Op de tweede dag van de 23e klimaattop in Bonn kondigde Syrië aan het Parijsakkoord te zullen ondertekenen. Wat zeggen onderhandelaars over de beweegredenen?
Syrië is voornemens het Parijsakkoord te ondertekenen, zo kondigde het land op de tweede dag van de klimaattop COP23 aan. Daarmee isoleert Syrië de Verenigde Staten, dat nu als enige land dit akkoord niet erkent. De Verenigde Staten hadden juist aangekondigd zich uit de klimaatafspraken, tijdens de klimaattop in 2015 in Parijs overeengekomen, te willen terugtrekken.
Syrië wordt sinds 2011 door een zware burgeroorlog geteisterd. Een handtekening onder het klimaatakkoord bleef uit. Tot nu.
Het Parijsakkoord ging van kracht op 5 oktober 2016, vlak voor COP22 in Marrakesh, toen de drempel van 55 handtekeningen werd bereikt. De meeste landen hebben het akkoord ook al geratificeerd, waarmee ze beloven het akkoord te zullen vertalen naar bindend nationaal beleid. Met 196 naties die het Parijsakkoord reeds ondertekenden, maakt Syrië het rijtje af. Alle naties van de VN hebben het akkoord nu ondertekend.
Hoewel president Trump in juni aangaf dat hij zich uit het Parijsakkoord wil terugtrekken, hebben de Verenigde Staten het akkoord wel degelijk ondertekend en geratificeerd. Het proces om het Akkoord officieel te verlaten kan vier jaar duren en is gepland voor na de volgende presidentsverkiezingen.
De executive director van de NGO Climate Action Network Jordanië, Safa’ Al Jayoussi, bevestigt: “Het is inderdaad een overwinning dat we de Verenigde Staten met hun klimaatsceptische houding volledig hebben geïsoleerd. De Syrische delegatie heeft de juiste keuze gemaakt. We mogen echter niet vergeten dat ze ook nog steeds Al-Assad vertegenwoordigen.” President Bashar Al-Assad is leider van de Syrische militaire dictatuur.
Aomar Khaber van het ministerie van milieu in Algerije en officieel lid van de Algerijnse delegatie op COP23, verklaarde tegen Down to Earth: “Wat Syrië doet is bovendien een belangrijke stap voor de hele groep van Arabische onderhandelaars, aangezien we nu als één blok kunnen onderhandelen. Ik sta echter wat sceptisch tegenover de vraag of Syrië zich ook werkelijk zal inspannen om aan de voorwaarden van het Akkoord [van Parijs] te voldoen.”
Hoewel Syrië in de komende jaren weinig daadkracht bij zijn nieuwe klimaatbeloftes zal kunnen voegen, valt de symbolische waarde van dit moment niet te onderschatten. Nu alle landen het akkoord tekenden en alleen de Verenigde Staten op hun stappen terug willen keren, geeft de internationale gemeenschap duidelijk aan dat klimaatverandering één van de grootste uitdagingen is van onze tijd, en dat we niemand achter kunnen laten.
Geef een reactie