De Amerikaanse Stanford University stopt als eerste grote universiteit met alle investeringen in de steenkoolsector. Stanford heeft een van de grootste universitaire investeringsfondsen ter wereld, geschat op 18,7 miljard dollar. Het bestuur van de prestigieuze universiteit buigt hiermee voor de aanhoudende druk van studenten en professoren.
Dinsdag 6 mei 2014 besloot de bestuursraad van de universiteit om niet langer te investeren in de bedrijven in de steenkoolsector, waaronder mijnbouwbedrijven en energieproducenten. De raad volgde daarmee het advies van een panel van studenten, medewerkers, professoren en alumni. Dat panel achtte investeringen in steenkool in strijd met de eigen richtlijnen voor investeringen van de universiteit. Die dateren al uit 1971 en verbieden investeringen die sociale schade toebrengen.
Groeiende campagne
Met de beslissing is Stanford de eerste prestigieuze universiteit die toegeeft aan het groeiende protest tegen de investeringspolitiek van de Amerikaanse universiteiten. Stanford heeft een van de grootste universitaire investeringsfondsen ter wereld, geschat op 18,7 miljard dollar (13,4 miljard euro).
De zogenaamde ‘divestment-campaign’ startte twee jaar geleden maar kwam in de afgelopen weken en maanden echt op stoom, met studentenblokkades en open brieven door academisch personeel op tientallen universiteiten in de VS.
Op Harvard, de rijkste universiteit ter wereld, werd vorige week nog het kantoor van de voorzitter geblokkeerd door boze studenten, in St. Louis werden maandag 5 mei 2014 zeven studenten van de George Washington University opgepakt, toen ze een vergadering van het bestuur wilden verstoren.
Ook in Nederland zijn er aan verschillende universiteiten campagnes gestart om de universitietsbesturen ertoe te bewegen hun geld uit de fossiele sector terug te trekken.
Lees ook: Bill McKibben: “Stop met investeringen in de fossiele industrie”
Geef een reactie