Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Recept: verklede bloemkool

Recept: verklede bloemkool

Michiel Bussink | 13 maart 2020 | 5 Reacties

 

 

totaal aantal views: 1.876; 1 views vandaag

De Amsterdamse gemeenteraad bedacht in 1904 dat het Naardermeer, die ‘waardeloze plas’, wel volgeplempt kon worden met stedelijk afval. De anders zo opgewekte en gelijkmoedige Jac. P. Thijsse ontstak in woede en klom met kameraad Eli Heimans in de pen om de plannen af te wenden. De voorgenomen stort, die uiteindelijk niet doorging, vormde de aanleiding om de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland op te richten. Het idee: we kopen waardevolle natuurgebieden gewoon zelf op, zodat er geen idiote plannen mee kunnen worden uitgevoerd. Een gouden idee, want zonder Natuurmonumenten was er in Nederland heel wat minder natuur overgebleven.

Inmiddels weten we dat het lang niet voldoende is. Er gebeurt buiten de grenzen van die natuurgebieden van alles dat funest is voor de natuurlijke rijkdom binnen die terreinen. Te veel stikstof vanuit de landbouw, om maar eens wat te noemen. Tel daarbij op de dramatische achteruitgang van de biodiversiteit in die landbouwgebieden zélf. Daar moet iets drastisch anders, willen we nog natuurlijke rijkdom overhouden. Alleen gaat dat niet gebeuren als we op de politiek moeten wachten. Minister Schouten gaf een sympathieke voorzet met haar streven naar ‘kringlooplandbouw’. Om dat streven na de eerste beste trekkertrek richting Den Haag zelf onderuit te halen. Door te suggereren dat kringlooplandbouw mogelijk is zonder drastische inkrimping van de veestapel. Leugenachtig, karakter- en respectloos. Jegens de Nederlands natuur én de agrarische voorlopers die laten zien dat het anders kan.

We gaan die landbouwgrond gewoon opkopen!

Nu is het genoeg geweest! We gaan die landbouwgrond gewoon opkopen, à la Jac. P. Thijsse begin twintigste eeuw. Zo dachten Franke Remerie en Jaap Benschop, die daartoe coöperatie Land van Ons oprichtten. Met het lidmaatschapsgeld wordt landbouwgrond gekocht, die vervolgens natuurvriendelijk wordt ingericht (méér dan biologisch) en verpacht aan natuurminnende boeren. Binnen no time hadden ze meer dan duizend leden en binnenkort wordt de eerste grond aangekocht. De ambitie is 300.000 hectare, waarvoor 18 miljard euro nodig is. Geen kattenpis, maar het begin is er. Er gebeurt tenminste wat, je kunt als individu echt iets doen en je wordt nog grondeigenaar ook. Lid worden dus van Land van Ons!

En Hollandse (bloem)kool eten. Een verrassend (vegan) recept met klassieke groenten uit het Hollandse Landschap.

Verklede bloemkool
*4-5 grote rodekoolbladeren
*1 bloemkooltje
*75 gram hazelnoten
*theelepel venkelzaadjes
*theelepel komijnzaadjes
*snuf nootmuskaat
*halve theelepel gemalen piment
*eetlepel tahin
*sap van een halve citroen
*peper en zout
*Nederlandse koolzaadolie
*keukentouw

 

Stoom de rodekoolbladeren een paar minuten (in een vergiet boven kokend water). Ontdoe de bloemkool van de bladeren, kerf de stronk in met een mes en stoom op dezelfde wijze zo’n 10 minuten. Hak de hazelnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan. Doe ze in een blender samen met de overige ingrediënten, zodat een stevige pasta ontstaat. Smeer hier de hele bloemkool mee in. Vouw de rodekoolbladeren er omheen en bind vast met het touw. Vouw er aluminiumfolie omheen, zet 30-40 minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven. Haal de aluminiumfolie ervan af, dien op en snijd aan tafel aan.

Nieuwsbrief

Hoe vaak wil je mail van ons ontvangen?

Categorie: Recept Tags: bloemkool, Naardermeer, Bussink Verschenen in: 2020, Down to Earth 57

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Reacties

  1. Sjoukje Hoekstra zegt

    20 april 2020 om 19:09

    Hoe kan ik aluminium folie vervangen dit lijkt me geen prettig product.

    Beantwoorden
    • Matty zegt

      28 augustus 2020 om 11:35

      Bakpapier…

      Beantwoorden
      • Wanda Zijlstra zegt

        9 september 2020 om 20:22

        Daar zit PFAS in….

        Beantwoorden
  2. Helma zegt

    16 oktober 2020 om 09:09

    Gekocht bij “Leven zonder afval” alternatief bakpapier zonder PFAS. Voor diverse toepassingen geschikt. Merk: Compostella “1 für 4 – Papier. Ik ben zeer tevreden.

    Beantwoorden
  3. Marria zegt

    27 oktober 2020 om 16:12

    stomen en een hele tijd in de oven, hoe milieuvriendelijk is dat?

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

post_id is leeg:

Plastic, Recept

De theezakjesfanaticus

Michiel Bussink is bang dat alle opgehoopte frustratie er binnenkort in één keer uitkomt als iemand hem het nog een keer voorzet: een theezakje van kunststof.
Recept

Vlierbloesemchampagne

totaal aantal views: 150; 1 views vandaag
Recept

Recept: veldzuringsoep (dat heerlijke, smakelijke, frisse plantje)

Iedere Down to Earth komt mét een recept van Michiel Bussink. 'Ben je écht voor de boeren? Stem dan op mij: de Boer Bussink Beweging!'
Milieudefensie

Down to Earth is het platform voor groene journalistiek en opinie. Een initiatief van Milieudefensie.

Meest gelezen

  • “We leven in een tijd van wetenschap op bestelling”
  • Het milieu van monsieur Hulot
  • Tien tips voor het aanleggen van een voedselbos
  • Verwarm je huis (niet) met een theelichtje
  • De comeback van de nachttrein
  • 6 manieren om je vitamine D op peil te houden in de…
  • Tiny houses, grote liefde voor kleine huisjes
  • In duurzame dienst: Jessica den Outer
  • La Zone Rouge: Frankrijks verboden zone

Recente reacties

  • M.M. van Zwam op De comeback van de nachttrein
  • Marlies op De comeback van de nachttrein
  • Brenda op De comeback van de nachttrein
  • Marcel op De comeback van de nachttrein
  • Maria ten Hoeve op De Ceuvel: cleantech op vervuilde grond
  • Maria ten Hoeve op De stad is een goudmijn met urban mining
  • Klimaat Website: De jongeren van Milieudefensie zijn klaar met polderen | Klimaat Website op De jongeren van Milieudefensie zijn klaar met polderen

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Nieuwsbrief
  • Blijf op de hoogte
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons

We gebruiken diverse soorten cookies op deze website.

Bekijk welke cookies en zet ze aan of uit via de cookie-instellingen op deze site.

Down To Earth Magazine
Met de hulp van  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

Wij gebruiken cookies zodat we ervoor kunnen zorgen dat de site goed voor je werkt en dat we je kunnen bieden wat je interessant vindt. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser, bijvoorbeeld zodat de website herkent wanneer je ons opnieuw bezoekt. Ook helpt het ons als redactie om te begrijpen wat je op onze website het meest waardeert.

Je kunt je cookiesettings aanpassen in de tabs aan de linkerzijde.

Noodzakelijke cookies

Zonder deze cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Cookies voor analytics

Op deze website gebruiken we Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden. We laten geen IP-adressen opslaan en hebben de gegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd.

Dankzij deze gegevens kunnen we de website beter maken.

We kunnen geen cookies plaatsen. Zonder cookies kunnen we je voorkeuren niet opslaan.