Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Tuinboonsalade van Alma

Tuinboonsalade van Alma

Michiel Bussink | 14 juni 2012 |

Moestuinboeken waarin gekookt wordt zijn hip. Hoe moeten we dit duiden?

Tuinboonsalade van AlmaMoestuinboeken waarin ook wordt gekookt: was het eerst een originele combinatie, de laatste paar jaar verschijnen ze aan de lopende band. Lange stijd stond de ‘Kok en de Tuinman’ van Amanda Hesser alleen op de planken, inmiddels beginnen we bij het zien van weer een boek met vrolijk koken uit de moestuinoverdaad op de cover, bijna te gapen.

Hoe moeten we die mode sociologisch duiden? Is er een verlangen naar leven van het land? Het zou interessant zijn om te weten of met de groeiende populariteit van die zelf-je-groenten-verbouwen-en-klaarmaken-boeken er ook daadwerkelijk meer eetbare kilo’s van de huis, tuin en balkon komen. Volgens de cynicus is het marginaal gefröbel van pseudo-romantische Libelle- en Margriet-vrouwtjes die in hun dure landlevenlaarzen op de high tea lyrisch zitten op te scheppen over anderhalve aardbei die ze hebben grootgebracht.

Maar zo kijken we niet, integendeel: elke zelfgekweekte anderhalve aardbei is er meer dan één. En wie het zelf ook doet, weet dat het belang van de ervaren dankbaarheid, teleurstelling, schoonheid, vieze vermoeide handen, smaak, seizoensritmes, niet in kilo’s is uit te drukken. Iedereen die een rijtje aardbeien, pol bieslook of courgetteplant kweekt is een maatschappelijk waardevolle kennis- en ervaringsbron voor fatsoenlijke voedselomgang.

Dus kom maar op met die moestuinkookboeken waarbij een van de nieuwste extra aandacht verdient: Alma Huiskens en Doortje Stellwagens ‘Met mest en vork’. Behalve een moestuin- en kookboek is het een foto-, lees-, blader-, kijk- en leerboek. Bovendien overstijgt het de oppervlakkigheid van veel groenkookboeken door de bijlagen over ecologische theorie, biologisch-dynamische landbouw en permacultuur. Inclusief aandacht voor de pioniers van die bewegingen, zoals de terechte – maar geen idolate – eer voor Rudolf Steiner, toch de grondlegger van de biologische landbouw. Hier een zomerrecept van Alma.

Tuinboonsalade van Alma

Ingrediënten

  • 600 gram gedopte tuinbonen
  • bonenkruid
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 3 eetlepel olijf- of zonnebloemolie
  • peper
  • zout
  • uitje
  • bieslook
  • mosterdblad (of iets dergelijks als raapsteeltjes, tuinkers, rucola)
  • 4 ronde verse geitenkaasjes

Kook de tuinbonen met weinig water en wat bonenkruid beetgaar (hoe jonger hoe korter de kooktijd) en giet ze af. Klop van olie, azijn, peper en zout een vinaigrette, schep dat samen met het zeer fijn gesnipperde uitje door de bonen en laat een half uur staan. Hak bieslook, het resterende bonenkruid en het mosterdblad (of iets dergelijks) heel fijn, meng de kruiden en wentel de geitenkaasjes erdoor. Leg de kaasjes op de bonen en serveer bijvoorbeeld met stevig brood.

Michiel Bussink schrijft over eten en drinken, voedsel, land- en tuinbouw, natuur en landschap, cultuurhistorie, levensbeschouwing en zingeving. Vind hem op www.michielbussink.nl 

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: Down to Earth 11 (jun 2012)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept, Samen eten

Recept voor 150 liter Sering-soep

Of je nou 60 liter soep wil koken, of 150 liter om uit te delen tijdens de A12-blokkade van XR, de Sering-koks draaien er hun hand niet voor om. Dit is hun basissoep.
Recept

Gevulde pompoen, geoogst met paard en wagen

Michiel Bussink gaat als work-out het liefst hooi van het land halen, of pompoenen. Die kunnen daarna mooi de oven in.
Recept

Natuur is eigenlijk altijd kunst

Michiel Bussink laat zich beïnvloeden door de Botanischer Wahnsinn van herman de vries en maakt een gemengde wilde voorjaarsplantensalade.
Recept

Oliebollentraditie

De conservatief in Michiel Bussink koestert het wintergebak dat zich al zo'n 5 eeuwen in de Lage Landen heeft bewezen: oliebollen.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons