Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Landbouw & voedsel > Beter boeren > Revolutionaire Rode bessenbeweging

Revolutionaire Rode bessenbeweging

Michiel Bussink | 22 juni 2013 |

De foodmovement is de nieuwe sociale beweging van onze tijd. Daarom maken we panna cotta met rode en zwarte bessen.

Aalbessen
Beeld: Wikipedia

De revolutie is aan de gang. We gaan van een hiërarchische, centralistische op fossiele brandstoffen gestoelde samenleving, naar decentrale gemeenschappen van netwerken die energie, voedsel en zorg, zelf duurzaam regelen. Zegt professor ‘transitiekunde’ Jan Rotmans, en die kan het weten: begin jaren tachtig was hij een van de eersten die waarschuwden dat het mis ging met het klimaat. Toen werd hij niet serieus genomen, achteraf kreeg hij gelijk. Dus als Jan het zegt van die revolutie, zal het wel zo zijn.

En ja, het valt empirisch-wetenschappelijk te onderbouwen dat het bijvoorbeeld wemelt van de lokale en regionale voedselclubjes, -bedrijfjes, -groepjes. In de weer met aanleg van stadslandbouwplantages, het organiseren van boergondische maaltijden, workshops worsten draaien van bonte-bentheimer varkens uit de achtertuin, verrukkelijke voedselresten-verwerk-manifestaties, food-forest-experimenten, red-de-bij-acties, bier-van-spelt-brouwerijen en anti-Monsanto-demonstraties. Food is hot, cool, trendy, leading topic. Maar zou Jan geen last hebben van zijn groen geteinte whishful-bril als hij dat ‘revolutionair’ noemt?

Ik hou het er op dat de veranderprofessor gelijk heeft. De foodmovement is de nieuwe sociale beweging van onze tijd. Het gaat om allerlei mensen die op een uiteenlopende manieren bezig zijn met iets cruciaals: de zeggenschap over ons eten terugveroveren. Waardoor de voedselproductie weer verschuift richting het hart van de samenleving, eco-sociaal verbindend element tussen mensen, met de wereld. Een hoopvolle, krachtige, inspirerende beweging met heel veel energie. Wie doet er mee?

Rode en zwarte bessen in wijn met panna cotta en gebakken oudewijvenkruimels

Aalbessen zijn lang verwaarloosd fruit in onze keuken. Maar ze doen het van oudsher zo donders goed op onze eigen bodem, vandaar dat ze niet mogen ontbreken in onze beweging, voor rooie revolutie-toetjes.

Ingrediënten

  • 2 deciliter rode wijn
  • 1 Kaneelstokje
  • 1 Laurierblad
  • 1 kruidnagel
  • 200 gram gemengde rode en zwarte bessen
  • 200 gram suiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 deciliter room
  • ½ vanillestokje
  • 4 deciliter melk
  • agar-agar (vegetarisch bindmiddel)
  • 3 à 4 plakken oudewijvenkoek
  • Klont boter

Breng de wijn aan de kook met kaneelstokje, laurierblad, kruidnagel, 100 gram suiker en de bessen. Twintig minuten zachtjes laten koken. Binden met maïzena. Voor de panna cotta: de room opzetten met de rest van de suiker en het gesplitste vanillestokje. Een kwartier zachtjes laten trekken en het vanillestokje eruit vissen. De melk aan de kook brengen, de agar-agar er doorheen roeren, eventjes laten koken en door de vanilleroom roeren. Eventjes laten afkoelen. De bessencompote over vier glazen verdelen. Zodra de room begint te stollen, over de bessen gieten. Ondertussen de plakken oudewijvenkoek verkruimelen en in de boter krokant bakken. Strooi de kruimels over de panna cotta.

Michiel Bussink schrijft over eten en drinken, voedsel, land- en tuinbouw, natuur en landschap, cultuurhistorie, levensbeschouwing en zingeving. Vind hem op www.michielbussink.nl

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Beter boeren, Recept Verschenen in: Down to Earth 17 (jun 2013)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Natuur is eigenlijk altijd kunst

Michiel Bussink laat zich beïnvloeden door de Botanischer Wahnsinn van herman de vries en maakt een gemengde wilde voorjaarsplantensalade.
Recept, Samen eten

Recept voor 150 liter Sering-soep

Of je nou 60 liter soep wil koken, of 150 liter om uit te delen tijdens de A12-blokkade van XR, de Sering-koks draaien er hun hand niet voor om. Dit is hun basissoep.
Recept

Toekomstige tuinbonen

Op Michiel Bussinks juniverjaardag staat er - als het even meezit - een recept met de eerste tuinbonen van het seizoen op tafel, zoals couscous met munt en tuinbonen.
Recept

Germaans-christelijke eieren

Michiel Bussink heeft spijt van de kippen die hij heeft gekocht: ze leggen veel eieren, maar zijn ook heel agressief tegen elkaar.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons