
- Giet het vocht zo goed mogelijk uit je soep of stoofpot.
- Laat een flinke handvol havervlokken een nacht in de soep weken (zodat ze de rest van het vocht opnemen en tegelijkertijd de verteerbaarheid verbeteren). De hoeveelheid hangt af van hoeveel soep je nog over hebt. Ik zou zeggen een verhouding van 2:1 (2 delen uitgelekte soep op 1 deel havermout).
- Nu is het tijd om de textuur en consistentie te controleren. Pak een kom water en maak je handen nat. Je moet de burgers met je handen kunnen vormen. Lukt dat? Geweldig, ga naar stap 4. Vormt het mengsel een dikke, rommelige laag op je handen en vallen de burgers uit elkaar? Geen paniek, dat gaan we oplossen. Je kunt verschillende “lijm”ingrediënten toevoegen om de consistentie te verbeteren: kikkererwtenmeel, eieren, tarwemeel, overgebleven (of gekookte) rijst, couscous, quinoa, gierst… Voeg beetje bij beetje toe wat je bij de hand hebt, totdat je mengsel stijf genoeg is, maar nog steeds vochtig.
- Meng de dag erna je ingrediënten goed en geef ze wat extra’s, naar eigen smaak: fijngehakte knoflook of uien (passend bij elke mix), verse kruiden (peterselie en koriander zijn bijvoorbeeld heerlijk), kerrie- of komijnkruiden, gerookte paprika of gedroogd champignonpoeder. Vergeet het zout niet en laat even rusten.
- Leg een bakplaat op de bakplaat. Vorm je burgers, niet te dun, niet te dik. En vergeet niet je handen nat te maken (alleen je handen, zorg dat de burgers niet uitzakken!). Leg ze op de bakplaat.
- Zet de oven aan en verwarm deze op 180 graden. Bak je burgers aan beide kanten door ze voorzichtig om te draaien zodra er een korstje op de bodem begint te vormen (delicate fase, wees niet te snel!). Afhankelijk van de textuur en je oven kan de duur van deze stap variëren.
- Verwarm een koekenpan met frituurolie op het vuur. Haal de burgers uit de oven en laat ze aan beide kanten even in de hete olie glijden (draai ze voorzichtig om met een houten spatel) zodat er een knapperige, gefrituurde korst ontstaat. Deze stap helpt ook om de textuur te verbeteren.
- Serveer ze op een bord met een lekkere zelfgemaakte saus, een verse groene salade, gekarameliseerde uien of iets anders waar je zin in hebt. Geniet ervan!
Recente reacties