Mariek Eggenkamp-Rotteveel Mansveld (67)
Isbioloog
Missie vlinders in het duingebied van Zuid-Kennemerland
Tellen helpt
Egbert de Boer telt planten, het hele jaar door. Joyce Verschoor telde dit jaar voor het eerst de vogels in haar eigen tuin. En Mariek Eggenkamp-Rotteveel Mansveld telt al 26 jaar vlinders in de duinen van Zuid-Kennemerland. Omdat registeren belangrijk is als populaties achteruit gaan – zodat we gepaste maatregelen kunnen nemen.
Tellen helpt: Egbert de Boer telt het héle jaar door planten
Ga je vaak op stap om planten tellen?
Tussen mei en oktober iedere week wel een keer. Voor het project Nieuwe Strepen inventariseer ik de plantensoorten per vierkante kilometer. En in de kerstvakantie doe ik mee aan de Plantenjacht, om te tellen welke soorten dan bloeien. Sinds mijn pensioen ben ik drie tot vier dagen per week met planten bezig, als districtscoördinator van Floron bijvoorbeeld. Dat is een club die de Nederlandse wilde flora en fauna onderzoekt en beschermt.
De Plantenjacht is midden in de winter. Wat bloeit er dan?
Van alles! Vorig jaar werden er 327 bloeiende soorten geteld. Madeliefjes, paardenbloemen en straatgras zie je het meest. Als je geluk hebt, kun je ook al hazelaars en sneeuwklokjes in bloei zien staan. En exoten, die uit tuinen zijn overgewaaid naar de natuur.
Verschillen de resultaten erg, van jaar tot jaar?
Ja, in 2016 was het aantal bloeiende soorten maar de helft van 2015. Dat komt vooral door de temperatuur. In Engeland gebruiken ze de gegevens om de gevolgen van klimaatverandering te onderzoeken, maar voor ons is het een manier om mensen op een laagdrempelige manier over planten te vertellen. In de kerstvakantie gaat iedereen wel een wandelingetje maken, dan is dit leuk om te doen.
Wat is de meest bijzondere plant die je gevonden hebt?
Het duizendguldenkruid op een strandje in het Larserbos. Dat is een plantje dat je normaal gesproken vooral aan zee ziet. Daaraan kun je zien dat je in Flevoland op de oude zeebodem zit, dat vind ik mooi.
Geef een reactie