Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Landbouw & voedsel > Ronde Tafel voor duurzaam rundvlees

Ronde Tafel voor duurzaam rundvlees

Liesbeth Sluiter | 29 april 2014 |

In januari kondigde McDonald’s aan in 2016 de overgang in te zetten naar duurzaam rundvlees; half maart publiceerde de Global Roundtable for Sustainable Beef (GRSB) een concept van haar ‘Principes en Criteria voor Mondiaal Duurzaam Rundvlees’. Daarop kwam veel kritiek: “te vaag en vrijblijvend”. Gert van der Bijl van Solidaridad, deelnemer aan deze Ronde Tafel, reageert.

McDonaldskoe_klein
Beeld Liesbeth Sluiter

Waarom bevatten de Principes en Criteria geen streefcijfers, blijft het auditsysteem vaag en wordt het antibioticagebruik nergens genoemd?
“Eén harde richtlijn voor alle betrokken productieregio’s is onwerkbaar; die zijn te verschillend. De Ronde Tafel certificeert niet, maar geeft een leidraad om regionaal uit te werken. Bovendien gaat het hier vooral om vlees uit Noord- en Zuid-Amerika, Canada en Australië, dat grotendeels naar Rusland, het Midden-Oosten en China gaat. Die markt vraagt niet om verantwoorde producten, certificeren van bedrijven is daarom nog geen optie en ook niet het doel van de Ronde Tafel. Het is een vrijwillige samenwerking, in een proces van onderaf.”

Zo’n Ronde Tafel zonder harde standaarden en sancties kan gaan fungeren als rookgordijn: bedrijven poetsen door deelname hun imago op zonder echt te veranderen.
“We maken kleine stappen. Veranderingen moeten ergens beginnen, in dit geval bij transparantie.”

Als je bedrijven geen wortel voorhoudt in de vorm van certificering waaraan ze kunnen verdienen, waarom zouden ze dan meedoen?
“Ik ben calvinistisch opgevoed, met de boodschap dat de mens geneigd is tot alle kwaad, maar ik denk toch dat de Ronde Tafel als platform, door initiatieven met elkaar te verbinden, impact kan hebben. Je lost er niet alle problemen mee op, je maakt wel een opening. Niets doen is geen optie.”

Maar misschien doet een Ronde Tafel met vage standaarden en controles wel meer kwaad dan goed, omdat consumenten de weg kwijtraken en bedrijven goede sier kunnen maken met niets. Kijk naar de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja: in 2011 ondertekenden een groot aantal partijen een intentieverklaring: 100 procent verantwoorde soja in 2015. Daarna kochten Nederlandse bedrijven beduidend minder dan was afgesproken.
“Ontbossing voor soja is in Brazilië wel afgenomen, door een complex van oorzaken: het sojamoratorium; omdat veeboeren door betere praktijken grasland overhouden voor sojateelt; omdat sommige banken geen soja financieren waarvoor is ontbost. Het is een lange weg. Wij proberen bedrijven te begeleiden van zwart naar wit en zijn niet bang voor het grijs daartussen.”

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Landbouw & voedsel, Onder Vuur Verschenen in: Down to Earth 22 (april 2014)

Liesbeth Sluiter

Liesbeth Sluiter

Liesbeth Sluiter is journalist en fotograaf

  • Website van Liesbeth Sluiterliesbethsluiter.nl/home
  • Alle artikelen van Liesbeth Sluiter op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Landbouw & voedsel, Water

Hoe lang kan een liter water meegaan?

In Oaxaca, Mexico, vinden vrouwen nieuwe manieren om water langer mee te laten gaan voor de landbouw en weefindustrie.
Landbouw & voedsel, Uitgesproken

“Stop met het kweken van insecten voor consumptie”

Volgens Bernice Bovenkerk houden we met het eten van insecten het échte probleem in stand: de intensieve veehouderij.
Artikel, Landbouw & voedsel

Verbouwen uit de grond van je hart

Bij coöperatie De Graanrepubliek in Groningen wordt gewerkt aan lokale landbouw die goed is voor bodem, boer en buik.
Biodiversiteit, Landbouw & voedsel

Op Achterhoekse akkers keert de natuur terug

In de Achterhoek werken natuurboeren en natuurverenigingen samen om het cultuur- én natuurlandschap te beschermen en in ere te herstellen. Maar de boeren krijgen er weinig voor terug.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Rob Dikkers op Op Achterhoekse akkers keert de natuur terug
  • Marijke Kortekaas op Inheemse toppers voor in de tuin
  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 52 april 2019

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons