Ze zijn verguisd door het Voedingscentrum, maar daardoor niet minder geliefd onder gezondheidsfreaks. En niet alleen bij hen: superfoods zijn intussen zelfs te koop bij de Action. Hoe vaak ook wordt gezegd dat er geen wetenschappelijke basis is voor de overtreffende trap aan gezondheidsclaims zweren toch steeds meer mensen erbij.
Het vreemde is dat die superfoods vaak vrij prijzig zijn en van ver komen. Dat laatste kan allerlei negatieve neveneffecten hebben, denk aan quinoa uit Bolivia. Het was altijd een goedkoop basisingrediënt voor de inheemse bevolking, maar doordat de rest van de wereld zich erop heeft gestort, is het voor hen nu onbetaalbaar. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Etiket
Een echt op feiten gebaseerde discussie wilde het vooralsnog maar niet worden; het meten van de effecten van voedingsproducten blijkt niet eenvoudig. Feiten over de geclaimde effecten van de superfoods zijn er eigenlijk ook nu nog niet, maar wel over de vitaminen en mineralen die er in een achttal specifieke producten zouden zitten. De Consumentenbond testte namelijk heel simpel of de op de verpakking vermelde gehaltes ook daadwerkelijk terug te vinden zijn in de inhoud. De uitkomst viel niet mee.
50 kilo
Op vier van de acht producten kwamen onterechte voedingsclaims voor. Laten we beginnen bij de Incabessen van Healthy Planet (Ekoplaza). Niet ‘boordevol’ vitaminen, er zitten alleen Vitamine B2 en B12 in en er moet respectievelijk 1 en 50 kilo van gegeten worden om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te komen. Oei.
Dan de Cacaonibs van Terranasa (o.m. Marqt), die rijk aan ijzer zouden zijn maar daar nauwelijks iets van bevatten. Macapoeder van Planetbio (online te koop) dan, ‘een natuurlijke bron van koper en jodium’? Eet drie boterhammetjes (niet zoutloos) en je hebt net zoveel jodium binnen als wanneer je de hele zak van 300 gram nuttigt. Koper zit er ook nauwelijks in (wel weer in brood). Laatste valsspeler is het Tarwegraspoeder van Kruidvat, dat 12 keer zoveel Vitamine A zou bevatten dan de dagelijks aanbevolen. U raadt het al, nauwelijks aangetroffen. Wel zit er veel ijzer in.
Lastige discussie
Ook hier blijkt weer hoe lastig die discussie rond superfoods is, want de incabessen hebben weliswaar een misleidend etiket, er zitten volgens de Consumentenbond wel erg veel goede vezels en vetzuren in. Net als in chiazaadjes, die zeker voor vegetariërs “geen gek idee” zijn. Hoewel lijnzaad een goedkoper alternatief is. Zo noemt de bond nog enkele minder exotische alternatieven voor de superfoods. Gedroogde pruimen (vezels), sinaasappel en broccoli (gezond voor het immuunsysteem). Misschien toch die maar meer eten.
Lees hier de bevindingen van de Consumentenbond.
Ria van Kleeff zegt
Hallo Wendy, ik wilde even reageren op je stuk je over quinoa. Jaren geleden, wel 15 of zo, verkochten we dat in de Wereldwinkels met het verhaal erbij, dat quinoa een hoogwaardig voedingsmiddel was, maar dat de Bolivianen liever Cola dronken en witbrood aten en dat het daarom vrijwel niet meer verbouwd werd, terwijl het zo’n hoogwaardig voedingsmidel was en uitstekend om de arme indiaanse bevolking te voeden.
Wendy Koops zegt
Ja, dat is ook heel goed. Die te grote vraag naar quinoa is vrij iets recents, waar veel mensen zich inmiddels bewust van zijn en vaak al naar handelen.