales worden uit de kast gehaald, 130 kilometer per uur mag er worden gereden, een stal met een miljoen kippen wordt er gebouwd en laten we het maar niet over die twee miljard Indiërs en Chinezen hebben die aan het autorijden en vlees eten slaan.

Kan ik er wat aan doen? Tja. Het gras groeit. De vogel fluit. De boom loopt uit. Het leven gaat door. Morgen, overmorgen, hoe dan ook. Er het beste van maken, niks anders zit er op. Af en toe flink stennis schoppen. Dan weer rustig zitten, de tijd nemen, voor het bakken van een feestelijke taart. Citroen-amandeltaart: zoet én zuur, zoals leven op aarde.

Citroen-amandeltaart

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 125 gram suiker
  • 4 biologische citroenen
  • 75 gram amandelen
  • 125 ml. slagroom
  • vanillestokje
  • 225 gram bloem
  • 130 gram boter
  • zout

Zeef de bloem met 75 gram suiker. Snijdt de boter er doorheen. Voeg een losgeklopt ei en een snuf zout toe, kneed er een deeg van, leg minstens een half uur in plastic folie in de koelkast. Rol het deeg uit, bekleed er een lage taartvorm mee, leg een stuk aluminiumfolie in de deegvorm, bestrooi met gedroogde erwten en bak de bodem een kwartier in een op 180 graden voorverwarmde oven. Verwijder dan folie en erwten en bak nog eens tien minuten. Klop twee eieren met de rest van de suiker tot een romig mengsel. Roer het sap en de geraspte schillen van de citroenen er door, plus de fijngehakte amandelen, room en innerlijk van het vanillestokje. Giet in de vorm en bak vijfentwintig minuten in de oven.

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken Lekker landschap en Ik eet dus ik ben.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: Down to Earth 04 (apr 2011)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Toekomstige tuinbonen

Op Michiel Bussinks juniverjaardag staat er - als het even meezit - een recept met de eerste tuinbonen van het seizoen op tafel, zoals couscous met munt en tuinbonen.
Recept

Zoete kastanjeberg, indachtig toekomstige generaties

We waden als mensheid rond in een poel van pijnlijke puinhopen, maar de moed verliezen kan niet. Dus maakt Michiel Bussink een feestelijk nagerecht voor zijn geliefden.
Recept, Samen eten

Recept voor 150 liter Sering-soep

Of je nou 60 liter soep wil koken, of 150 liter om uit te delen tijdens de A12-blokkade van XR, de Sering-koks draaien er hun hand niet voor om. Dit is hun basissoep.
Recept

Recept: Kikcurry met groenten

Voor ongeveer zes personen. Ingrediënten • 375-500 gr. sperziebonen (vers of uit de diepvries), afgehaald en gehalveerd• 2-3 paprika’s (mix van kleuren)• 250 gr. champignons• 2 uien• 3 teentjes knoflook• 1 stuk gember (ca. 1 duimgrootte)• 1 rode peper• 1 blik kokosmelk (400 g)• 1 blik kikkererwten (400 g)• 1/2 groentebouillonblokje, opgelost in 125 ml […]
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Rob Dikkers op Op Achterhoekse akkers keert de natuur terug
  • Marijke Kortekaas op Inheemse toppers voor in de tuin
  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 52 april 2019

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons