De redactie geniet van een aantal dagen welverdiende rust en van de mooie stukken die we afgelopen jaar gemaakt hebben. Ziehier een greep uit de verhalen waar we trots op zijn!
Handcrew Overijssel
Mannen en vrouwen in gele pakken trekken door een zwartgeblakerd maanlandschap. Op zoek naar plekken waar stoom uit de grond komt. Daar harken en graven ze laagje voor laagje de grond open, tot al het vuur weg is.
Nederland heeft maar één brandweerteam dat gespecialiseerd is het bestrijden van natuurbranden: de handcrew Overijssel. Ze trekken te voet een natuurgebied in, met simpele gereedschappen. D2E-fotograaf Michael Rhebergen liep een dag met hen mee.
De zaak Boterbloem
Alies draait haar trekker het plein voor de Stopera op. Er staat een onverwacht grote groep mensen te wachten, gewapend met hooivorken en spandoeken. Ze zoekt een parkeerplek voor de hoofdingang van het Amsterdamse stadhuis, net als de twee trekkers achter haar. Pal voor de ingang staat het podium al klaar. Het is half één, over een uur begint de commissievergadering.
Een paar maanden lang volgde D2E-redacteur Carolien Ceton Alies Fernhout en haar strijd voor De Boterbloem, een biologische zorgboerderij aan de rand van Amsterdam die moet wijken voor een bedrijventerrein.
De theezakjesfanaticus
Michiel Bussink, ieder nummer weer goed voor een prikkelend recept, maakt zich kwaad over het theezakje.“Ik ben bang dat alle opgehoopte frustratie er binnenkort in één keer uitkomt als iemand het me nog een keer voorzet: een theezakje van kunststof. Schijt aan het milieu hebben ze bij Jacobs Douwe Egberts. En ook aan gezondheid!”
“Recyclen is een manier om je geweten te sussen”
Het begon met haar eigen prullenbak. Vroeger was dat een zwart gat waarin ze dingen liet verdwijnen. Maar op een gegeven moment ging ze zich gaan verwonderen over de vanzelfsprekendheid waarmee ze spullen weggooide. Wat maakt afval tot afval? En waar gaat het heen?
D2E-journalist Martijn Meijer interviewde filosofe Lisa Doeland, die ons wil laten nadenken over de vanzelfsprekendheid waarmee we afval in de vuilnisbak gooien. En dan geloven dat het weg is. “Afval heeft iets spookachtigs. Hoe harder we het proberen uit te bannen, hoe hardnekkiger het terugkeert.”
Maak je eigen voedselbos! Tien tips helpen je op weg
Voedselbossen zijn hip, en dat is maar goed ook. Want de landbouw zoals we die kennen, is aan vernieuwing toe. Met een voedselbos produceer je noten, fruit en andere eetbare gewassen, terwijl je ondertussen de bodem en de biodiversiteit herstelt.
Wil jij een voedselbos in je omgeving aanleggen? Marjolein Bezemer, community manager voor het Platform Voedselbossen Brabant, helpt je op weg. Van bestemmingsplannen tot grondwaterstand, van polyculturen tot waar haal je je plantgoed vandaan.
Op de bres voor de bij
Activisten kunnen niet ontbreken. Ieder nummer maakt vaste D2E-medewerker Rinkse Bijl drie korte interviews. Met Thijs Banken bijvoorbeeld, die krozenbomen beheert. Door hun vroege bloeitijd maken zij de voedselarme winter voor bijen korter.
Geef een reactie